HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Investera i vin

Visst kan vi investera i vin. Många gör det enbart för ekonomisk vinnings skull, andra för att ha det som ett slags säkerhet: Går det inte att sälja, går det i alla falla att konsumera.

Det viktiga att tänka på vid investering är att köpa vin som håller och gärna blir bättre med åren. Vinet bör även vara svårt att få tag på och komma i små volymer. Samtidigt måste det vara känt, i alla fall av de vinintresserade som även är intresserade av att köpa dyrt vin, unikt vin, äldre vin.

Ett sätt är att köpa viner ”en primeur” som man gör i Bordeaux, Frankrike. Man köper helt enkelt vin när det fortfarande ligger på fat och bara är något år gammalt. Då ska man se till att köpa vin från ett erkänt bra slott och från en bra årgång. Viner från dåliga årgångar tappar snabbt i värde.

Bordeaux och Bourgogne är självklara vindistrikt för investeraren. Det är bara att titta i vinauktionskataloger för att bli övertygad. Över hälften av sidorna fylls med viner från dessa båda vindistrikt.

Champagne är ett annat tips till den som vill investera. Gärna årgångschampagner eller så kallade prestigechampagner. Portviner, madeira och vita viner från Mosel eller Cabernet Sauvignon från Napa Valley i Kalifornien är också bra investeringstips.

Dokumentation och proveniens (historia) är viktigt även när man investerar i vin och ska sälja sina investeringsobjekt. Även att vinet förvarats på lämpligast sätt, gärna i en professionell vinkällare vilket även ska dokumenteras.

Ska man köpa äldre viner för vidare försäljning är det bra att alltid kolla vinnivån i flaskan. Ju högre upp vätskan når, desto bättre. Det innebär nämligen att luftfickan i flaskan är liten och ju mindre den är, desto mindre har luften påverkat vinet.


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

400.00 kr

Du kanske även vill läsa dessa

Tio vinfavoriter i oktober

Tio vinfavoriter i oktober

Över 2 000 viner i hyllan och närmare 12 000 diton om vi räknar med monopolets beställningssortiment. Vinguiden provar så mycket det bara går och tipsar om återkommande favoriter blandat med nya, in..

Läs mer
Fem bästa vinböcker att ge bort i jul

Fem bästa vinböcker att ge bort i jul

Svårt att hitta bästa julklappen till den som redan har allt? Inga problem, vi har tipsen: fem bästa vinböcker. Inte bara att ge, utan också att önska sig. Det ges ut mycket mat- och dryckeslitterat..

Läs mer
Hur dricker jag vin?

Hur dricker jag vin?

Kan vi bli beroende av vin utan att vi märker det? Kanske mer av passionen än själva alkoholen? Visst finns en risk att vi romantiserar vindrickandet. Eller? Vinguidens krönikör Petter resonerar kri..

Läs mer
Äntligen midsommar!

Äntligen midsommar!

Att våra matvanor styrs av traditioner blir som allra mest uppenbart vid högtiderna. Som midsommarafton. Samtidigt sker en märkbar förändring där vinet tar allt större plats. Allvarligt? Vin till si..

Läs mer
Konsten att prova vin

Konsten att prova vin

Att prova vin kan vi enkelt dela in i fyra delar. Utseende, doft, smak och sammanfattning. Börja med att titta på färgen, är det rött eller vitt eller kanske rosé. Är det lite brunt i kanten, djupt,..

Läs mer
Vad kan jag göra med slattarna – eget vin?

Vad kan jag göra med slattarna – eget vin?

Att blanda eget vin på slattar blir sällan någon hit. Druvor, årgångar och regioner som blandas utan eftertanke blir i nio fall av tio oaptitliga. Så vad gör man då med vinet som (mot förmodan) blir..

Läs mer