HEM

Aktuellt

Klimat avgör vinets stil

Vintillverkning är inte möjligt i alla länder. Antingen är det för kallt eller för varmt.

I norra delen av jordklotet går det att odla vindruvor mellan den 50:e och 30:e breddgraden. Alltså i södra Tyskland till nordligaste Afrika, USA, norra Mexiko och delar av Kina.

I södra delen av jordklotet går det att odla vindruvor mellan den 30:e och 50:e breddgraden, alltså tvärtom mot norra delen. Vi hamnar nu i mellersta Chile, Argentina, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland.

Vi kan också odla i andra områden där klimatet ger rätt förutsättningar. I norra delen av jordklotet kan vi hitta varmare områden som exempelvis sluttar mot söder för bra solexponering. I för varma områden kan vi odla druvor högt upp där det normalt är svalare.

Vinvärlden är idag under förändring på grund av den globala uppvärmningen. Varma, torra områden som södra Medelhavsområdet får allt svårare att producera bra druvor. Samtidigt ger det svenska bönder möjlighet att odla druvor då klimatet blir varmare i norra delen av Europa.

Generellt gäller att varma klimat där odling och vinproduktion sker, ger kraftigare, alkoholstarka viner med sötaktiga toner.

I svala klimat blir vinerna gärna friska med inslag av citrusfrukter, eleganta och lätta till karaktären.

Det är också viktigt att odla rätt druvor i rätt klimat. Druvan Grenache (blå) trivs i varmare klimat samtidigt som Riesling (grön) ger en bättre råvara och därmed ett bättre vin i ett svalare klimat.

Klimat är en av få förutsättningar man som vinproducent inte kan påverka. Det är därför helt korrekt att säga att klimatet styr vinproduktionen. Som vintillverkare får man helt enkelt anpassa sig och odla samt producera det vin som det ges förutsättningar för.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Naturviner – Vad är det egentligen?

Naturviner – Vad är det egentligen?

I nuläget finns det ingen internationell certifiering av vad ett naturvin egentligen är. Kort kan man dock säga att ett naturvin är ett vin som skapats utan allt för mycket inblandning av den mänsk..

Läs mer
Tänk klimatsmart när du handlar vin

Tänk klimatsmart när du handlar vin

På lördag den 30/3 så är det Earth Hour. Under en timma så ska du släcka all belysning hemma för att uppmärksamma klimatfrågan. Så varför inte ta tillfället i akt och njuta av ett riktigt bra vin i ..

Läs mer
Öl i pappersflaska – Carlsberg först ut

Öl i pappersflaska – Carlsberg först ut

Kan du tänka dig att dricka öl i pappersflaska? Carlsberg har släppt världens första ölflaska i papper – på försök. – Även om vi ännu inte har kommit i mål är prototyperna ett viktigt steg mot..

Läs mer