HEM

Aktuellt

Fab five i Bordeaux

Fab five kommer i många skepnader. Men när det kommer till vin då är det rött vin som gäller. Och inte ett dugg oväntat, från Bordeaux, väster om inloppet Gironde, världens främsta vinområde.

Visst är det världens mest kända vinegendomar, de fem Premier Cru-klassade slotten i västra Bordeaux. Även om konkurrensen har ökat radikalt, känns det som att dessa egendomar faktiskt fortfarande ligger i en egen division. Nu ökar trycket ytterligare, Napa Valley gör anspråk, Western Australia har sedan länge producerat häftiga viner med Cabernet Sauvignon-dominans och både Italien och Spanien har viner som kan mäta sig med de bästa. Ibland.

Och det är just det där ibland som är det avgörande. För ibland kan de inte det och då visar Bordeaux att distriktet faktiskt ligger i topp, år efter år, framför allt de åren då andra storheter världen över producerar på bra viner, men aldrig bäst.

Samtidigt ska man akta sig för att gradera. Det går inte att jämföra ett vin från Barolo eller Priorat med Bordeaux, vinerna är helt enkelt för olika. Visst kan man prata kvalitet, prova blint, diskutera strukturer, men alla i vinvärlden lär sig från tidig början att Bordeaux är sinnebilden för kvalitetsvin, referensen. Det är klart att vi sedan jämför andra storheter med storheterna från sydvästra Frankrike.

De fem slott vi talar om när vi talar om referenser ligger samtliga i västra delen av Bordeaux, lite utspritt, men med Cabernet Sauvignon som bas. Resten är historia.

Château Lafite-Rothschild i Pauillac

Egendomen ska ha varit Tomas Jeffersons favorit, han som blev USA:s tredje president och var en erkänd samlare av prestigeviner. Redan i slutet på 1700-talet började man på egendomen att buteljera sitt vin på slottet. Detta vid en tid då inte många visste vad en glasflaska var.

Slottet Lafite-Rothschild ska ha en av de allra största egendomarna i västra Bordeaux. Under andra världskriget var egendomen ockuperat av tyskarna som gick all in på den enorma vinkällaren och drack upp det mesta de kom åt.

Sedan snart 50 år tillbaka har lagringstiden för prestigevinet med samma namn minskats en smula. Det har gett ett rikare och fruktigare vin.
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/chateau-lafite-rothschild-7926801

Andravin: Carruades de Lafite

Château Latour i Pauillac

Latour har fått sitt namn efter ett försvarstorn som byggdes på 1300-talet. Men bara 100 år senare totalförstördes visserligen den ursprungliga byggnaden men byggdes upp igen 200 år senare. Idag pryder tornet etiketten på husets prestigevin.

Vin har det producerats sedan 800 år tillbaka i tiden och är omskrivet av essäisten Michel de Montaigne på 1600-talet. Men det finns också svensk närvaro, för under delar av 1700-talet ägdes slottet av svensken Charles de Leutken. Vinet Château Latour betraktas av kännarna som det allra bästa, i alla fall på de årgångar som allmänt ses som svaga.
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/chateau-latour-9912101

Andravin: Les Forts de Latour

Château Margaux i Margaux

Slottegendom daterar sig tillbaka till 1100-talet. Men först på 1500-talet ska det ha börjat tillverkas vin i trakterna. Den moderna historien om slottet är dramatisk då dåvarande ägarna tag beslutet att sälja på 1960- och 1970-talen. Slottet köptes 1977 av en grek, André Mentzelopoulos, till fransmännens förfäran. Bara att sälja väckte reaktioner, och till en grek!

Men de behövde inte vara oroliga, inte för vinet i alla fall. För strax därefter presenterades ett sällsynt välbalanserat vin, det bästa på länge, något som fick det franska folket att dra en lättnadens suck. Idag drivs slottet av samma familj.
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/chateau-margaux-7974901

Andravin: Pavillon Rouge du Château Margaux

Château Haut-Brion i Pessac-Léognan

Vinegendomen ligger i Graves och är lite av en katt bland hermelinerna. Det var nämligen det enda slott utanför Médoc som fick högsta klassificeringen 1855. Visst skulle egendomen ha det, men det stack ändå ut från allra första början. Här ska det ha producerats vin redan i början på 1400-talet. Slottet är det minsta av de fem förstacruerna och producerar i dagsläget endast omkring 100 000 flaskor årligen av sitt prestigevin.

I mitten av 1980-talet delades appellationen Graves in i tre underappellationer. En av dem är Pessac-Léognan, där slottet ligger. Därför denna förvirring med ursprung. Innan detta årtal står det nämligen Graves som ursprung, men numera alltså Pessac-Léognan.
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/chateau-haut-brion-7966601

Andravin: Château Bahans Haut-Brion

Château Mouton Rothschild i Pauillac

Nykomlingen i skaran är också det kanske mest kända slottet. Men det är inte så konstigt då det är det enda slott i 1855 års klassificering som lyckats armbåga sig upp till toppdivisionen. Bakom detta jättekliv rakt in i vinhistorien hittar vi Baron Philippe de Rothschild som vid 20 års ålder tog över driften av slottet 1922.

