HEM

Albariño

Albariño trivs bra i de speciella jordarna och maritima klimatet på Galiciens västkust. Druvorna mognar sent, ger en måttlig alkoholhalt och friska, höga syror. Vinets aromatiska och fruktiga toner kan dels jämföras med vita viner på Sauvignon Blanc från Nya Zealand, dels viner på Riesling. Albariñoviner har relativt låg alkoholhalt och uppfattas ofta som fräscha och lätta. Vill man bevara druvans friska toner av citrus bör man låta den ligga på ståltank. Önskar man ta fram ett Albariñovin med större fyllighet och komplexitet lagrar man den med fördel på ekfat. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Albariñoviner

Albariño – en internationell succédruva med en lång historia

Albariño, även kallad Alvarinho, är en grön druva med sina rötter i nordvästra Spanien och Portugal. Druvan har odlats i nästan tusen år på den spanska västkusten i Galiciens vindistrikt Rías Baixas, bestående av fem mindre underdistrikt. Tidigare blandade man druvan med andra lokala druvsorter, vilket inte gjorde vinet internationellt gångbart. I och med skapandet av den nya moderna och rena Albariñovinet har det fått stor uppmärksamhet hos den kräsna publiken i USA och Europa och har kommit att bli en trenddruva.

Druvan trivs bäst i det svala klimatet på Galiciens västkust

Albariño trivs bra i de speciella jordarna och maritima klimatet på Galiciens västkust. Druvorna mognar sent, ger en måttlig alkoholhalt och friska, höga syror. Vinets aromatiska och fruktiga toner kan dels jämföras med vita viner på Sauvignon Blanc från Nya Zealand, dels viner på Riesling. Albariñoviner har relativt låg alkoholhalt och uppfattas ofta som fräscha och lätta. Vill man bevara druvans friska toner av citrus bör man låta den ligga på ståltank. Önskar man ta fram ett Albariñovin med större fyllighet och komplexitet lagrar man den med fördel på ekfat.

albarino

Mat som passar bra tillsammans med Albariñoviner

Ett ofatat och friskt Albariñovin passar bäst tillsammans med skaldjur av alla dess sorter, lättare fiskrätter, sallader, kyckling och sushi.

Ska du laga mat från det thailändska, indiska eller marockanska köket är ett glas fylligare Albariñovin utmärkt. I vissa fall passar inte ett vin med hög syra till allt för heta maträtter. Men den låga alkoholhalten kombinerad med sin relativa fyllighet och framträdande toner av frukt gör att viner på Albariño fungerar utmärkt även till denna mat.


Fakta om Albariño

  • Odlas: Främst i Spanien och Portugal, småskaligt i USA.
  • Kända områden: Rías Baixas (Spanien) och Minho (Portugal).
  • Smak: Från friska, lätta till fylligare och oljigare toner med hög syra. Fruktig och tropisk karaktär med smaker av citron, grapefrukt, nektarin och melon.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Skaldjur och lättare fiskrätter samt sallader och kyckling. Ett fylligt Albariñovin passar även bra till kryddigare mat från det thailändska, marockanska och indiska köket.
  • Synonymer: Alvarinho och Cainho Branco (Portugal).