HEM

Aktuellt

Investera i vin

Visst kan vi investera i vin. Många gör det enbart för ekonomisk vinnings skull, andra för att ha det som ett slags säkerhet: Går det inte att sälja, går det i alla falla att konsumera.

Det viktiga att tänka på vid investering är att köpa vin som håller och gärna blir bättre med åren. Vinet bör även vara svårt att få tag på och komma i små volymer. Samtidigt måste det vara känt, i alla fall av de vinintresserade som även är intresserade av att köpa dyrt vin, unikt vin, äldre vin.

Ett sätt är att köpa viner ”en primeur” som man gör i Bordeaux, Frankrike. Man köper helt enkelt vin när det fortfarande ligger på fat och bara är något år gammalt. Då ska man se till att köpa vin från ett erkänt bra slott och från en bra årgång. Viner från dåliga årgångar tappar snabbt i värde.

Bordeaux och Bourgogne är självklara vindistrikt för investeraren. Det är bara att titta i vinauktionskataloger för att bli övertygad. Över hälften av sidorna fylls med viner från dessa båda vindistrikt.

Champagne är ett annat tips till den som vill investera. Gärna årgångschampagner eller så kallade prestigechampagner. Portviner, madeira och vita viner från Mosel eller Cabernet Sauvignon från Napa Valley i Kalifornien är också bra investeringstips.

Dokumentation och proveniens (historia) är viktigt även när man investerar i vin och ska sälja sina investeringsobjekt. Även att vinet förvarats på lämpligast sätt, gärna i en professionell vinkällare vilket även ska dokumenteras.

Ska man köpa äldre viner för vidare försäljning är det bra att alltid kolla vinnivån i flaskan. Ju högre upp vätskan når, desto bättre. Det innebär nämligen att luftfickan i flaskan är liten och ju mindre den är, desto mindre har luften påverkat vinet.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

400.00 kr

Du kanske även vill läsa dessa

Hur dricker jag vin?

Hur dricker jag vin?

Kan vi bli beroende av vin utan att vi märker det? Kanske mer av passionen än själva alkoholen? Visst finns en risk att vi romantiserar vindrickandet. Eller? Vinguidens krönikör Petter resonerar kri..

Läs mer
Fem bästa vinböcker att ge bort i jul

Fem bästa vinböcker att ge bort i jul

Svårt att hitta bästa julklappen till den som redan har allt? Inga problem, vi har tipsen: fem bästa vinböcker. Inte bara att ge, utan också att önska sig. Det ges ut mycket mat- och dryckeslitterat..

Läs mer
Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
Vin att lagra

Vin att lagra

Långt ifrån alla viner går att lagra. I själva verket är det få viner som kan eller till och med bör lagras. Det har att göra med att vinproducenter ofta väljer att producera ett vin för omedelbar k..

Läs mer
Vad kan jag göra med slattarna – eget vin?

Vad kan jag göra med slattarna – eget vin?

Att blanda eget vin på slattar blir sällan någon hit. Druvor, årgångar och regioner som blandas utan eftertanke blir i nio fall av tio oaptitliga. Så vad gör man då med vinet som (mot förmodan) blir..

Läs mer
4 tips som lyfter din grogg

4 tips som lyfter din grogg

En grogg är en oerhört enkel typ av drink som enbart består av två ingredienser. Det betyder att din klassiska rom och cola och gin och tonic är typiska groggar. Men det finns massor av bra sätt att..

Läs mer