HEM

Bordeaux äger 1855

Sedan en tid har vinodlarna i Bordeaux ensamrätt om att använda begreppet 1855. Årtalet är främst känt för att vara det år den berömda vinklassificeringen gjordes, då bland annat fyra vinslott i Bordeaux fick högsta status i vinvärlden: Château Haut-Brion, Château La Tour, Château Margaux och Château Lafite-Rothschild.

Vi talar om det mest mytiska året i vinets historia. I alla fall det mest kända. Troligen också därför ett av de mest utnyttjade i kommersiella sammanhang. Klassificeringen är samtidigt kontroversiell på många vis, omdiskuterad sedan starten, förlöjligad vid många tillfället och ändå avundsjukt betraktad. Inte minst av vinproducenter som hamnade utanför den eller i en lägre kategori än önskat.

Det enda som egentligen skett sedan grundandet för över 150 år sedan är att Château Mouton-Rothschild efter år av enträget arbete lyckades armbåga sig upp till Premier Cru-klassen (från Second-Cru) 1973.

Under de senaste åren har många inom vinnäringen utnyttjat de fyra siffrorna i sin marknadsföring för att väcka uppmärksamhet, något många av vinproducenterna i Bordeaux tröttnat på. Liksom Champagne vaktar sitt varumärke, har nu Bordeaux börjat vakta sina fyra, viktiga siffror.

Upprinnelsen var bland annat vinsajten 1855.com som sålde vin en masse och som inte hade någon som helst koppling till Bordeaux och klassificeringen. Sajten 1855.com är nu en sida om vinerna från Bordeaux. Ursprunget är – inte oväntat – Bordeaux.

Bra viner från Bordeaux

Chateau Pierrail Superieur

Chateau Pierrail Superieur 2015

Bra balans med mycket ursprungskaraktär i doft, inslag av ek, lite kakao och en svartvinbärston. I smak fin samt markerad strävhet, tydligt inslag av svarta vinbär, plommon, ekfatstoner och en bra längd med åter fin balans.
Art.nr: 76905 - Pris: 168 kr

Château Nardou Francs Cotes de Bordeaux

Château Nardou Francs Cotes de Bordeaux 2014

Jordiga toner i doft, mörkar bär, skogsbär med fin friskhet, inslag av ek, aningen vaniljsötma. Smaken dominras av mörka bär, utvecklade ton, aningen jordig med inslag av både ek, liten fruktsötma, lätt rostade toner och en liten gräsig slängd i eftersmaken.
Art.nr: 74141 - Pris: 131 kr

Les Griffons de Pichon Baron

Les Griffons de Pichon Baron 2014

Klassisk doft med inslag av ceder, lite fat, fruktiga toner, svarta vinbär, aromatisk med toner av kaffe, lätt kärv ton. Mycket ung med massor av tanniner, mörkfruktig, bra syra med inslag av lingon, svarta vinbär, röda vinbär och en lång eftersmak där allt sitter på plats. Lagra minst fem år!
Art.nr: 99195 - Pris: 400.00 kr


Du kanske även vill läsa dessa