HEM

Merlot

Merlotviner finns från lättdruckna till fylligare. Beroende på vilken typ av Merlot du väljer finns det olika maträtter som passar bättre till. Väljer du en lätt Merlot kompletterar smakerna av pizza, pasta med tomatsås eller grillad kyckling till. Vill du testa ett mellanfylligt Merlotvin kan du servera rätter av anka, lamm och nötkött till. Har du däremot fastnat för en tyngre Merlot är det utmärkt med lite kryddigare maträtter. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Merlotviner

Merlot – en av Frankrikes vanligaste blåa druvsorter

Historien om Merlot har sin början i franska Bordeaux, där en tjänsteman under slutet på 1700-talet förde ett register över vilka viner som tillverkades av vilka druvor. Det är i det registret man hittar den första kända förekomsten av Merlotdruvan. Namnet sägs härstamma från det gamla franska ordet för koltrast, varför vet man inte säkert. Kanske för att koltrasten liknar druvorna i färgen, eller för att fågeln har en förkärlek till de blå druvorna.

Merlotdruvor hittades även i Venedig år 1855 under namnet Bordo. Druvan introducerades i Schweiz under början av 1900-talet och blev populär i USA under 1990-talet, då röda viner slog igenom stort. Idag är Merlot en av Frankrikes vanligaste blå druvsorter och odlas främst i Bordeaux, där hälften av alla vingårdar består av Merlot.

Varierande karaktär beroende på odlingsområde

Merlot mognar tidigt och ger stora skördar, därav sin popularitet världen över. Vinerna påminner om populära Cabernet Sauvignon, men saknar strävheten. I västra Bordeaux blandas druvan ofta med just Cabernet Sauvignon vilket ger vinet en fyllig och eldig karaktär. Merlotviner från Bordeaux är ofta strama och nyanserade, medan viner av samma druva från Sydafrika eller USA är mer fruktiga i karaktären. Viner på Merlotdruvan kan smaka på olika sätt. En del smakar gräs och plommon, andra choklad och kaffe men gemensamt är att vinerna ofta är mjuka men med liten bitterhet.

merlot

Mat som passar bra till Merlotviner

Merlotviner finns från lättdruckna till fylligare. Beroende på vilken typ av Merlot du väljer finns det olika maträtter som passar bättre till. Väljer du en lätt Merlot kompletterar smakerna av pizza, pasta med tomatsås eller grillad kyckling till. Vill du testa ett mellanfylligt Merlotvin kan du servera rätter av anka, lamm och nötkött till. Har du däremot fastnat för en tyngre Merlot är det utmärkt med lite kryddigare maträtter.


Fakta om Merlot

  • Odlas: Främst i Frankrike men även i USA, Spanien, Italien, Rumänien, Bulgarien, Chile och Australien.
  • Kända områden: Bordeaux (Frankrike), Toscana, Veneto och Friuli-Venezia Giulia (Italien), Washington, Sonoma och Napa (USA), södra och västra Australien samt Sydafrika.
  • Smak: Varierar beroende på region. Merlot är ofta medelfylliga till fylliga viner med inslag av hallon, blåbär, choklad, plommon, röda vinbär och en bitterhet.
  • Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: De fylligare vinerna på Merlot passar till kraftigare rätter av nöt och lamm. De lättare, fruktigare Merlotvinerna passar bra till grillat.
  • Synonymer: Merlot Nero (Italien).