HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Dolcetto – när du inte kan vänta

Piemonte är känt för sin Nebbiolo och de lätt blommiga vinerna från Barbaresco, samt de djupare och stiligt strukturerade vinerna från Barolo. Viner som, menar många, bör lagras i minst tio år innan de avnjuts i stora kupor och till tunga köttbitar från gryta eller grill.

Men, varför lagra så länge när mörka bär, körsbär, blåbär och kryddor kan njutas redan idag?

Mitt personliga råd är att införskaffa viner på druvan Dolcetto, även den med ursprung vid foten av berget, i just Piemonte. Där görs alltså ett av de allra läckraste vinerna på Dolcetto, en druva som länge missförståtts och därför ansetts vara alltför vardaglig och enkel för att över huvud taget tas upp i diskussion eller ens bry sig om.

Därför blir vi på Vinguiden lite extra till oss när vi hittat en flaska Giacosa Fratelli Dolcetto d’Alba Sarrocco i beställningssortimentet, för 89 kronor.

Den skulle jag inte tveka att genast servera till en grillad fläskfilé med melonsallad.

För passande recept – klicka här!

Giacosa Fratelli ligger i Neive, i mitten av Langhe regionen i Piemonte känt för sina Barolo och Barbaresco viner. Vineriet grundades 1895 av Guiseppe Giacosa och har drivits sedan dess som ett familjeföretag. Fokus hos bröderna i Giacosa Fratelli är att låta respektive druva komma till sin fulla rätt och arbeta med ett hållbart fokus genom bland annat solceller, inga  bekämpningsmedel och att ta väl hand om det regnvatten som faller över gården likväl som skogarna runt omkring.

Giacosa Fratelli Dolcetto d'Alba Sarrocco
2020
Giacosa Fratelli Dolcetto d'Alba Sarrocco
Den inbjudande doften har inslag av mörka bär, körsbär, blåbär och kryddor. Eftersmaken är smakrik och mycket aptitretande.
750 ml - 12.5% -
89 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Redan 1855 kom klassificeringen över delar av vin från Bordeaux. Än i dag är den kontroversiell, inte minst med tanke på att vinvärlden ser helt annorlunda ut i dag än vad den gjorde då. Eller? Ving..

Läs mer
Grenache – druvan som odlas i hela världen

Grenache – druvan som odlas i hela världen

En av världens mest odlade druvor är Grenache, eller Garnacha som den kallas i Spanien. Grenache är en av huvuddruvorna i Châteauneuf-du-Pape och är även vanlig i många Rhôneblandningar. Druvan triv..

Läs mer
Vikten av vinnande växtplats

Vikten av vinnande växtplats

Det finns tre saker som är viktigt för Château Coussin i Provence: personlighet, blandviner och – inte minst – växtplatsens avgörande betydelse. Men så ger det också resultat. Det är något egendomli..

Läs mer
Cabernet Sauvignon – världens mest berömda dru..

Cabernet Sauvignon – världens mest berömda dru..

Den druva som flest personer hört talas om, även om den kan vara svår att uttala, är utan tvekan Cabernet Sauvignon. Druvan odlas över hela världen och passar dessutom utmärkt att lagra, vilket bidr..

Läs mer
Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
Världsberömd designer skapar väskor av druvläder

Världsberömd designer skapar väskor av druvläder

Veganska alternativ till skinn- och läderprodukter har blivit allt vanligare. Nu lanseras “Unwasted”, den första kollektionen väskor gjorda på skal från druvor. Det är vinproducenten Oddbird som til..

Läs mer