HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Nya druvor i Bordeaux – är det ens möjligt?

Det finns konservativa branscher och så finns det vinbranschen, som kan vara konservativast av dem alla. I vinbranschen finns dessutom Frankrike – som sällan ändrar en tum på sina regler och bestämmelser. I Frankrike finns dessutom Bordeaux – och ni kan förstå hur konservativt det kan vara då..

Senast någon ruckade på reglerna i Bordeaux torde väl vara 1973 då Baron Philippe, på Château Mouton Rothschild efter hårda strider tilldelades Premier Cru Classé – vilket vingården blivit berövade under klassificeringen 1855.

Ja ni ser ju själva, det kan ta nästan 120 år att ställa saker till rätta i det konservativa Frankrike, och kanske ännu hellre så i Bordeaux.

Som att få måla om Eiffeltornet
Men, nu väntas någonting hända i Bordeauxn – som i alla fall jag inte trodde jag skulle få uppleva – nya druvor ska tillåtas i Bordeaux!
Jag sätter ett utropstecken efter den meningen – för det vore lika STORT som något globalt storföretag skulle få tillåtelse att måla om Eiffeltornet.

De druvor som hittills varit godkända att använda för att ett vin ska kunna skriva att det är ett Bordeaux-vin är följande:
Cabernet Sauvignon , Cabernet Franc, Merlot, Malbec och Petit Verdot för röda viner, samt Sauvignon Blanc, Sémillion och Muscadelle för vita.

Det menas att den globala uppvärmningen på jorden måste kompenseras mot förlust av aromer i vinerna. Därför har man för appellationerna Bordeaux AOC och Bordeaux Supérieur bestämt att godkänna 7 nya druvsorter ska kunna få användas i Bordeaux-viner. Egentligen är det inga ”nya” druvor; de odlas och används redan någonstans idag, men inte i Bordeaux. Andra druvor är gamla trotjänare som nu ska återanvändas och andra druvor är korsningar mellan traditionella druvor och utvecklats redan på 50-talet.

Vilka är de ”nya” druvorna?
Det man söker efter är aromatiska druvor som både har en hög syra och en fin struktur. Dessutom ska de ”nya” druvorna vara slitstarka och ha en bra motståndskraft mot mögel. Druvorna ska få odlas till 5 % på areal och blandas till 10% med traditionella Bordeaux-druvor, enligt de nya reglerna.

Här är de 7 druvorna som väntar på godkännande att få inkluderas i Bordeaux’s druvsamling:

RÖDA:
Marselan – korsning mellan Cabernet Sauvignon och Grenache Noir
Touriga Naciona – Portugals nationaldruva
Castets – från Pyrenéerna. Gammal, bortglömd och motståndskraftig druva som ska få en revsval
Arinarnoa – tanninnrik druva med hög syra, en korsning mellan Tannat och Cabernet Sauvignon

VITA:
Alvarinho – den syrliga vinho verde druvan från Portugal, mångsidig och motståndskraftig
Petit Manseng – gammal, motståndskraftig druva, även den från Pyrenéerna
Liliorila – aromatisk druva – korsning mellan druvorna Chardonnay och Baroque


Magnus Bergqvist

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa