HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Sötsugen i Sauternes

Inte bara högklassigt rött eller sommelierfavoriter i vitt, utan också sött. Bordeauxvinerna vinner i mångfald och när det kommer till söta, ädelrötade viner är det få som slår även dessa viner. Men ädelröta, kan det vara gott?

Nu är vitt sött vin knappast någon kioskvältare. Men om det ska drickas kan det vara värt att rikta blickarna mot Bordeaux, söder om staden, alldeles vid floden Garonne som nästan faller rakt söderut. Här hittar vi världens mest kända sötvinsdistrikt, Sauternes.

Sauternes som appellation är mycket synonymt med vinet, det söta vita vinet med ädelröta, botrytis cinerea på vinspråk. Det innebär ett svampangrepp på druvans skal som gör skalet genomsläppligt och liksom trycker ut vattnet i druvorna. Det viktiga här är att skalet inte spricker, då är risken för både spontanjäsning och oxidation uppenbar.

Druvorna som används ser mer ut som mögliga diton, vilket de egentligen också är. Men det är så kallad godartad mögel, såtillvida att vinet som produceras av dessa druvor blir gott, mycket gott och får en karaktär av saffran, torkade aprikoser, fin frisk ton och massor av kryddiga toner. Eftersom druvorna tömts på vatten och är mycket koncentrerade med hög sockerhalt, blir vinet sött.

Men för att det ska bli ett så lyckosamt resultat krävs ett specialklimat. Området där druvorna odlas bör ligga nära ett vattendrag, en insjö eller flod, det bör vara fuktigt på morgnarna, varmt och uttorkande på dagarna och svalt på nätterna. Samtidigt måste vintillverkarna veta att vårda dessa ytterligheter.

Nu finns det fler områden där ädelrötaviner produceras, Tokaj i Ungern, Neusiedlersee i östra Österrike är exempelvis två riktigt bra exempel, men det är vinerna i Sauternes, Bordeaux som ligger överst på önskelistan bland många sötvinsälskare. Här hittar vi också ikoniska Château D’Yquem, vinegendomen med världens lägsta skördeuttag. Här skördar man med nagelsax i handen och plockar botrytisangripen druva efter druva. Man brukar säga att ska man göra kvalitetsvin, då ska vinrankan inte ge mer än en eller två flaskor vin. Château D’Yquem får ut ett glas vin per ranka. Men långt ifrån allt är Château D’Yquem, även om detta slott gett närmast kultstatus åt hela appellationen. Vi hittar andra, mer modesta principer för sötvinstillverkning. Men det blir gott ändå. Och sött, mycket sött.

Söta viner från Sauternes

Aprikos, torkade frukter, intensiv arom, lite rökig, fatig, honung, saffran i aromatisk stil.

Fyllig, frisk med påtaglig sötma, inslag av aprikos, nektariner, saffran, torkade frukter, lätt kryddig ton med viss eldig ton i avslut som annars domineras av aprikossötma.

Trotjänare på Systembolaget som satt formen för en Sauternes.

375 ml - 13.5% - Sockerhalt 11.0 g per 100 ml
129 kr

Aromatisk, inslag av vaniljsötma, brända toner, fat, frukt, torkade aprikoser, persika, saffran, honung, kryddig.

Frisk, inslag av saffran, kryddor, honung, torkade aprikoser, vaniljsötma, fat, viss eldig ton, balanserad med pepprigt avslut.

Fin områdestypisk ton mer lång eftersmak.

375 ml - 14.00% -
169.00 kr

Kryddiga toner, saffran, frukt med påtaglig sötma, torkade aprikoser.

Simmig, aningen bitter med påtagligt söt karaktär, citronskal, apelsin, liten grapebeska med kryddiga inslag.

Balanserat vin med mjukare karaktär.

375 ml - 13% - Sockerhalt 104
89 kr

Petroleumkaraktär i doft, julkryddor, torkade aprikoser, mogna päron, mycket aromatisk.

Simmig med fin citruston, frisk, torkade aprikoser, blodapelsin, örtig med lime, passionsfrukt i fruktsyrlig stil och med lång eftersmak med bra balans.

Spännande sötma med fina apelsintoner.

375 ml - 13% -
209 kr

Torkade aprikoser, kryddig, aromatisk, inslag av mineral, järn, gyllenbär, mogna krusbär, liten pepprig ton.

Persika, aprikos, torkade frukter, kanel, julkryddig, frisk, honungsmelon, chirimoya, övermogna krusbär, mycket fruktig med frisk ton, apelsinskal, liten bitter ton, fin balans med lång eftersmak där örtiga toner dominerar.

Smakintensivt med julkryddiga toner.

375 ml - 13.5% -
198 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa