HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vin att lagra

Långt ifrån alla viner går att lagra. I själva verket är det få viner som kan eller till och med bör lagras. Det har att göra med att vinproducenter ofta väljer att producera ett vin för omedelbar konsumtion.

För att ett vin ska kunna lagras bör det i rött fall ha markerad strävhet, bra syra, fin frukt och hög alkohol. Poängen här är att det ska finnas balans mellan dessa egenskaper. Då utvecklas vinet som bäst och är balanserat även när det är färdigt för konsumtion.

Strävhet, syra och alkohol är konserverande, så utan dessa egenskaper är det inte möjligt att låta ett vin ligga till sig i källaren.

När det kommer till vitt vin är det lite svårare. Men för att ett vin ska kunna lagras bör det ha påtagligt fruktig karaktär, bra med syra och tydlig alkoholton. Återigen är balansen helt avgörande. Ett vin som saknar någon av dessa egenskaper kommer att upplevas som obalanserat när det väl korkas upp.

Söta viner, röda som vita, är lättare att lagra då sockret i vinet är konserverande. Ett vin från Sauternes går att lagra femtio år eller mer. Starkvin är viner som även dessa går att lagra länge. Ofta är de söta, som portvinet, och med sockrets konserverande kraft har vi framför oss några av de mest lagringsbara vinerna som finns.

Från vilka vindistrikt kommer röda respektive vita viner som kan och bör lagras?

Generellt gäller röda viner från Bordeaux, Bourgogne, Rhône i Frankrike, Napa Valley i Kalifornien i USA, Rioja och Priorat i Spanien samt Barolo i Italien. För vita viner kommer de gärna från Bourgogne, Sonoma i Kalifornien, Mosel i Tyskland och som bubbelviner från Champagne i Frankrike.


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

3 vintips i tider av ”stugsittande”

3 vintips i tider av ”stugsittande”

Systembolaget håller öppet – så det finns egentligen ingen idé att bunkra mer vin än nödvändigt. Men det kanske kommer finnas en risk att vi inte vill eller orkar springa till bolaget på fredagarna ..

Läs mer
5 saker du inte visste om vinprovning

5 saker du inte visste om vinprovning

Vinprovning är ett perfekt tillfälle att träffa andra med samma intresse och bara ha det riktigt kul tillsammans. Vinprovning är för alla – även dig. Här ger vi dig fem tips för att få till den bäst..

Läs mer
Vad kan jag göra med slattarna – eget vin?

Vad kan jag göra med slattarna – eget vin?

Att blanda eget vin på slattar blir sällan någon hit. Druvor, årgångar och regioner som blandas utan eftertanke blir i nio fall av tio oaptitliga. Så vad gör man då med vinet som (mot förmodan) blir..

Läs mer
Godaste ölen till kräftorna

Godaste ölen till kräftorna

Nu börjar äntligen kräftsäsongen, och till våra älskade kräftor vill vi gärna ha öl. Men det ska vara öl med karaktär! Smakrik öl som matchar kräftornas sälta och den lilla sötman som finns. Här kom..

Läs mer
Äntligen midsommar!

Äntligen midsommar!

Att våra matvanor styrs av traditioner blir som allra mest uppenbart vid högtiderna. Som midsommarafton. Samtidigt sker en märkbar förändring där vinet tar allt större plats. Allvarligt? Vin till si..

Läs mer
Hur ska jag förvara mitt vin i köket?

Hur ska jag förvara mitt vin i köket?

Vid förvaring av vin i köket råder samma rekommendationer som vid förvaring i vinkällaren – svalt, mörkt och stabilt. Den ideala temperaturen ligger mellan 8°C och 15°C för att utvecklingen va..

Läs mer