HEM

Bordeaux äger 1855

Sedan en tid har vinodlarna i Bordeaux ensamrätt om att använda begreppet 1855. Årtalet är främst känt för att vara det år den berömda vinklassificeringen gjordes, då bland annat fyra vinslott i Bordeaux fick högsta status i vinvärlden: Château Haut-Brion, Château La Tour, Château Margaux och Château Lafite-Rothschild.

Vi talar om det mest mytiska året i vinets historia. I alla fall det mest kända. Troligen också därför ett av de mest utnyttjade i kommersiella sammanhang. Klassificeringen är samtidigt kontroversiell på många vis, omdiskuterad sedan starten, förlöjligad vid många tillfället och ändå avundsjukt betraktad. Inte minst av vinproducenter som hamnade utanför den eller i en lägre kategori än önskat.

Det enda som egentligen skett sedan grundandet för över 150 år sedan är att Château Mouton-Rothschild efter år av enträget arbete lyckades armbåga sig upp till Premier Cru-klassen (från Second-Cru) 1973.

Under de senaste åren har många inom vinnäringen utnyttjat de fyra siffrorna i sin marknadsföring för att väcka uppmärksamhet, något många av vinproducenterna i Bordeaux tröttnat på. Liksom Champagne vaktar sitt varumärke, har nu Bordeaux börjat vakta sina fyra, viktiga siffror.

Upprinnelsen var bland annat vinsajten 1855.com som sålde vin en masse och som inte hade någon som helst koppling till Bordeaux och klassificeringen. Sajten 1855.com är nu en sida om vinerna från Bordeaux. Ursprunget är – inte oväntat – Bordeaux.

Bra viner från Bordeaux

Chateau Pierrail Superieur
2015
Chateau Pierrail Superieur
Bra balans med mycket ursprungskaraktär i doft, inslag av ek, lite kakao och en svartvinbärston. I smak fin samt markerad strävhet, tydligt inslag av svarta vinbär, plommon, ekfatstoner och en bra längd med åter fin balans.
750 ml - 14% -
168 kr

Château Nardou Francs Cotes de Bordeaux
2014
Château Nardou Francs Cotes de Bordeaux
Jordiga toner i doft, mörkar bär, skogsbär med fin friskhet, inslag av ek, aningen vaniljsötma. Smaken dominras av mörka bär, utvecklade ton, aningen jordig med inslag av både ek, liten fruktsötma, lätt rostade toner och en liten gräsig slängd i eftersmaken.
750 ml - 13.5% -
131 kr

Les Griffons de Pichon Baron
2014
Les Griffons de Pichon Baron
Klassisk doft med inslag av ceder, lite fat, fruktiga toner, svarta vinbär, aromatisk med toner av kaffe, lätt kärv ton. Mycket ung med massor av tanniner, mörkfruktig, bra syra med inslag av lingon, svarta vinbär, röda vinbär och en lång eftersmak där allt sitter på plats. Lagra minst fem år!
750 ml - 13.50% -
400.00 kr


Du kanske även vill läsa dessa

Grenache – druvan som odlas i hela världen

Grenache – druvan som odlas i hela världen

En av världens mest odlade druvor är Grenache, eller Garnacha som den kallas i Spanien. Grenache är en av huvuddruvorna i Châteauneuf-du-Pape och är även vanlig i många Rhôneblandningar. Druvan triv..

Läs mer
Kan ljuv musik skapa bättre viner?

Kan ljuv musik skapa bättre viner?

Det exklusiva vinhuset Château Palmer är säkra på att så är fallet. Nu ska de spela musik för sina druvor i tre år. I en vetenskaplig studie från 1994 hävdade forskarna att olika musikstycken kan på..

Läs mer
Bordeaux vindistrikt – världens mest kända..

Bordeaux vindistrikt – världens mest kända..

Ett av världens i särklass mest kända vindistrikt är Bordeaux i Frankrike och du har säkert druckit något av deras berömda viner. Den bördiga jorden, det opålitliga klimatet och en kontroversiell kl..

Läs mer
Regionskola del 4: Rhône – maffig vinvariation f..

Regionskola del 4: Rhône – maffig vinvariation f..

Från Schweiz alper rinner Rhône in i Frankrike. Vid den gastronomiska huvudstaden Lyon går floden ihop med Saône som kommer norrifrån. Tillsammans rinner de sedan som Rhône ut i Medelhavet. Vinregi..

Läs mer
Trumps attack – mot franska viner

Trumps attack – mot franska viner

Helnykteristen Donald Trump förklarar tullkrig mot franska viner. Presidenten planerar nya strafftullar på vinerna från Europa. – Vet du vad? Det är inte rättvist. Vi kommer att göra något åt ..

Läs mer
Bästa crémant på Systembolaget

Bästa crémant på Systembolaget

Allt som bubblar från Frankrike är inte champagne. Det finns crémant också! Från olika delar av landet dessutom. Det är stundtals bra, alltid i en egen division, samtidigt som några sneglar uppåt. H..

Läs mer