HEM

Aktuellt

Världsberömd designer skapar väskor av druvläder

Veganska alternativ till skinn- och läderprodukter har blivit allt vanligare. Nu lanseras “Unwasted”, den första kollektionen väskor gjorda på skal från druvor. Det är vinproducenten Oddbird som tillsammans med den uppmärksammade designern Meng Du tagit fram kollektionen.

Världen över produceras cirka 26 miljarder liter vin varje år. Produktionen genererar otroliga 6 miljarder liter restprodukter i form av skal, kärnor och stjälkar. Vinproducenten Oddbird har en vision om att förändra människors syn på vin och klimatet. Mot bakgrund av det började de se över vad resterna från deras egen vinproduktion kan användas till.

Inspirerade av andra typer av veganskt läder experimenterade Oddbird fram en metod som skapar ett material, som på många sätt beter sig som läder. De tog kontakt med designern Meng Du som bland annat uppmärksammats i Vouge för att ha skapat hållbar design.

Kollektionen “Unwasted”, som i nuläget består av två väskor, finns att beställa på Oddbirds hemsida och kostar från 1.000 eur.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Cabernet Sauvignon – världens mest berömda dru..

Cabernet Sauvignon – världens mest berömda dru..

Den druva som flest personer hört talas om, även om den kan vara svår att uttala, är utan tvekan Cabernet Sauvignon. Druvan odlas över hela världen och passar dessutom utmärkt att lagra, vilket bidr..

Läs mer
Sauvignon Blanc – den vilda vita

Sauvignon Blanc – den vilda vita

Näst efter Chardonnay är Sauvignon Blanc sannolikt världens mest berömda gröna druva. Den odlas framför allt i Frankrike och Nya Zeeland. Dess karaktäristiska aromer gör att den lätt känns igen och ..

Läs mer
Tänk klimatsmart när du handlar vin

Tänk klimatsmart när du handlar vin

På lördag den 30/3 så är det Earth Hour. Under en timma så ska du släcka all belysning hemma för att uppmärksamma klimatfrågan. Så varför inte ta tillfället i akt och njuta av ett riktigt bra vin i ..

Läs mer
Vad dricker du på International Syrah Day?

Vad dricker du på International Syrah Day?

Onsdag den 16/2 är det dags för International Syrah Day. Det är en dag när den välkända och älskade druvan Syrah får lite extra uppmärksamhet. Det finns sedan 2020 även en Shiraz-day som firas den 2..

Läs mer
Fem snabba argument för burk-vin

Fem snabba argument för burk-vin

Dricka vin ur burk, kan det vara något? Ja, i England tycker man att det är trendigt och utbudet blir allt större. Här i Sverige är många tveksamma till att överge glasflaskan. Men låt oss ge fem sk..

Läs mer
Udda druvtrio i topp

Udda druvtrio i topp

Hört talas om Kyoho? Nej, trodde väl det. Och ändå är det världens mest odlade druva. Före storheter som Cabernet Sauvignon, Merlot och Tempranillo. Men det är inte den enda udda fågeln som hamnar i..

Läs mer