Baronen var först med att buteljera samtligt vin på egendomen, han tillverkade ett andravin som blev succé och inte minst, han lät konstnärer som Francis Bacon och Picasso designa etiketterna från och med krigsslutet 1945 på husets prestigevin.
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/chateau-mouton-rothschild-7977301

Andravin: Le Petit Mouton de Mouton Rothschild

Läs mer om klassificeringen i Bordeaux.

Fem toppviner från Bordeaux!

Château Belgrave
2015
Château Belgrave
Aromatisk, lakrits, viol i doft, fat, vanilj, mogna svarta vinbär, liten kryddig ton, mint, komplex med mörk choklad.

Sträv, mocka, frisk, svarta vinbär, mineral ton, mint, kraftig, komplex, djup smak med inslag även av mörka bär, svarta vinbär, lång eftersmak.

Servera till: Hamburgare på högrev med klassiska tillbehör.

750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
404 kr

Les Tourelles de Longueville
2016
Les Tourelles de Longueville
Tydligt ursprung i doft, inslag av svarta vinbär, koncentrerad ton, aromatisk med inslag av fat, bär, beck.

Smakintensiv med ursprungsprägel, svarta vinbär i smak, sträv med bra frisk karaktär, fat, mocka, lång eftersmak med bra balans. Går att lagra minst tio år.

Servera till: Grillade chuckrolls som serveras med paprikaröra och slungad potatis.

750 ml - 13.5% -
579 kr

Château La Garde
2011
Château La Garde
Utvecklad ton i doft, fat, kaffe, svarta vinbär, björnbär, choklad med ok balans.

Inslag av ceder, fat, vaniljsötma i smak, kaffe med toner av mörk choklad, liten utvecklad ton med bra balans och örtiga inslag i avslut.

Servera till: Lyxigt kebabspett med hackad isbergssallad, tomat- och vitlökssås.

750 ml - 14% -
349 kr

Château Batailley
2012
Château Batailley
Jordig, inslag av stall i doft, ladugård, svarta vinbär, frukt i frisk stil, fat, ceder i klassisk ton.

Ung, aningen kärv, matbitter, mycket fruktig i smak, sammansatt, lätt kryddig, ton av svarta vinbär, gräs, komplex med ytterligare utvecklingspotential.

Servera till: Smörstekta lammfiléer med trattkantarellsås och rostade rotfrukter.

750 ml - 13.00% -
488.00 kr

Château Plince
2017
Château Plince
Bra balanserad doft, inslag av vinbär, blåbär, kakao, fat, ceder, vanilj med ursprungstypiska toner.

I smak tydlig ursprungston med ceder, fat, vanilj, svarta vinbär, fruktig ton, kakao, mocka, kryddig stil med fin balans i längd, relativt lång eftersmak.

Servera till: Klassikern grillad oxe med bea och pommes frites.

750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
447 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Veuve Clicquot vintage-utgåva

Veuve Clicquot vintage-utgåva

”Ett universum av aromer och smaker”. – nu kommer vintagechampagne från Veuve Clicquot Skapad av druvor från de 17 finaste vinodlingarna. Här är vintagechampagnen som är en fullträ..

Läs mer
Voila – fyra toppviner från Frankrike

Voila – fyra toppviner från Frankrike

Slotten, traditionerna – och de fantastiska vinerna. Inget annat vinland producerar så mycket fantastiska kvalitetsviner som Frankrike. Nu har flera nya flaskor kommit till Systembolagets till..

Läs mer
3 goda vinterrecept och vinerna som passar till

3 goda vinterrecept och vinerna som passar till

Ute är det kallt och blåsigt och snön yr, men inomhus är det varmt och mysigt. I köket står en stor gryta på spisen och puttrar. Med värmande soppor och grytor förvandlas årets mörkaste månader till..

Läs mer
Trumps attack – mot franska viner

Trumps attack – mot franska viner

Helnykteristen Donald Trump förklarar tullkrig mot franska viner. Presidenten planerar nya strafftullar på vinerna från Europa. – Vet du vad? Det är inte rättvist. Vi kommer att göra något åt ..

Läs mer
Tio champagnefavoriter

Tio champagnefavoriter

Champagne heter bubblet från Champagne. Allt annat är mousserande, fast med olika namn. Alltså: Det finns champagne och så finns det övrigt bubbel. Det är också så många resonerar när det kommer til..

Läs mer
Det dricker vi i Sverige

Det dricker vi i Sverige

Vinkonsumtionen når nya höjder. Vi konsumerar mer, vi betalar mer och vi kan bra så mycket mer i dag om viner, matchningar, ursprung och druvor än någonsin tidigare. Men vad är det vi dricker, egent..

Läs mer