HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Konsten att prova vin

Att prova vin kan vi enkelt dela in i fyra delar. Utseende, doft, smak och sammanfattning.

Börja med att titta på färgen, är det rött eller vitt eller kanske rosé. Är det lite brunt i kanten, djupt, eller transparent? Skriv gärna ned dina intryck. Men dra inga slutsatser.

Sedan är turen kommen till doft. Snurra på glaset för att frigöra doftmolekyler och täcka glasets innerväggar med vin så att vinets yta blir ännu lite större. På så vis får vi ut mer aromer av det.

Det är samtidigt viktigt att inte dofta för länge på vinet, då stiger alkoholen, som är flyktig, upp i huvudet och då är det lika bra att lägga ned provningen.

Smaken är tredje delen i vinprovningen och på sätt och vis den viktigaste delen eftersom vi alltid pratar om vinets smak. Ta en liten klunk, skölj hela munnen och känn efter hur det smakar. Det är viktigt att vi får vin även över övre tandraden då det är framför allt där vi känner vinets strävhet, en viktig komponent i framför allt röda viner. Spotta gärna sedan ut vinet, i synnerhet om du ska prova fler viner.

Till sist ska du försöka sammanfatta dina intryck: är vinet bra eller dåligt, varför, hur samspelar doft och smak, är det värt pengarna?

Men det finns en sak till, en femte del i vinprovningen: Vad vi ska använda vinet till. Mat? Vilken typ av mat? Här ska vi prova oss fram och vara så nyfikna som möjligt.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

109.00 kr

Du kanske även vill läsa dessa

”Fantastiskt att prova vin ihop över nätetR..

”Fantastiskt att prova vin ihop över nätetR..

Nu drar Vinguiden i gång exklusiva digitala liveprovningar av vin tillsammans med kända sommelieren Maya Samuelsson. Onlineprovningar av vin har blivit en jättesuccé – och nu har du chansen at..

Läs mer
Småpartier 3 november

Småpartier 3 november

Fyndstämpel efter fyndstämpel när Systembolaget nyligen dukade upp till provning av småpartier. Häng på låset, prova olika viner från olika ursprung. Dyrt är det inte heller denna gång. Nu på fredag..

Läs mer
Fine dining på Silja Symphony

Fine dining på Silja Symphony

En Finlandsfärja kanske inte är den plats som främst förknippas med “fine dining”, men faktum är att ryktet går att man kan äta och dricka fantastiskt gott ombord på båtarna som tar oss till vårt gr..

Läs mer
5 saker du inte visste om vinprovning

5 saker du inte visste om vinprovning

Vinprovning är ett perfekt tillfälle att träffa andra med samma intresse och bara ha det riktigt kul tillsammans. Vinprovning är för alla – även dig. Här ger vi dig fem tips för att få till den bäst..

Läs mer
Konsten att prova champagne

Konsten att prova champagne

Snurra inte bort bubblorna! Det var det första jag fick höra när jag skulle prova champagne för många år sedan. En helt, visade det sig, galen kommentar. För visst ska vi snurra på glaset. Att prova..

Läs mer
Så fungerar grundsmakerna i kombination

Så fungerar grundsmakerna i kombination

Det är mycket att tänka på när man ska kombinera dryck och mat. Det kanske allra bästa är att hela tiden prova sig fram. Men det finns några knep som gör att man lättare når balans i kombinationerna..

Läs mer