HEM

Aktuellt

Att tillverka ett bubbelvin

Att tillverka ett bubbelvin kan vi göra på flera sätt. Dels genom att låta vinet jäsa en andra gång på flaska (traditionell metod), dels kan vinet jäsa en andra gång på stora ståltankar (charmatmetoden).

Ett betydligt billigare sätt är att spruta in kolsyra direkt i vinet. Detta är däremot mycket ovanligt när det kommer till kvalitetsviner.

En andra jäsning innebär att vi först gör ett vanligt vin, sockret (som kommer från druvorna) reagerar med naturlig eller tillsatt jäst och då startar en så kallad alkoholjäsning. Efter ett tag dör jästen av alkoholen och normalt har vi ett vin där nästan allt socker jäst ut. Vinet är då torrt. Om vi nu ska få bubblor i vinet, häller vi i lite socker och lite jäst. Då sker en andra jäsning. Vid en jäsning skapas koldioxid, bubblor och eftersom vi förslutit flaskan eller ståltanken, stannar bubblorna kvar i vinet.

Vi kan sedan avgöra vinets sockerhalt genom att tillsätta ett torrt till sött vin. Vill vi göra en roséchampagne får vi tillsätta lite rött vin, men det är bara här i det nordfranska vindistriktet vi har tillåtelse att använda den metoden. Annars görs rosébubbel på blå druvsorter.

Alla vinländer producerar någon form av bubbelvin. Men det är bara i Champagne vinet får kallas för champagne.

I Spanien kallas det mest kända bubbelvinet cava, som också är gjort på en andra jäsning på flaska precis som champagne. I övrigt är likheterna få.

Italiens mest kända bubbel är prosecco som tillverkas på druvan Glera och görs på tankjäsningsmetoden eller charmatmetoden. Detta vin har ofta en sötaktig ton.

Tyskland och Österrike gör ett bubbelvin, ofta tillverkat på tankjäsning, som kallas sekt. Den är mycket ovanlig i Sverige.

I övriga världen går bubbelvin, oavsett tillverkningsmetod, under begreppet sparkling.


Vendela Bjurberg

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Podd: Resan till Cava

Podd: Resan till Cava

Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda packade i februari väskorna och tog flyget till Barcelona för att sedan bege sig till Penèdes för besök hos olika cavaproducenter.

Läs mer
Vårnyheten: ”En fulländad roséchampagne”

Vårnyheten: ”En fulländad roséchampagne”

Alldeles lagom till att vårkänslorna börjar sätta in kommer en rosa bubblande nyhet. Utmärkelserna haglar över Beaumont des Crayéres Grand Rosé trots det sansade priset. – Beaumont des Crayéres Gran..

Läs mer
Bra, bättre, bästa champagnen

Bra, bättre, bästa champagnen

Champagne är det vindistrikt som har den högsta nivån när det kommer till kvalitet. Standarden som satts förpliktigar samtidigt. Men det klarar producenterna med råge, och gör hela tiden bättre och ..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Hösten är kommen och det har blivit dags att titta på vinnyheter som släpps på Systembolaget under november månad. Det blir bjussigt och värmande med finbeaujolais, överraskande bubbel och egensinni..

Läs mer
Fira International Bubbly Day med sprakande bubbel

Fira International Bubbly Day med sprakande bubbel

Varje år firas International Bubbly Day som alltid infaller den första lördagen i juni. I år är alltså den 4 juni som gäller. Ta fram dina finaste champagneglas, låt champagnekorkarna smälla och de ..

Läs mer
Guldbetyg – Provat av Vinguiden

Guldbetyg – Provat av Vinguiden

Nu inför vi på Vinguiden ett nytt betygssystem, nämligen ett guldbetyg!  Att ni medlemmar går in och lämnar omdömen och kommentarer på vår sajt tycker vi på Vinguiden är otroligt värdefullt, både fö..

Läs mer