HEM

Bordeaux – Vad är det egentligen?

Slott och koja

Bordeaux är ett av världens mest kända vinområden. Här hittar man ofta ordet “Chateau” på vinernas etiketter som hänvisar till en egendom, ett så kallat vinslott (som i ärlighetens namn inte alltid är ett slott i ordets rätta bemärkelse).

I skog och mark

I området växer de bästa druvorna i väldränerade marker, skyddade från vinden av skog och med bra vattentillförsel från floderna i området. Årsvariationerna är stora då vädret vissa år bjuder odlarna på rejäla utmaningar.

Områden

Bordeaux är indelat i ett sextiotal geografiskt avgränsade kvalitetsområden, så kallade appellationer. Dessa är i sin tur indelade i ytterligare fler underklasser. Inom dessa områden råder hårda lagar och regler som måste följas av producenten om man inte vill riskera nedklassning. Här regleras till exempel maximalt skördeuttag, vilka druvor som får användas, vilken alkoholhalt det färdiga vinet måste nå upp till osv.

Kändisar

Några välkända viner från området är Chateau Margaux (Médoc-Margaux), Château Latour (Médoc-Pauillac), Château Lafite-Rotschild (Médoc-Pauillac), Château Cos d´Estournel (Médoc-St Estèphe), Château Haut-Brion (Graves) och inte minst Château d´Yquem (Sauternes).

Vitt och rött, torrt som sött

I området görs en mängd olika viner. Röda viner görs i huvudsak på druvorna Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och Petit Verdot. Vinerna består ofta av en blandning av på dessa druvor. Vita viner görs på druvorna Sémillon, Sauvignon blanc och Muscadelle. Även här pratar vi om druvblandningar. Både torra och söta viner görs i området.

Château Morillon Cuvée Jardin Royal Organic

Château Morillon Cuvée Jardin Royal Organic 2018

Doft: Mörka bär, lite mynta, eukalyptus, vanilj, mocka i välbalanserad stil, fruktig.

Smak: Balanserad med markerad strävhet, pigg fruktsyra, kryddig, inslag av mynta, peppriga toner, mycket torr med fruktsöta inslag och relativt lång eftersmak.

Art.nr: 74729 - Pris: 149 kr

Château Bonnet Blanc

Château Bonnet Blanc 2019

Doft: Svart vinbärsblad i doft, krusbär i mycket druvtypisk ton, aromatisk med gräsiga inslag, frisk, gröna äpplen.

Smak: Frisk, kryddig, inslag av krusbär, gräs, rabarber, örter, lime, citrus, druvkarakteristisk med relativt lång eftersmak där frukt och syra dominerar.

Art.nr: 4151 - Pris: 95 kr

Château d'Angludet Margaux

Château d'Angludet Margaux 2012

Doft: Bra fruktig karaktär, svarta vinbär, fattoner, rostade inslag, liten vaniljsötma, utvecklad stil, mocka.

Smak: I smak plommon, svarta vinbär, fat, vanilj, örtig med ursprungstypiska toner som ceder och mocka, lite utvecklad stil med fin koncentration, elegant, stramt med liten lakritston och lång eftersmak.

Art.nr: 89604 - Pris: 724 kr

Calvet Réserve du Ciron

Calvet Réserve du Ciron 2017

Doft: Gräsig toner, inslag av persika, mycket fruktig i ung stil, nötig, stenfrukter.

Smak: Dominerande persikoton, aprikos, tropiskt med inslag av ananas i frisk stil och med en tydlig sötma i avslut.

Art.nr: 4029 - Pris: 114 kr


Du kanske även vill läsa dessa