HEM

Aktuellt

Udda druvtrio i topp

Hört talas om Kyoho? Nej, trodde väl det. Och ändå är det världens mest odlade druva. Före storheter som Cabernet Sauvignon, Merlot och Tempranillo. Men det är inte den enda udda fågeln som hamnar i topplistan.

I vinindustrin har vi ett enormt druvfokus. Under det glada 1980-talet var det druvan som skulle exponeras, gärna med stora bokstäver på vinetiketten. Ofta den enda informationen som fanns om vinet, tillsammans med ett årtal, det år druvorna till vinet skördades. Tacka Nya världen för det, producenterna i USA, Chile, Argentina och Australien som hittade sin grej för att konkurrera med Gamla världens ursprungsfokus.

Så småningom hann verkligheten i kapp även vinhusen i Frankrike, Spanien och Italien då många fann sig tvungna att för första gången i sitt vinliv sätta ut namn på druvan eller druvorna vinet var gjort på. Nu finns det fortfarande producenter som vägrar, som tycker att det är konsumentens skyldighet att känna till detta. Typ så. Men de tillhör en utdöende skara.

Druvfokus är det som gäller idag, i alla fall för exponeringens skull. Står det Merlot på etiketten är det stor chans att det vinet säljer mer än om det skulle stå Vid de Aranda, där den sistnämnda är fullkomligt okänd för det flesta (det är en synonym till mer kända Tempranillo).

Men så dyker det upp viner med väldigt märkliga druvnamn; Saperavi, Tribidrag, Forastera eller Nerello Capuccio. Sådant får vi vänja oss vid och det säger samtidigt en hel del om storheten i vinindustrin. Mångfald gäller och vinerna blir bara bättre och bättre oavsett var de kommer ifrån.

Hur var det då med Kyoho, Sultanina och Red Globe? Jo, det är druvor som alla ligger på druvodlingens tio-i- topplista. Trots att få känner till dem. Det har dels att göra med att många används (även) som bordsdruvor, alltså sådana som man äter, dels att vinet som produceras på druvan, som i Kyohos fall, kommer från Kina, ett land vars viner vi ännu har mycket kvar att upptäcka av.

Kanske är det druvor vi kommer att bli välbekanta med längre fram. För odlas, det gör de, på enorm areal, och till vin används dessa druvor. Att vinet dessutom kommer att bli bättre och bättre, det vet vi sedan tidigare.

Intresserad av druvor? Läs mer här!


Johan Franco Cereceda

Spännande viner på vanligaste druvorna

109.00 kr

Du kanske även vill läsa dessa

Vad dricker du på International Syrah Day?

Vad dricker du på International Syrah Day?

Onsdag den 16/2 är det dags för International Syrah Day. Det är en dag när den välkända och älskade druvan Syrah får lite extra uppmärksamhet. Det finns sedan 2020 även en Shiraz-day som firas den 2..

Läs mer
Syrah – en kraftig fransos

Syrah – en kraftig fransos

Druvan Syrah är mycket välkänd och odlas över hela världen. Dess mörkblå druvor skapar viner med kraftiga smaker som passar väl till tyngre rätter av nöt och vilt. Men trots det finns en stor vidd i..

Läs mer
Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
Gör dig redo för Grenache

Gör dig redo för Grenache

Fredagen den 16 september är ett högst passande datum för att bekanta sig lite extra med den mångsidiga druvan Grenache. Då firar vi nämligen International Grenache Day – en spännande druvsort..

Läs mer
Avsnitt 2: Lusen som ödelade Europas vingårdar

Avsnitt 2: Lusen som ödelade Europas vingårdar

Vinrankor har odlats i Europa under tusentals år. Men under 1800-talet var det nära att allt försvann. I takt med att man började skeppa vinstockar över Atlanten, från Amerika till Europa, följde ä..

Läs mer
3 Merlot-viner med olika karaktär

3 Merlot-viner med olika karaktär

Druvan Merlot som är en av Frankrikes vanligaste blå druvsorter odlas på nära hälften av alla vingårdar i regionen Bordeaux. Förutom i Frankrike hittar vi odlingar även i Italien, delar av Östeuropa..

Läs mer