HEM

Malbec

Malbec förknippas idag främst med Argentina men druvans historia börjar i sydvästra Frankrike, runt Cahors och Bordeaux där den ursprungligen odlades. På grund av vinlusens framfart minskade Malbecodlingarna markant i Frankrike, men togs tillvara på i Argentina. Idag producerar Argentina 75 procent av världens Malbecvin och ser det som sin signaturdruva. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Malbecviner

Malbec – Argentinas signaturdruva med rötter i Frankrike

Malbec förknippas idag främst med Argentina men druvans historia börjar i sydvästra Frankrike, runt Cahors och Bordeaux där den ursprungligen odlades. På grund av vinlusens framfart minskade Malbecodlingarna markant i Frankrike, men togs tillvara på i Argentina. Idag producerar Argentina 75 procent av världens Malbecvin och ser det som sin signaturdruva.

I Argentina är höjd en viktig kvalitetsindikator. Druvor som odlas på höga höjder får mer framträdande syrlig karaktär, mer tanniner samt fler blommiga och örtiga smaker. I Mendoza produceras den största volymen, och de bästa vinerna hittar vi i underdistrikten Valle de Uco och Luján de Cuyo.

Vi hittar även Malbecodlingar i sydvästra Frankrike, främst i Cahors. Viner från denna region är väldigt olika den argentinska Malbec, med mer jordiga och rökiga toner, mer tanniner och smaker som svarta vinbär och lakrits.

Två vanliga stilar – basic och reserva

När man talar om Malbecviner kan man dela in dem i två vanliga stilar – enklare och de som legat på fat. I de enklare Malbecvinerna är frukten det dominerande, röda bär och balanserade tanniner. Dessa viner är framställda med ingen eller mycket liten ekfatslagring.

Det lagrade vinet på Malbec, i Argentina gärna under namnet Reserva, har en mer komplex karaktär, gärna med inslag av mörk frukt, choklad, tobak och både sötlakrits och dominerande tanninstruktur.

malbec

Mat som passar med Malbecviner

När du ska para ihop mat med Malbec fungerar de flesta sorters rött kött, då köttets enzymer lockar fram vinets bästa smaker. Bjud på en köttgryta, revbensspjäll, grillat fläskkött eller varför inte en hamburgare med en kryddig dressing?
Malbecviner fungerar även utmärkt med lite mer smakrik mat och kan med fördel serveras till en indisk eller mexikansk middag. Välj då ett vin med lägre strävhet och en smula fruktsötma.


Fakta om Malbec

  • Odlas: Främst i Argentina och Chile. I mindre skala även i Frankrike, Australien, Nya Zeeland, Sydafrika, Italien och Spanien.
  • Kända områden: Mendoza (Argentina), Cahors, Bordeaux och Loire (Frankrike).
  • Smak: Fyllig och kryddig med dominanta smaker av röda plommon, blåbär, vanilj, viol, tobak och kakao.
  • Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: Smakrik mat, grillat lamm eller kött.
  • Synonymer: Auxerrois eller Côt Noir (Cahors, Frankrike) samt Pressac (Frankrike).