HEM

Aktuellt

Sötsugen i Sauternes

Inte bara högklassigt rött eller sommelierfavoriter i vitt, utan också sött. Bordeauxvinerna vinner i mångfald och när det kommer till söta, ädelrötade viner är det få som slår även dessa viner. Men ädelröta, kan det vara gott?

Nu är vitt sött vin knappast någon kioskvältare. Men om det ska drickas kan det vara värt att rikta blickarna mot Bordeaux, söder om staden, alldeles vid floden Garonne som nästan faller rakt söderut. Här hittar vi världens mest kända sötvinsdistrikt, Sauternes.

Sauternes som appellation är mycket synonymt med vinet, det söta vita vinet med ädelröta, botrytis cinerea på vinspråk. Det innebär ett svampangrepp på druvans skal som gör skalet genomsläppligt och liksom trycker ut vattnet i druvorna. Det viktiga här är att skalet inte spricker, då är risken för både spontanjäsning och oxidation uppenbar.

Druvorna som används ser mer ut som mögliga diton, vilket de egentligen också är. Men det är så kallad godartad mögel, såtillvida att vinet som produceras av dessa druvor blir gott, mycket gott och får en karaktär av saffran, torkade aprikoser, fin frisk ton och massor av kryddiga toner. Eftersom druvorna tömts på vatten och är mycket koncentrerade med hög sockerhalt, blir vinet sött.

Men för att det ska bli ett så lyckosamt resultat krävs ett specialklimat. Området där druvorna odlas bör ligga nära ett vattendrag, en insjö eller flod, det bör vara fuktigt på morgnarna, varmt och uttorkande på dagarna och svalt på nätterna. Samtidigt måste vintillverkarna veta att vårda dessa ytterligheter.

Nu finns det fler områden där ädelrötaviner produceras, Tokaj i Ungern, Neusiedlersee i östra Österrike är exempelvis två riktigt bra exempel, men det är vinerna i Sauternes, Bordeaux som ligger överst på önskelistan bland många sötvinsälskare. Här hittar vi också ikoniska Château D’Yquem, vinegendomen med världens lägsta skördeuttag. Här skördar man med nagelsax i handen och plockar botrytisangripen druva efter druva. Man brukar säga att ska man göra kvalitetsvin, då ska vinrankan inte ge mer än en eller två flaskor vin. Château D’Yquem får ut ett glas vin per ranka. Men långt ifrån allt är Château D’Yquem, även om detta slott gett närmast kultstatus åt hela appellationen. Vi hittar andra, mer modesta principer för sötvinstillverkning. Men det blir gott ändå. Och sött, mycket sött.

Söta viner från Sauternes

Château Grillon
2015
Château Grillon
Aprikos, torkade frukter, intensiv arom, lite rökig, fatig, honung, saffran i aromatisk stil.

Fyllig, frisk med påtaglig sötma, inslag av aprikos, nektariner, saffran, torkade frukter, lätt kryddig ton med viss eldig ton i avslut som annars domineras av aprikossötma.

Trotjänare på Systembolaget som satt formen för en Sauternes.

375 ml - 13.5% - Sockerhalt 11.0 g per 100 ml
129 kr

Château Filhot
2002
Château Filhot
Aromatisk, inslag av vaniljsötma, brända toner, fat, frukt, torkade aprikoser, persika, saffran, honung, kryddig.

Frisk, inslag av saffran, kryddor, honung, torkade aprikoser, vaniljsötma, fat, viss eldig ton, balanserad med pepprigt avslut.

Fin områdestypisk ton mer lång eftersmak.

375 ml - 14.00% -
169.00 kr

Château du Juge
2011
Château du Juge
Kryddiga toner, saffran, frukt med påtaglig sötma, torkade aprikoser.

Simmig, aningen bitter med påtagligt söt karaktär, citronskal, apelsin, liten grapebeska med kryddiga inslag.

Balanserat vin med mjukare karaktär.

375 ml - 13% - Sockerhalt 104
89 kr

Petit Guiraud
2017
Petit Guiraud
Petroleumkaraktär i doft, julkryddor, torkade aprikoser, mogna päron, mycket aromatisk.

Simmig med fin citruston, frisk, torkade aprikoser, blodapelsin, örtig med lime, passionsfrukt i fruktsyrlig stil och med lång eftersmak med bra balans.

Spännande sötma med fina apelsintoner.

375 ml - 13.5% -
199 kr

Château Petit Védrines Sauternes
2012
Château Petit Védrines Sauternes
Torkade aprikoser, kryddig, aromatisk, inslag av mineral, järn, gyllenbär, mogna krusbär, liten pepprig ton.

Persika, aprikos, torkade frukter, kanel, julkryddig, frisk, honungsmelon, chirimoya, övermogna krusbär, mycket fruktig med frisk ton, apelsinskal, liten bitter ton, fin balans med lång eftersmak där örtiga toner dominerar.

Smakintensivt med julkryddiga toner.

375 ml - 13.5% -
199 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Ett av vinvärldens starkaste varumärken tycks ha tappat lite av sin lyskraft. De klassiska Bordeaux-vinerna har fallit 20 procent i försäljning på bara ett år. – Bordeaux lider just nu, säger Bernar..

Läs mer
Bäst i rödvinsklassen

Bäst i rödvinsklassen

Bordeaux är för många synonymt med röda, kraftiga viner med lång lagringsbarhet. Men det finns även annat rött vin, vin som inte behöver placeras i vinkällaren i decennier. Vinguiden har provat och ..

Läs mer
Hög tid för ett glas port

Hög tid för ett glas port

Intresset för portvin stegras avsevärt inför jul. Sprakande brasa, snö utanför fönstret, nötter eller en krämig mögelost på bordet vid portvinet är den självklara inramningen. Julstämning helt enkel..

Läs mer
Bordeaux

Bordeaux

Det franska vindistriktet Bordeaux är tveklöst världens mest kända. Med sina rödviner slår området årgång efter årgång världen med häpnad. Men är Bordeaux verkligen också det bästa? Det bästa sättet..

Läs mer
Världens sötaste vin

Världens sötaste vin

Söt, sötare, PX. PX som i Pedro Ximénez, druvan som odlas i Jerez som också är ett vin, världens sötaste och ett av de mest smakintensiva. Galet gott är det men är det ett vin till mat? Druvan Pedro..

Läs mer
Vill sälja vin som lagrats i rymden

Vill sälja vin som lagrats i rymden

Sugen på rymdlagrat rödvin? Förhoppningsvis kan du beställa det i framtiden. NASA har nämligen skickat upp 12 flaskor Bordeaux i en obemannad rymdfarkost i ett första test för att se hur vin åldras ..

Läs mer