HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Bordeaux äger 1855

Sedan en tid har vinodlarna i Bordeaux ensamrätt om att använda begreppet 1855. Årtalet är främst känt för att vara det år den berömda vinklassificeringen gjordes, då bland annat fyra vinslott i Bordeaux fick högsta status i vinvärlden: Château Haut-Brion, Château La Tour, Château Margaux och Château Lafite-Rothschild.

Vi talar om det mest mytiska året i vinets historia. I alla fall det mest kända. Troligen också därför ett av de mest utnyttjade i kommersiella sammanhang. Klassificeringen är samtidigt kontroversiell på många vis, omdiskuterad sedan starten, förlöjligad vid många tillfället och ändå avundsjukt betraktad. Inte minst av vinproducenter som hamnade utanför den eller i en lägre kategori än önskat.

Det enda som egentligen skett sedan grundandet för över 150 år sedan är att Château Mouton-Rothschild efter år av enträget arbete lyckades armbåga sig upp till Premier Cru-klassen (från Second-Cru) 1973.

Under de senaste åren har många inom vinnäringen utnyttjat de fyra siffrorna i sin marknadsföring för att väcka uppmärksamhet, något många av vinproducenterna i Bordeaux tröttnat på. Liksom Champagne vaktar sitt varumärke, har nu Bordeaux börjat vakta sina fyra, viktiga siffror.

Upprinnelsen var bland annat vinsajten 1855.com som sålde vin en masse och som inte hade någon som helst koppling till Bordeaux och klassificeringen. Sajten 1855.com är nu en sida om vinerna från Bordeaux. Ursprunget är – inte oväntat – Bordeaux.

Bra viner från Bordeaux

Chateau Pierrail Superieur
2015
Chateau Pierrail Superieur
Bra balans med mycket ursprungskaraktär i doft, inslag av ek, lite kakao och en svartvinbärston. I smak fin samt markerad strävhet, tydligt inslag av svarta vinbär, plommon, ekfatstoner och en bra längd med åter fin balans.
750 ml - 14% -
168 kr

Château Nardou Francs Cotes de Bordeaux
2014
Château Nardou Francs Cotes de Bordeaux
Jordiga toner i doft, mörkar bär, skogsbär med fin friskhet, inslag av ek, aningen vaniljsötma. Smaken dominras av mörka bär, utvecklade ton, aningen jordig med inslag av både ek, liten fruktsötma, lätt rostade toner och en liten gräsig slängd i eftersmaken.
750 ml - 13.5% -
131 kr

Les Griffons de Pichon Baron
2014
Les Griffons de Pichon Baron
Klassisk doft med inslag av ceder, lite fat, fruktiga toner, svarta vinbär, aromatisk med toner av kaffe, lätt kärv ton. Mycket ung med massor av tanniner, mörkfruktig, bra syra med inslag av lingon, svarta vinbär, röda vinbär och en lång eftersmak där allt sitter på plats. Lagra minst fem år!
750 ml - 13.50% -
400.00 kr


Du kanske även vill läsa dessa

Svenskarna tar över anrika vingården

Svenskarna tar över anrika vingården

Den välkända vingården Domaine Rabiega, utanför Saint-Tropez i Frankrike, har snart fått tillbaka sin forna glans. Och det är svenska entusiaster som står bakom lyftet. – Efter en tids renover..

Läs mer
Bäst i rödvinsklassen

Bäst i rödvinsklassen

Bordeaux är för många synonymt med röda, kraftiga viner med lång lagringsbarhet. Men det finns även annat rött vin, vin som inte behöver placeras i vinkällaren i decennier. Vinguiden har provat och ..

Läs mer
Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Pinot Noir – en svårodlad primadonna

Vare sig det gäller Nya Zeeland, Sydafrika, Kalifornien eller högborgen i franska Bourgogne ger sig inte den mytomspunna blå Pinot Noir förrän den får som den vill. Men odlare som lyssnar noga och k..

Läs mer
Ikoniska fredsvinet säljs på svensk auktion

Ikoniska fredsvinet säljs på svensk auktion

Ett odödligt och ikoniskt vin säljs nu på Systembolagets dryckesauktion. Château Mouton Rothschild 1945 skördades när freden kom till Europa och baron Philippe de Rothschild kunnat återta sitt gods...

Läs mer
Vin och whisky kan vara tryggare än börsen

Vin och whisky kan vara tryggare än börsen

När börsen faller kan vin och whisky vara en säker investering. Champagne och fina italienska viner ökade med 6-8 procent förra året, medan whisky klättrade fem procent. – Trots en långsammare öknin..

Läs mer
Dags för Beaujolais Nouveau

Dags för Beaujolais Nouveau

Ljust rött vin mitt i höstmörkret, hur går det ihop? Jo, det stavas Beaujolais Nouveau, årets skörd från franska Bourgogne. Nu är det dags igen. Är du redo? Jag vet inte hur de lyckats med det, men ..

Läs mer