HEM

Teman

Djupdyk i en region, en vintyp eller ett land. Vinguiden guidar dig hela vägen.

Blått vin

Blått vin

Blått vin slog ned som en bomb sommaren 2017. En del älskade det, andra trodde inte det var sant. Vinsnobbarna dissade vinet utan att ens ha smakat det. Alltså var allt som vanligt. Men vinerna lyck..

Läs mer
Bordeaux

Bordeaux

Världens bästa vindistrikt? Tveklöst. I synnerhet om vi tittar på de röda vinerna, från västra sidan, Cabernet Sauvignon-dominerade, långlivade, kraftpaketen. Här ligger också de fem slotten som har..

Läs mer
Cava

Cava

Cava heter det mousserande spanska vinet som huvudsakligen tillverkas i trakterna kring Barcelona. Det har på de senaste åren genomgått en enorm kvalitetsförbättring och har äntligen skapat sig en e..

Läs mer
Champagne

Champagne

Champagne är unikt, därför är även champagne unikt. Alltså, vindistriktet där man tillverkar världens mest åtråvärda vin har förträffliga förutsättningar. Det handlar även om att kunna ta tillvara p..

Läs mer
Chardonnay

Chardonnay

Få druvor är så omtyckta av världens vinkonsumenter som Chardonnay. Druvan har troligen sitt ursprung i östra Frankrike, i Bourgogne, det är också där man gör världens bästa viner på den. Men det fi..

Läs mer
Frankrike

Frankrike

Världens bästa vinland? Tveklöst! Sett till historia, mångfald, prestigeviner, lagringsbarhet och personlighet ligger landet tveklöst i topp. En bidragande orsak är matkulturen som alltid hållit fan..

Läs mer
Grekland

Grekland

Grekland har stor förtjänst i att Europa har en så pass levande vinkultur som vi har. Redan för 3000 år sedan planterade grekerna enorma områden runt Medelhavet med vindruvor. Dessutom hade de vid d..

Läs mer
Grill

Grill

Nu står vi här och grillar, oftast den svenske mannen som vet allt om grillen han nyligen inköpt, fördelar med gasol eller briketter, bästa redskapen, vilka tillbehör som är ett måste. Att grilla ha..

Läs mer
Italien

Italien

Italien, med sin fantastiska mat och sina välsmakande viner, är ett av de mest populära resmålen för oss i Sverige. Den stora produktionen viner samt mångfalden är också det som gör landet så enormt..

Läs mer
Kalifornien

Kalifornien

Kaliforniens rykte som en av världens ledande vinregioner blir allt starkare. Bara för några decennier sedan var det annorlunda. Då var vinerna från Kalifornien massivt fruktorienterade, ofta på Zin..

Läs mer
Mat & dryck

Mat & dryck

Hur få måltiden att smaka ännu lite bättre? Det har blivit en central fråga för alltfler, även till vardags. Och det är där vinet kommer in. För visst tänker vi först mat och sedan dryck, och då mer..

Läs mer
Nya Zeeland

Nya Zeeland

Nya Zeeland har positionerat sig i vinvärlden som världens främsta tillverkare av viner på Sauvignon Blanc. Det är nu måhända så, men landet har samtidigt så oerhört mycket mer i vinväg. Här hittar ..

Läs mer
Piemonte

Piemonte

Piemonte är en av de allra mest respekterade vinregionerna i världen. Sin status får området inte minst för de fantastiska vinerna från både Barolo och Barbaresco, två toppdistrikt som jobbar med dr..

Läs mer
Portugal

Portugal

Portugal är ett vinland kvar att upptäcka. Visst vet vi att det finns både portvin och madeira, att man gör trevliga röda viner runt om i landet och friska vita viner längs norrut under begreppet Vi..

Läs mer
Rhône

Rhône

Den franska vinregionen Rhône innebär mångfald. Regionen är uppdelad i två delar, södra och norra, och det skiljer sig en hel del mellan delarna. I norra Rhône är det kraftigt rött och aromatiskt vi..

Läs mer
Rosévin

Rosévin

Från att ha varit ett vin att släcka törsten med är rosévinet i dag mer respekterat än någonsin. Det är matorienterat, komplext, har frivola toner och en rejäl eftersmak. Fortfarande finns viner av ..

Läs mer
Sherry

Sherry

Sherry är mer än ett vin; det är fino, oloroso och palo cortado. Bland annat. Listan kan göras ännu längre. Vi hittar alltså flera vinstilar från området kring staden Jerez i sydvästra Spanien som a..

Läs mer
Spanien

Spanien

Spanien är ett av de största vinländerna i världen. När det kommer till vingårdsareal ligger landet i topp och på tredje plats när det istället handlar om produktion. Vindistrikt som Rioja, Ribera d..

Läs mer
Sydafrika

Sydafrika

Vinlandet Sydafrika gjorde entré på den internationella banan först något år in på 1990-talet. Nyfikenheten var därför mycket stor, i synnerhet på landets nationaldruva Pinotage. Men det var en nyfi..

Läs mer
Tyskland

Tyskland

Vitt halvtorrt vin i märkliga flaskor. Det har länge varit bilden av tyska viner, en bild landets vinproducenter förtvivlat försöker tvätta bort. Men det går långsamt. Samtidigt är ansträngningarna ..

Läs mer
Våga fråga om vin

Våga fråga om vin

Har du också känt att du skulle vilja fråga just det där om varför vin… men inte riktigt vågat? Nu har du chansen. Vinguiden har samlat några av de vanligaste frågorna vi fått under åren och kommer ..

Läs mer
Vegetarisk

Vegetarisk

Vegetarisk mat och att kombinera denna mat med vin har blivit allt vanligare. Och vansinnigt mycket roligare, i synnerhet på krogen. Glöm den av nöd tvunget hoprafsade salladen eller den grillade au..

Läs mer
Vin för nybörjare

Vin för nybörjare

Allt du skulle vilja veta om vin men… ännu inte orkat börja lära dig. Så skulle vi kunna sammanfatta temat Vin för nybörjare. Nu handlar det om det väsentligaste om vin, inte allt, det tar vi ..

Läs mer