HEM

Aktuellt

Gamla världen vs Nya världen

Vinvärlden delas in i Gamla världen och Nya världen. Med Gamla världen menas Europa, länderna kring Svarta havet och Mellanöstern. Alltså där vintillverkningen tog sin början och sedan spreds under några tusen år.

Vin har tillverkats i över 7000 år. Det ska ha börjat i Georgien, möjligen i Armenien kring berget Ararat, som nämns i berättelsen om Noaks ark.

Ofta gör vi i vinindustrin en skillnad mellan viner från gamla och Nya världen. Från den Gamla världen beskriver vi gärna viner på följande sätt: Ursprungstypiska, blandviner, årgångstypiska, eleganta, lagringsbara, komplexa.

När det sedan kommer till Nya världens viner är det delvis andra tongångar. Vinerna är då: Fruktiga, endruvsviner, enkla, konsumtionsfärdiga, publika.

Skillnaden mellan de olika vinerna är möjligen fördomsfullt betingade. Men det är samtidigt en stor skillnad då det i Nya världen producerats viner i inte mer än 500 år. Ursprungsidén, historien, traditionen är av förklarliga skäl mycket annorlunda. På gott och ont.

Två viktiga saker skiljer de två världarna åt: teknologi och lagstiftning.

Nya världen har alltid legat i framkant när det kommer till teknologiska innovationer. Skördemaskinen, ståltanken, ekstavar, boxförpackningen, är alla uppfinningar som kommer från Nya världen.

I Gamla världen är vinlagstiftningen en avgörande faktor för mångfalden. Här finns bestämmelser kring vilka druvor som får odlas, hur rankorna ska beskäras, vilka vintyper som får tillverkas. I Nya världen, med några undantag, ser vi inte samma begräsningar.

Idag har dessa två världar fler likheter än olikheter där man lånar idéer från varandra.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

149.00 kr
109.00 kr

Du kanske även vill läsa dessa

Vinets vagga gör stark comeback

Vinets vagga gör stark comeback

En av världens äldsta druvsorter, 300 soldagar per år och en vulkanisk jord med kalksten. Armenien har under årtusenden haft perfekta förhållanden för vinodling. Nu börjar vi svenskar att upptäcka d..

Läs mer
Vinets historia

Vinets historia

Någonstans i trakterna kring Svarta Havet ska vin ha producerats för första gången. Kanske blev det till av en slump, att man glömde bort must på druvor i ett kärl, det fick ligga till sig, det blev..

Läs mer