HEM

Cabernet Franc

Ett Cabernet Francvin av bra kvalitet har ofta hög syra och är rik på tanniner tidigt, men åldras med fördel tio till femton år. Smaken är ofta sträv, elegant och fruktig med toner av hallon, jordgubbar, nyklippt gräs, chili och paprika. Cabernet Franc är en användbar druva som fungerar i allt från lättare röda viner till roséviner. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Cabernet Francviner

Cabernet Franc – en klassisk fransk druva

Cabernet Franc är en klassisk fransk druva med en lång historia. Det första spåret av druvan hittar vi i Frankrike på 1600-talet, men då under namnet Bouchet. De främsta odlingsdistrikten hittar vi i Bordeaux och Loire, Frankrike. Här är klimatet svalt med kalkrik och sandig jordmån, vilket passar druvan utmärkt som knoppar och mognar tidigt.

I Bordeaux blandar man nästan alltid druvan med två andra välkända druvor, Merlot och/eller Cabernet Sauvignon. Många ser smakliknelser mellan Cabernet Franc och den mer välkända druvan Cabernet Sauvignon vilket inte är konstigt då druvorna är kusiner. Det som skiljer dem åt är att Cabernet Francviner inte är lika sträva och syrliga som Cabernet Sauvignonviner. Druvorna i en kombination ger dock välbalanserade och smakrika viner.

Andra odlingsländer är bland annat Ungern, USA, Chile, Australien samt nordöstra Italien.

Sträva, bäriga och eleganta viner

Ett Cabernet Francvin av bra kvalitet har ofta hög syra och är rik på tanniner tidigt, men åldras med fördel tio till femton år. Smaken är ofta sträv, elegant och fruktig med toner av hallon, jordgubbar, nyklippt gräs, chili och paprika. Cabernet Franc är en användbar druva som fungerar i allt från lättare röda viner till roséviner.

cabernet-franc

Mat som passar med Cabernet Franc

När det kommer till att para ihop mat med Cabernet Francviner finns det en del maträtter som passar bättre. Står kötträtter på menyn, som lamm eller nötkött, är ett fylligare Cabernet Francvin att föredra. Vill du däremot servera rätter med fläsk eller kyckling är ett lättare rött vin eller till och med ett rosévin ett bättre val.


Fakta om Cabernet Franc

  • Odlas: Frankrike, Italien, Ungern, USA, Chile, Australien, Argentina och Nya Zeeland.
  • Kända områden: Bordeaux och Loire (Frankrike) samt Villány (Ungern).
  • Smak: Friskt, relativt strävt med hög syra. Smaker av hallon, jordgubbar, chili, röda plommon, grön paprika och vegetativa inslag.
  • Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: Ett fylligare Cabernet Francvin passar till kötträtter, speciellt lamm och nöt. Är det ett lättare vin fungerar det bättre med fläsk och kyckling.
  • Synonymer: Breton (Val de Loire, Frankrike), Petite Vidure samt Fer Servandou (Frankrike).