HEM

Aktuellt

Vin att lagra

Långt ifrån alla viner går att lagra. I själva verket är det få viner som kan eller till och med bör lagras. Det har att göra med att vinproducenter ofta väljer att producera ett vin för omedelbar konsumtion.

För att ett vin ska kunna lagras bör det i rött fall ha markerad strävhet, bra syra, fin frukt och hög alkohol. Poängen här är att det ska finnas balans mellan dessa egenskaper. Då utvecklas vinet som bäst och är balanserat även när det är färdigt för konsumtion.

Strävhet, syra och alkohol är konserverande, så utan dessa egenskaper är det inte möjligt att låta ett vin ligga till sig i källaren.

När det kommer till vitt vin är det lite svårare. Men för att ett vin ska kunna lagras bör det ha påtagligt fruktig karaktär, bra med syra och tydlig alkoholton. Återigen är balansen helt avgörande. Ett vin som saknar någon av dessa egenskaper kommer att upplevas som obalanserat när det väl korkas upp.

Söta viner, röda som vita, är lättare att lagra då sockret i vinet är konserverande. Ett vin från Sauternes går att lagra femtio år eller mer. Starkvin är viner som även dessa går att lagra länge. Ofta är de söta, som portvinet, och med sockrets konserverande kraft har vi framför oss några av de mest lagringsbara vinerna som finns.

Från vilka vindistrikt kommer röda respektive vita viner som kan och bör lagras?

Generellt gäller röda viner från Bordeaux, Bourgogne, Rhône i Frankrike, Napa Valley i Kalifornien i USA, Rioja och Priorat i Spanien samt Barolo i Italien. För vita viner kommer de gärna från Bourgogne, Sonoma i Kalifornien, Mosel i Tyskland och som bubbelviner från Champagne i Frankrike.


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Fem bästa vinböcker att ge bort i jul

Fem bästa vinböcker att ge bort i jul

Svårt att hitta bästa julklappen till den som redan har allt? Inga problem, vi har tipsen: fem bästa vinböcker. Inte bara att ge, utan också att önska sig. Det ges ut mycket mat- och dryckeslitterat..

Läs mer
Vad kan jag göra med slattarna – eget vin?

Vad kan jag göra med slattarna – eget vin?

Att blanda eget vin på slattar blir sällan någon hit. Druvor, årgångar och regioner som blandas utan eftertanke blir i nio fall av tio oaptitliga. Så vad gör man då med vinet som (mot förmodan) blir..

Läs mer
3 vintips i tider av ”stugsittande”

3 vintips i tider av ”stugsittande”

Systembolaget håller öppet – så det finns egentligen ingen idé att bunkra mer vin än nödvändigt. Men det kanske kommer finnas en risk att vi inte vill eller orkar springa till bolaget på fredagarna ..

Läs mer
Konsten att prova vin

Konsten att prova vin

Att prova vin kan vi enkelt dela in i fyra delar. Utseende, doft, smak och sammanfattning. Börja med att titta på färgen, är det rött eller vitt eller kanske rosé. Är det lite brunt i kanten, djupt,..

Läs mer
Investera i vin

Investera i vin

Visst kan vi investera i vin. Många gör det enbart för ekonomisk vinnings skull, andra för att ha det som ett slags säkerhet: Går det inte att sälja, går det i alla falla att konsumera. Det viktiga ..

Läs mer
Tio vinfavoriter i oktober

Tio vinfavoriter i oktober

Över 2 000 viner i hyllan och närmare 12 000 diton om vi räknar med monopolets beställningssortiment. Vinguiden provar så mycket det bara går och tipsar om återkommande favoriter blandat med nya, in..

Läs mer