HEM

Viognier

Viognier är en udda men attraktiv druva som skiljer sig från andra välkända gröna druvor som Chardonnay och Sauvignon Blanc. Viognier ger helt andra smakupplevelser med lena syror och runda smaker av persika och rosor. Men druvan är inte helt lätt att ha och göra med och passar inte i alla odlingsklimat. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Viognierviner

Viognier – en annorlunda druva

Viogniers hem är franska Rhône och fram till för ett tag sedan var det enbart här druvan odlades. Men allt fler vinmakare har fått upp ögonen för druvan och idag odlas Viognier på flera platser världen över, bland annat i Grekland, USA, Australien och Italien.

Viognier är en udda men attraktiv druva som skiljer sig från andra välkända gröna druvor som Chardonnay och Sauvignon Blanc. Viognier ger helt andra smakupplevelser med lena syror och runda smaker av persika och rosor. Men druvan är inte helt lätt att ha och göra med och passar inte i alla odlingsklimat. Den vill ha värme och sol för att mogna, men behöver kylas ner ibland för att inte mogna allt för snabbt. Det är dessutom viktigt att skörda druvan vid exakt rätt tidpunkt för att inte gå miste om druvans bästa egenskaper. Viognier är med andra ord en druva som kräver sin vinmakare och inget för den som vill massproducera vin. I för hög avkastning tappar Viognier sin fina kvalitet.

Parfymerad doft av jasmin och rosor

Viognierviner är ofta torra och relativt fylliga med en gul färg. Är druvorna odlade i varmare klimat ger de smaker av ananas och mango medan druvor framställda i ett svalare klimat ger viner med smak av apelsin och aprikos. Dofterna är parfymerade med inslag av jasmin, ros, honungsmelon och persika, aningen eldiga och tropiska.

viognier

Mat som passar ihop med Viognierviner

Viognierviner passar bra till både mildare och kryddigare mat. Är du inte sugen på kött eller fågel bör du satsa på mildare rätter av fisk och skaldjur. Vill du laga något kryddstarkt fungerar Viognier utmärkt till hetare mexikanska eller asiatiska rätter. Ett spännande tips är thailändsk grön curry med ett glas kylt vin på Viognier från Kalifornien – en utmärkt smakkombination.


Fakta om Viognier

  • Odlas: Frankrike, Italien, Grekland, USA, Sydamerika och Australien.
  • Kända områden: Rhône, Languedoc-Roussillon (Frankrike) och Kalifornien (USA).
  • Smak: Relativt låg syra med hög alkoholhalt. Dominanta smaker av mandarin, persika, mango, kaprifol, ros och mineral.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Mildare fiskrätter, grillat ljust kött, grillade skaldjur med peppriga grönsaker, asiatiska och mexikanska rätter.
  • Synonymer: Denna druva kallas enbart för Viognier.