HEM

Touriga Naçional

Touriga Naçionalviner passar bra till mycket smakrik mat, gärna grillat kött med rostade rotfrukter där den lilla sötman gifter sig väl med vinet. Ett vällagrat vin på Touriga Naçional kombineras med fördel till elegantare kötträtter och tillbehör av hög kvalitet, gärna en lammfilé med smörstekt grön sparris och en rödvinssky som komplement. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Touriga Naçionalviner

Touriga Naçional – Portugals nationaldruva

Touriga Naçional är av många ansedd som Portugals bästa druva. Den har länge varit okänd då druvan nästan alltid förekommit i viner tillverkade på flera druvor. Men idag, när vår kunskap når nya höjder och den används allt oftare i endruvsviner, vet vi mer om denna portugisiska nationalskatt. Att den har hög kvalitet är ställt utom allt rimligt tvivel.

Den främsta anledningen till vår okunskap om denna druva har att göra med att vin från norra Portugal ofta bestått av flera druvor. Först som endruvsvin kan vi lära känna en druvas egenskaper. Den odlas framför allt i Douro/Porto och när det produceras vanliga viner, alltså inte starkviner, hittar vi idag fler och fler endruvsviner på druvan. Under de senaste decenniet har både kunskapen och uppskattningen därför ökat markant. Numera hittar vi spännande viner på Touriga Naçional även från andra delar i landet, inte minst i södra Portugal där druvan uppträder i ensamt majestät. Då blir vinerna gärna eldiga med relativt hög strävhet och gärna mycket mörka i färgen.

I takt med berömmelsen kommer vi längre fram att hitta viner på denna druva även från andra länder, gärna Nya världen-diton. Men redan sedan en bra bit in på 1900-talet har det producerats intressant vin i Sydafrika på Touriga Naçional.

Intensiv färg med mörkbäriga inslag

Touriga Naçional har alla de egenskaper som behövs för att bruka den som enda druva i ett vin: hög färgintensitet, strävhet, bra syra, fin frukt och en eldig karaktär. Dessutom satsar många producenter på att höja kvaliteten på vinerna och många bedömare anser att det aldrig har gjorts så bra viner i området som idag. I vinerna på Touriga Naçional hittar vi både lakrits, viol, choklad och björnbär i ofta mycket fin balans.

touriga-nacional

Mat som passar ihop med Touriga Naçionalviner

Touriga Naçionalviner passar bra till mycket smakrik mat, gärna grillat kött med rostade rotfrukter där den lilla sötman gifter sig väl med vinet. Ett vällagrat vin på Touriga Naçional kombineras med fördel till elegantare kötträtter och tillbehör av hög kvalitet, gärna en lammfilé med smörstekt grön sparris och en rödvinssky som komplement.


Fakta om Touriga Naçional

  • Odlas: Portugal och Sydafrika.
  • Kända områden: Douro, Porto (Portugal) och Swartland (Sydafrika).
  • Smak: Smakintensiv med mycket strävhet, bra syra och relativt hög alkoholhalt och mörk färg. Dominanta smaker av mörka bär, lakrits, choklad och skogsbär.
  • Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: Smakrika kötträtter, grillat kött, grytor på nöt och oxe, vilträtter, hamburgare på högrev.
  • Synonymer: Bical Tinto, Mortágua Preto, Touriga Fina, Tourigao, Tourigo do Dão (Portugal).