HEM

Petit Verdot

Den gamla Bordeauxdruvan ser vi allt oftare som endruvsvin, men knappast i Bordeaux där den närmast upphört. Nu odlas den i valda delar av vinvärlden där man gärna tillverkar komplexa röda viner på druvsorten. Med mycket gott resultat. Petit Verdotviner är ofta kryddiga och doftar örter, mörka bär, björnbärssylt och viol. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Petit Verdotviner

Petit Verdot – en populär blanddruva i Frankrike

Petit Verdot sägs vara den första druvan som romarna planterade under romartiden i det franska vindistriktet Bordeaux. Druvans exakta ursprung är dock osäkert. Idag hittar vi druvan i Bordeaux men även i Spanien, USA, Australien och Chile.

I Bordeaux mognar druvan sent på året vilket ger den en intensiv mörk färg, gör den rik på tanniner och fylld med kraftiga smaker av mörka bär. Dessa egenskaper passar utmärkt ihop med andra druvor, som Cabernet Sauvignon och Merlot. Här används den nästan uteslutande som en smaksättare i blandviner.

För att vinrankan ska ge balanserade druvor och en bra skörd bör den odlas i lite varmare temperaturer samt gärna i jordmån med grus. Därför trivs druvan allra bäst i soliga och varma områden som Kalifornien, mellersta och södra Spanien samt Australien. Här hjälper solen druvan att mogna vilket ger viner med kraftiga och generösa smaker. I dessa odlingsområden är Petit Verdot inte bara en smaksättare i blandviner, utan klarar sig även på egen hand i endruvsviner.

En kryddig druva med smaker av mörka bär och viol

Petit Verdotviner är ofta kryddiga och doftar örter, mörka bär, björnbärssylt och viol. Druvor odlade i ett svalare klimat smakar torkade örter, medan en Petit Verdot odlad i en varmare miljö smakar björnbärssylt.

petit-verdot

Mat som passar till Petit Verdotviner

Petit Verdotviner passar till de flesta kraftiga kötträtter. Servera vinet tillsammans med en köttgryta, en grillad köttbit, kryddigt fläskkött eller en kryddig korv. Även lamm med kraftigare tillbehör fungerar utmärkt till. Vinet bör drickas i ett större rödvinsglas för att locka fram de bästa smakerna.


Fakta om Petit Verdot

  • Odlas: Frankrike, Spanien, Australien, USA, Chile.
  • Kända områden: Bordeaux (Frankrike) och Kastilien La Mancha (Spanien).
  • Smak: Kraftig strävhet, bra syra och smakintensiv. Dominanta smaker av svarta körsbär, plommon, viol, kryddsalvia och syrén.
  • Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: Kraftigare rätter av vilt och nöt med kraftiga tillbehör.
  • Synonymer: Verdot och Verdot Rouge (Frankrike).