HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Bordeaux – Vad är det egentligen?

Slott och koja

Bordeaux är ett av världens mest kända vinområden. Här hittar man ofta ordet “Chateau” på vinernas etiketter som hänvisar till en egendom, ett så kallat vinslott (som i ärlighetens namn inte alltid är ett slott i ordets rätta bemärkelse).

I skog och mark

I området växer de bästa druvorna i väldränerade marker, skyddade från vinden av skog och med bra vattentillförsel från floderna i området. Årsvariationerna är stora då vädret vissa år bjuder odlarna på rejäla utmaningar.

Områden

Bordeaux är indelat i ett sextiotal geografiskt avgränsade kvalitetsområden, så kallade appellationer. Dessa är i sin tur indelade i ytterligare fler underklasser. Inom dessa områden råder hårda lagar och regler som måste följas av producenten om man inte vill riskera nedklassning. Här regleras till exempel maximalt skördeuttag, vilka druvor som får användas, vilken alkoholhalt det färdiga vinet måste nå upp till osv.

Kändisar

Några välkända viner från området är Chateau Margaux (Médoc-Margaux), Château Latour (Médoc-Pauillac), Château Lafite-Rotschild (Médoc-Pauillac), Château Cos d´Estournel (Médoc-St Estèphe), Château Haut-Brion (Graves) och inte minst Château d´Yquem (Sauternes).

Vitt och rött, torrt som sött

I området görs en mängd olika viner. Röda viner görs i huvudsak på druvorna Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och Petit Verdot. Vinerna består ofta av en blandning av på dessa druvor. Vita viner görs på druvorna Sémillon, Sauvignon blanc och Muscadelle. Även här pratar vi om druvblandningar. Både torra och söta viner görs i området.

Château Morillon Cuvée Jardin Royal Organic
2019
Château Morillon Cuvée Jardin Royal Organic
Doft: Mörka bär, lite mynta, eukalyptus, vanilj, mocka i välbalanserad stil, fruktig.

Smak: Balanserad med markerad strävhet, pigg fruktsyra, kryddig, inslag av mynta, peppriga toner, mycket torr med fruktsöta inslag och relativt lång eftersmak.

750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
159 kr

Château Bonnet Blanc
2021
Château Bonnet Blanc
Doft: Svart vinbärsblad i doft, krusbär i mycket druvtypisk ton, aromatisk med gräsiga inslag, frisk, gröna äpplen.

Smak: Frisk, kryddig, inslag av krusbär, gräs, rabarber, örter, lime, citrus, druvkarakteristisk med relativt lång eftersmak där frukt och syra dominerar.

750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

Château d'Angludet Margaux
2012
Château d'Angludet Margaux
Doft: Bra fruktig karaktär, svarta vinbär, fattoner, rostade inslag, liten vaniljsötma, utvecklad stil, mocka.

Smak: I smak plommon, svarta vinbär, fat, vanilj, örtig med ursprungstypiska toner som ceder och mocka, lite utvecklad stil med fin koncentration, elegant, stramt med liten lakritston och lång eftersmak.

750 ml - 13.5% -
724 kr

Calvet Réserve du Ciron
2019
Calvet Réserve du Ciron
Doft: Gräsig toner, inslag av persika, mycket fruktig i ung stil, nötig, stenfrukter.

Smak: Dominerande persikoton, aprikos, tropiskt med inslag av ananas i frisk stil och med en tydlig sötma i avslut.

375 ml - 12.5% - Sockerhalt 12.1 g per 100 ml
125 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Sötsugen i Sauternes

Sötsugen i Sauternes

Inte bara högklassigt rött eller sommelierfavoriter i vitt, utan också sött. Bordeauxvinerna vinner i mångfald och när det kommer till söta, ädelrötade viner är det få som slår även dessa viner. Men..

Läs mer
Crémant – vad är det egentligen?

Crémant – vad är det egentligen?

Cremant – franskt mousserande vin gjort med samma metod som champagne, men som inte kommer från Champagne… Crémant produceras på samma sätt som champagne, med en andra jäsning i flaska men med..

Läs mer
Frankrike vägrar spola kröken i januari

Frankrike vägrar spola kröken i januari

Hela januari utan alkohol??? Aldrig i livet, menar fransmännen. Och presidenten ger vinodlarna sitt stöd. Det är minsann inte lätt att driva nykterhetsrörelse i Frankrike där folk pimplar mer alkoho..

Läs mer
5 goda viner till franska nationaldagen

5 goda viner till franska nationaldagen

Vive la France! Vive le vin! Frankrikes nationaldag 14 juli bör firas med pompa, ståt – och vin. Här är 5 tips på goda viner perfekta till ”la Fête nationale”. Franska nationaldagen firas med pompa ..

Läs mer
Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Det är ingen vanlig torsdag som väntar – det är nämligen Beaujolais Nouveau-dagen. Då har det unga, världskända vinet Beaujolais Nouveau 2020 kommit till Systembolaget. Vinet släpps vid samma ..

Läs mer
Dags för Beaujolais Nouveau

Dags för Beaujolais Nouveau

Ljust rött vin mitt i höstmörkret, hur går det ihop? Jo, det stavas Beaujolais Nouveau, årets skörd från franska Bourgogne. Nu är det dags igen. Är du redo? Jag vet inte hur de lyckats med det, men ..

Läs mer