HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Druvor för vintillverkning

Vindruvan är den enda råvaran som får användas för vintillverkning. Om man istället använder annan frukt och låter den jäsa till en alkoholhaltig dryck kallas den drycken fruktvin.

Det är normalt skillnad på vindruvor vi gör vin på och de druvor vi äter, så kallade bordsdruvor. Bordsdruvorna är normalt större med tunt skal.

Vindruvorna har ett tjockare skal, de är mindre, har ofta högre syra och mer intensiv smak. Skalet är ibland så tjockt att det nästan är svårt att finfördela. Men samtidigt gör skalet att vindruvan är mindre känslig för svalt klimat och sjukdomar. Det skyddar druvan.

Det finns blå druvsorter och gröna. Men det finns också druvsorter som har färgpigment i skalen, men som räknas som gröna, eller gråa (gris) på franska. Pinot Gris är ett sådant exempel. Det ger ofta vita viner, men om man låter musten ligga i skalkontakt, kan vinet få en lätt rosa färg.

Vi räknar med att det finns omkring 800 till 1000 olika druvsorter för vintillverkning. Portugal, Italien, Spanien och Frankrike har flest unika druvor. Många länder i Nya världen har i princip samma druvsorter de gör vin på. Dessa är ofta importerade från Frankrike som alltjämt betraktas som det främsta vinlandet.

Många vindistrikt eller till och med vinländer profilerar sig gärna med en specifik druvsort. Här hittar vi Bourgogne med sin Chardonnay för vitt vin och Pinot Noir för rött vin, Chile har sin blå druvsort Carmenère och Rioja gör sitt röda, populära vin på sin blåa Tempranillo.

Några av de mest odlade druvsorterna idag är Cabernet Sauvignon (blå), Chardonnay (grön), Merlot (blå), Tempranillo (blå) Sauvignon Blanc (grön) och Syrah (blå).

En utmaning är alla synonymer många druvor har. Exempelvis den spanska druvan Tempranillo har uppemot 50 synonymer. Det finns dessvärre få druvor som bara går under ett namn. Viognier (grön) och Cabernet Sauvignon är två druvsorter som nästan alltid kallas just för det och inget annat.

Ett fåtal druvor används till både vintillverkning och produktion av bordsdruvor. Muscat (grön) som odlas i hela världen och franska druvan Rolle (grön) eller Vermentino som den kallas när den odlas i Italien, är sådana exempel. Dessa druvsorter är också lite större till formen och har ganska tunt skal.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Därför är många populära viner i fara

Därför är många populära viner i fara

Global uppvärmning och klimatkatastrofer kommer även att få konsekvenser för oss vinälskare. Storsäljare som Chardonnay och Pinot noir är i fara eftersom deras smak påverkas av stigande temperature..

Läs mer
3 Merlot-viner med olika karaktär

3 Merlot-viner med olika karaktär

Druvan Merlot som är en av Frankrikes vanligaste blå druvsorter odlas på nära hälften av alla vingårdar i regionen Bordeaux. Förutom i Frankrike hittar vi odlingar även i Italien, delar av Östeuropa..

Läs mer
Cabernet Sauvignon – världens mest berömda dru..

Cabernet Sauvignon – världens mest berömda dru..

Den druva som flest personer hört talas om, även om den kan vara svår att uttala, är utan tvekan Cabernet Sauvignon. Druvan odlas över hela världen och passar dessutom utmärkt att lagra, vilket bidr..

Läs mer
Avsnitt 2: Lusen som ödelade Europas vingårdar

Avsnitt 2: Lusen som ödelade Europas vingårdar

Vinrankor har odlats i Europa under tusentals år. Men under 1800-talet var det nära att allt försvann. I takt med att man började skeppa vinstockar över Atlanten, från Amerika till Europa, följde ä..

Läs mer
Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
3 naturinspirerade viner till International Sauvigno..

3 naturinspirerade viner till International Sauvigno..

Fredag den 6 maj är det dags för International Sauvignon Blanc Day. Det är druvans alldeles egna dag som bara måste firas med ett glas vin. Druvan som är känd för sina vilda och friska toner får os..

Läs mer