HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Konsten att prova vin

Att prova vin kan vi enkelt dela in i fyra delar. Utseende, doft, smak och sammanfattning.

Börja med att titta på färgen, är det rött eller vitt eller kanske rosé. Är det lite brunt i kanten, djupt, eller transparent? Skriv gärna ned dina intryck. Men dra inga slutsatser.

Sedan är turen kommen till doft. Snurra på glaset för att frigöra doftmolekyler och täcka glasets innerväggar med vin så att vinets yta blir ännu lite större. På så vis får vi ut mer aromer av det.

Det är samtidigt viktigt att inte dofta för länge på vinet, då stiger alkoholen, som är flyktig, upp i huvudet och då är det lika bra att lägga ned provningen.

Smaken är tredje delen i vinprovningen och på sätt och vis den viktigaste delen eftersom vi alltid pratar om vinets smak. Ta en liten klunk, skölj hela munnen och känn efter hur det smakar. Det är viktigt att vi får vin även över övre tandraden då det är framför allt där vi känner vinets strävhet, en viktig komponent i framför allt röda viner. Spotta gärna sedan ut vinet, i synnerhet om du ska prova fler viner.

Till sist ska du försöka sammanfatta dina intryck: är vinet bra eller dåligt, varför, hur samspelar doft och smak, är det värt pengarna?

Men det finns en sak till, en femte del i vinprovningen: Vad vi ska använda vinet till. Mat? Vilken typ av mat? Här ska vi prova oss fram och vara så nyfikna som möjligt.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

109.00 kr

Du kanske även vill läsa dessa