HEM

Aktuellt

Konsten att prova vin

Att prova vin kan vi enkelt dela in i fyra delar. Utseende, doft, smak och sammanfattning.

Börja med att titta på färgen, är det rött eller vitt eller kanske rosé. Är det lite brunt i kanten, djupt, eller transparent? Skriv gärna ned dina intryck. Men dra inga slutsatser.

Sedan är turen kommen till doft. Snurra på glaset för att frigöra doftmolekyler och täcka glasets innerväggar med vin så att vinets yta blir ännu lite större. På så vis får vi ut mer aromer av det.

Det är samtidigt viktigt att inte dofta för länge på vinet, då stiger alkoholen, som är flyktig, upp i huvudet och då är det lika bra att lägga ned provningen.

Smaken är tredje delen i vinprovningen och på sätt och vis den viktigaste delen eftersom vi alltid pratar om vinets smak. Ta en liten klunk, skölj hela munnen och känn efter hur det smakar. Det är viktigt att vi får vin även över övre tandraden då det är framför allt där vi känner vinets strävhet, en viktig komponent i framför allt röda viner. Spotta gärna sedan ut vinet, i synnerhet om du ska prova fler viner.

Till sist ska du försöka sammanfatta dina intryck: är vinet bra eller dåligt, varför, hur samspelar doft och smak, är det värt pengarna?

Men det finns en sak till, en femte del i vinprovningen: Vad vi ska använda vinet till. Mat? Vilken typ av mat? Här ska vi prova oss fram och vara så nyfikna som möjligt.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

109.00 kr

Du kanske även vill läsa dessa

Äntligen midsommar!

Äntligen midsommar!

Att våra matvanor styrs av traditioner blir som allra mest uppenbart vid högtiderna. Som midsommarafton. Samtidigt sker en märkbar förändring där vinet tar allt större plats. Allvarligt? Vin till si..

Läs mer
Tio vinfavoriter i oktober

Tio vinfavoriter i oktober

Över 2 000 viner i hyllan och närmare 12 000 diton om vi räknar med monopolets beställningssortiment. Vinguiden provar så mycket det bara går och tipsar om återkommande favoriter blandat med nya, in..

Läs mer
Så blir du sommelier – vi tipsar om 5 utbildningar

Så blir du sommelier – vi tipsar om 5 utbildningar

Går du i tankarna att bli sommelier? Har du ett intresse för vin, men känner att du skulle vilja lära dig mer? Eller vill du ge dig in i vinbranschen på riktigt? Då kanske en sommelierutbildning är ..

Läs mer
Vinguidens världsrekord firar ett år

Vinguidens världsrekord firar ett år

För ett år sedan slog Vinguiden världsrekord i champagneprovning. Hela 768 personer var på plats på Stockholm Waterfront och lyssnade på en master class och fick sedan prova fem bubbel. Succén var e..

Läs mer
Hur länge kan jag spara en öppnad flaska?

Hur länge kan jag spara en öppnad flaska?

Fredagkväll, ett glas vin eller två och sedan somna på soffan. Alla har vi varit där och kanske känt olust över att ha slösat en hel flaska. Men andas ut, vinet klarar sig! Bakterier ogillar i regel..

Läs mer
Glaset allt viktigare för vinupplevelsen

Glaset allt viktigare för vinupplevelsen

Under flera decennier la vi knappast något vikt vid glaset. Visst, det skulle se fint ut, i övrigt hade vi inga anspråk. Det har vi idag. Men så har vi lärt oss att glaset är helt avgörande för uppl..

Läs mer