HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Orange vin – finns det?

Orange vin är en term som dels anspelar på färgen i vinet, dels på det sätt vinet tillverkas.

För att tillverka ett orange vin, termen är inte officiell och det finns ingen reglementering kring detta, låter man det vita vinets must ligga i skalkontakt. Det normala vid vitvinstillverkning är att man separerar musten från skalen då man inte vill att skal ska ge karaktär, men i detta fall är det snarare av vikt med denna så kallade skalmacerering.

Tillverkningen av orange vin påminner om rödvinstillverkning då must ligger i skalkontakt för att få färg, aromer och smak.

Nu är detta knappast någon nymodighet med orange vin. Det kan till och med vara så att denna typ av vin var den historiskt första som tillverkades, då i Georgien med omnejd för 7000 år sedan. Men det som är intressant är att fler producenter börjat intressera sig för denna mycket gamla metod att tillverka vitt vin.

Viktigt att tänka på när man ska servera detta orange vin är att låta det lufta. Initialt kan det verka både knutet, alltså lite instängt, och ha inslag av övermogen, oxiderad frukt, tänk äppelskrutt. Men med lite luftkontakt öppnar vinet upp sig och då framträder istället karaktärer som friskare frukt, citrustoner och fina, friska äppeltoner.

Orange vin är också ofta naturvin.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

  • Ariddu

  • 2015, Italien
  • 4.0 av 5 (1 st betyg)

Du kanske även vill läsa dessa