HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Bästa vinkällaren

Att lagra vin har blivit allt vanligare. Inte bara för att många gärna vill ha en vinkällare i sin närhet, utan också för att fler och fler vinkonsumenter har insett tjusningen med ett lagrat vin. Dessutom är det så att vissa viner vi köper idag vinner på att lagras.

Att ha rätt utrymme för lagring av vin är i själva verket inte så komplicerat som man kanske kan tro. Det handlar om ett utrymme som är mörkt, svalt, gärna fuktigt, omkring 70 procents luftfuktighet, och vibrationsfritt.

Lagringslokalen måste vara sval då vinerna vinner på att mogna långsamt. Gärna temperaturer ner mot 12 grader, det anses vara det optimala. Det viktigaste är att temperaturen är jämn. Det får inte vara för stora skillnader per dygn.

Källaren bör vara mörk då vinet påverkas av solljus. UV-strålar får vinet att mogna i snabbare takt. Även glödlampor innehåller en liten mängd UV-strålar, varför man ska vara försiktigt även med denna ljuskälla i vinkällaren.

Vibrationsfritt är viktigt då vinets sediment, alltså smak- och aromämnen som ligger och flyter omkring i flaskan, binder sig samman om det vibrerar där vi har vinet. Detta ger inte vinet inte samma möjligheter att laka ur vad dessa ämnen tillför.

Fukt är bra mest för att korken i flaskan inte ska torka och därigenom släppa in luft. Samtidigt förstör fukten flaskans etikett varför det kan vara bra att spreja etiketten med samma sprej som krokikonstnärer använder för sina verk.

Förvara alltid flaskan liggande, åtminstone så länge den har naturkork. En flaska försluten med skruvkapsyl kan lagras stående.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa