HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Blått vin

Blått vin tillverkas som ett vitt vin men som sedan färgsätts med färg från blå druvsorter. Det finns olika metoder för att få den blå färgen. För att vinet ska landa under definitionen vin, alltså gjort på druvor, kan färgen inte tas från något annat än just vindruvor.

Det finns fler och fler producenter som producerar blått vin och de flesta ligger i Spanien. En producent har tillsammans med ett universitet i Spanien utvecklat en metod där de gör ett vitt vin, färgar det sedan med färgpigment från blå druvsorter, så kallat antocyanin, samt tillsätter färgämnet indigo.

Andra producenter tillverkar blått vinet på mer naturlig väg och använder bara färgpigment från blå druvsorter. På så vis ligger vinet inom regleringen för vad vin får innehålla.

Eftersom detta vin inte hamnar under vare sig vintypen vitt, rosé eller rött, finns det de som menar att det blå vinet inte ska få klassas som vin överhuvudtaget. Exempelvis Systembolaget i Sverige, som hävdar att blått vin inte är en egen kategori vin och förklarar att det blå vinet i grunden är ett torrt, vitt vin med ett tillsatt färgämne från druvans skal.

Har då det blåa vinet kommit för att stanna? Det får tiden utvisa, men klart är att det finns ett globalt intresse för den nya vintypen. Bland många vinkännare är det blå vinet emellertid djävulens verk. Samtidigt finns en yngre generation som betraktar det blå vinet med nyfikna ögon.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa