HEM

Aktuellt

Vin och mat i kombination

Vin mår alltid bäst av att konsumeras med mat. Det kan vara allt från ostbågar eller amuse på Kalix löjrom till en skaldjursstinn paella eller en carpaccio på tuppkam.

Röda viner går bättre till kraftigare mat, gärna kött eller fet fisk stekt i smör. Vita viner går bäst till lättare mat, gärna skaldjur eller vegetariskt.

Tillbehör, kryddning och tillagning är helt avgörande för vilket vin vi ska ställa på bordet. Smörtoner i maten gifter sig väl med ekfatskaraktär i vinet.

Vi talar ofta om fem grundsmaker: syra, sötma, beska, sälta och umami.

Syra i vinet dämpar syran i maten samtidigt som det höjer sötman. Alltså, syrligt till syrligt. Vitt syrligt vin är perfekt till lättare rätter med citronsyrlig ton.

Sötma i maten dämpar sötman i drycken och vice versa. Sötma i vinet dämpar också hungern varför vi inte ska konsumera söta viner som aperitif eller till förrätten. Bättre då att spara detta till sist.

Beska är svår att kombinera. Men beskt eller bittert vin gifter sig bäst till kraftiga, feta maträtter viner med smakintensiv karaktär. Mest för att beskan i vinet då tonas ned.

Sältan som grundsmak är mycket vinvänlig. Allt vin, i synnerhet rött vin, fungerar mycket väl till saltare rätter.

Umami är en femte grundsmak som är lite mer av en utmaning. Många menar att den är metallisk i sin grundkaraktär, andra hävdar att det är mer en kombination av sött och salt. Umami förstärker bitterhet och strävhet i vinet, alltså ett mjukt rött vin är att föredra eller ett vitt vin med bra syra och liten fruktsöt ton.

mat och vin


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Världspastadagen firas den 25 oktober varje år och är ett perfekt tillfälle att lägga lite extra energi på vinvalet. Vi hjälper dig hitta rätt kombination och ger dig tipsen du behöver för att lycka..

Läs mer