HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Bordeaux – Vad är det egentligen?

Slott och koja

Bordeaux är ett av världens mest kända vinområden. Här hittar man ofta ordet “Chateau” på vinernas etiketter som hänvisar till en egendom, ett så kallat vinslott (som i ärlighetens namn inte alltid är ett slott i ordets rätta bemärkelse).

I skog och mark

I området växer de bästa druvorna i väldränerade marker, skyddade från vinden av skog och med bra vattentillförsel från floderna i området. Årsvariationerna är stora då vädret vissa år bjuder odlarna på rejäla utmaningar.

Områden

Bordeaux är indelat i ett sextiotal geografiskt avgränsade kvalitetsområden, så kallade appellationer. Dessa är i sin tur indelade i ytterligare fler underklasser. Inom dessa områden råder hårda lagar och regler som måste följas av producenten om man inte vill riskera nedklassning. Här regleras till exempel maximalt skördeuttag, vilka druvor som får användas, vilken alkoholhalt det färdiga vinet måste nå upp till osv.

Kändisar

Några välkända viner från området är Chateau Margaux (Médoc-Margaux), Château Latour (Médoc-Pauillac), Château Lafite-Rotschild (Médoc-Pauillac), Château Cos d´Estournel (Médoc-St Estèphe), Château Haut-Brion (Graves) och inte minst Château d´Yquem (Sauternes).

Vitt och rött, torrt som sött

I området görs en mängd olika viner. Röda viner görs i huvudsak på druvorna Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och Petit Verdot. Vinerna består ofta av en blandning av på dessa druvor. Vita viner görs på druvorna Sémillon, Sauvignon blanc och Muscadelle. Även här pratar vi om druvblandningar. Både torra och söta viner görs i området.

Château Morillon Cuvée Jardin Royal Organic
2019
Château Morillon Cuvée Jardin Royal Organic
Doft: Mörka bär, lite mynta, eukalyptus, vanilj, mocka i välbalanserad stil, fruktig.

Smak: Balanserad med markerad strävhet, pigg fruktsyra, kryddig, inslag av mynta, peppriga toner, mycket torr med fruktsöta inslag och relativt lång eftersmak.

750 ml - 14% -
159 kr

Château Bonnet Blanc
2021
Château Bonnet Blanc
Doft: Svart vinbärsblad i doft, krusbär i mycket druvtypisk ton, aromatisk med gräsiga inslag, frisk, gröna äpplen.

Smak: Frisk, kryddig, inslag av krusbär, gräs, rabarber, örter, lime, citrus, druvkarakteristisk med relativt lång eftersmak där frukt och syra dominerar.

750 ml - 12.5% -
99 kr

Château d'Angludet Margaux
2012
Château d'Angludet Margaux
Doft: Bra fruktig karaktär, svarta vinbär, fattoner, rostade inslag, liten vaniljsötma, utvecklad stil, mocka.

Smak: I smak plommon, svarta vinbär, fat, vanilj, örtig med ursprungstypiska toner som ceder och mocka, lite utvecklad stil med fin koncentration, elegant, stramt med liten lakritston och lång eftersmak.

750 ml - 13.5% -
724 kr

Calvet Réserve du Ciron
2019
Calvet Réserve du Ciron
Doft: Gräsig toner, inslag av persika, mycket fruktig i ung stil, nötig, stenfrukter.

Smak: Dominerande persikoton, aprikos, tropiskt med inslag av ananas i frisk stil och med en tydlig sötma i avslut.

375 ml - 12.5% - Sockerhalt 12.1 g per 100 ml
119 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Antikt vin sätter trenden

Antikt vin sätter trenden

Vin jaune, det gula vinet, har fått ett enormt genomslag de senaste åren. Varför? Vinguiden går till botten i ämnet. Vinet är närmast att betrakta som antikt, även i sin karakteristik, och ändå är d..

Läs mer
Smaka på Frankrike under nationaldagen

Smaka på Frankrike under nationaldagen

Den 14:e juli är det vinlandet Frankrikes nationaldag. Det betyder att det är dags att laga en Boeuf Bourguignon, ta fram lite ostron och franska charkuterier och såklart pricken över “i”, några rik..

Läs mer
Dolcetto – när du inte kan vänta

Dolcetto – när du inte kan vänta

Piemonte är känt för sin Nebbiolo och de lätt blommiga vinerna från Barbaresco, samt de djupare och stiligt strukturerade vinerna från Barolo. Viner som, menar många, bör lagras i minst tio år innan..

Läs mer
Rhônedalen – en plats för både kungligheter, p..

Rhônedalen – en plats för både kungligheter, p..

Det finns knappast en vinregion i Frankrike med en sådan lång tradition som Rhônedalen. Fokéerna, de grekiska invandrarna, som runt 600 f. Kr grundade staden Marseille, förstod redan då att detta va..

Läs mer
Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Vare sig det gäller Nya Zeeland, Sydafrika, Kalifornien eller högborgen i franska Bourgogne ger sig inte den mytomspunna blå Pinot Noir förrän den får som den vill. Men odlare som lyssnar noga och k..

Läs mer
Varför står det Sur Lie på flaskan?

Varför står det Sur Lie på flaskan?

Om du köpt ett vin från Loire har du säkert noterat att det står “Sur Lie” på flaskan. Men vad betyder det och på vilket sätt påverkar det vinet? Sur Lie eller On the Lees, som det heter på engelska..

Läs mer