HEM

Aktuellt

Bordeaux – Vad är det egentligen?

Slott och koja

Bordeaux är ett av världens mest kända vinområden. Här hittar man ofta ordet “Chateau” på vinernas etiketter som hänvisar till en egendom, ett så kallat vinslott (som i ärlighetens namn inte alltid är ett slott i ordets rätta bemärkelse).

I skog och mark

I området växer de bästa druvorna i väldränerade marker, skyddade från vinden av skog och med bra vattentillförsel från floderna i området. Årsvariationerna är stora då vädret vissa år bjuder odlarna på rejäla utmaningar.

Områden

Bordeaux är indelat i ett sextiotal geografiskt avgränsade kvalitetsområden, så kallade appellationer. Dessa är i sin tur indelade i ytterligare fler underklasser. Inom dessa områden råder hårda lagar och regler som måste följas av producenten om man inte vill riskera nedklassning. Här regleras till exempel maximalt skördeuttag, vilka druvor som får användas, vilken alkoholhalt det färdiga vinet måste nå upp till osv.

Kändisar

Några välkända viner från området är Chateau Margaux (Médoc-Margaux), Château Latour (Médoc-Pauillac), Château Lafite-Rotschild (Médoc-Pauillac), Château Cos d´Estournel (Médoc-St Estèphe), Château Haut-Brion (Graves) och inte minst Château d´Yquem (Sauternes).

Vitt och rött, torrt som sött

I området görs en mängd olika viner. Röda viner görs i huvudsak på druvorna Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och Petit Verdot. Vinerna består ofta av en blandning av på dessa druvor. Vita viner görs på druvorna Sémillon, Sauvignon blanc och Muscadelle. Även här pratar vi om druvblandningar. Både torra och söta viner görs i området.

Château Morillon Cuvée Jardin Royal Organic
2021
Château Morillon Cuvée Jardin Royal Organic
Doft: Mörka bär, lite mynta, eukalyptus, vanilj, mocka i välbalanserad stil, fruktig.

Smak: Balanserad med markerad strävhet, pigg fruktsyra, kryddig, inslag av mynta, peppriga toner, mycket torr med fruktsöta inslag och relativt lång eftersmak.

750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
169 kr

Château Bonnet Blanc
2023
Château Bonnet Blanc
Doft: Svart vinbärsblad i doft, krusbär i mycket druvtypisk ton, aromatisk med gräsiga inslag, frisk, gröna äpplen.

Smak: Frisk, kryddig, inslag av krusbär, gräs, rabarber, örter, lime, citrus, druvkarakteristisk med relativt lång eftersmak där frukt och syra dominerar.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

Château d'Angludet Margaux
2012
Château d'Angludet Margaux
Doft: Bra fruktig karaktär, svarta vinbär, fattoner, rostade inslag, liten vaniljsötma, utvecklad stil, mocka.

Smak: I smak plommon, svarta vinbär, fat, vanilj, örtig med ursprungstypiska toner som ceder och mocka, lite utvecklad stil med fin koncentration, elegant, stramt med liten lakritston och lång eftersmak.

750 ml - 13.5% -
724 kr

Calvet Réserve du Ciron
2020
Calvet Réserve du Ciron
Doft: Gräsig toner, inslag av persika, mycket fruktig i ung stil, nötig, stenfrukter.

Smak: Dominerande persikoton, aprikos, tropiskt med inslag av ananas i frisk stil och med en tydlig sötma i avslut.

375 ml - 12.5% - Sockerhalt 8.7 g per 100 ml
132 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Smaka på Frankrike under nationaldagen

Smaka på Frankrike under nationaldagen

Den 14:e juli är det vinlandet Frankrikes nationaldag. Det betyder att det är dags att laga en Boeuf Bourguignon, ta fram lite ostron och franska charkuterier och såklart pricken över “i”, några rik..

Läs mer
Svenskarna tar över anrika vingården

Svenskarna tar över anrika vingården

Den välkända vingården Domaine Rabiega, utanför Saint-Tropez i Frankrike, har snart fått tillbaka sin forna glans. Och det är svenska entusiaster som står bakom lyftet. – Efter en tids renover..

Läs mer
Grenache – druvan som odlas i hela världen

Grenache – druvan som odlas i hela världen

En av världens mest odlade druvor är Grenache, eller Garnacha som den kallas i Spanien. Grenache är en av huvuddruvorna i Châteauneuf-du-Pape och är även vanlig i många Rhôneblandningar. Druvan triv..

Läs mer
Shabby chic i vinvärlden

Shabby chic i vinvärlden

Frankrikes bakgård, experimentverkstad eller gömda pärla. Namnen är många på området som gärna beskrivs som shabby chic i vinvärlden, nedgånget men med väldigt mycket charm. Nu hittar både vinentusi..

Läs mer
Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Karnevalstämning när världskända vinet släpps

Det är ingen vanlig torsdag som väntar – det är nämligen Beaujolais Nouveau-dagen. Då har det unga, världskända vinet Beaujolais Nouveau 2020 kommit till Systembolaget. Vinet släpps vid samma ..

Läs mer
Hockeyproffset som blev vinbonde av en slump

Hockeyproffset som blev vinbonde av en slump

Just nu är det skördetider på många vingårdar, vilket det betyder bråda dagar med mycket tungt arbete. För att höra om hur skördearbetet går till pratade vi med Bruno Ohlzon som driver en vingård i ..

Läs mer