HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Dolcetto – när du inte kan vänta

Piemonte är känt för sin Nebbiolo och de lätt blommiga vinerna från Barbaresco, samt de djupare och stiligt strukturerade vinerna från Barolo. Viner som, menar många, bör lagras i minst tio år innan de avnjuts i stora kupor och till tunga köttbitar från gryta eller grill.

Men, varför lagra så länge när mörka bär, körsbär, blåbär och kryddor kan njutas redan idag?

Mitt personliga råd är att införskaffa viner på druvan Dolcetto, även den med ursprung vid foten av berget, i just Piemonte. Där görs alltså ett av de allra läckraste vinerna på Dolcetto, en druva som länge missförståtts och därför ansetts vara alltför vardaglig och enkel för att över huvud taget tas upp i diskussion eller ens bry sig om.

Därför blir vi på Vinguiden lite extra till oss när vi hittat en flaska Giacosa Fratelli Dolcetto d’Alba Sarrocco i beställningssortimentet, för 89 kronor.

Den skulle jag inte tveka att genast servera till en grillad fläskfilé med melonsallad.

För passande recept – klicka här!

Giacosa Fratelli ligger i Neive, i mitten av Langhe regionen i Piemonte känt för sina Barolo och Barbaresco viner. Vineriet grundades 1895 av Guiseppe Giacosa och har drivits sedan dess som ett familjeföretag. Fokus hos bröderna i Giacosa Fratelli är att låta respektive druva komma till sin fulla rätt och arbeta med ett hållbart fokus genom bland annat solceller, inga  bekämpningsmedel och att ta väl hand om det regnvatten som faller över gården likväl som skogarna runt omkring.

Giacosa Fratelli Dolcetto d'Alba Sarrocco
2020
Giacosa Fratelli Dolcetto d'Alba Sarrocco
Den inbjudande doften har inslag av mörka bär, körsbär, blåbär och kryddor. Eftersmaken är smakrik och mycket aptitretande.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
89 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Udda druvtrio i topp

Udda druvtrio i topp

Hört talas om Kyoho? Nej, trodde väl det. Och ändå är det världens mest odlade druva. Före storheter som Cabernet Sauvignon, Merlot och Tempranillo. Men det är inte den enda udda fågeln som hamnar i..

Läs mer
Här tillverkas världens bästa vin

Här tillverkas världens bästa vin

Visst var det många som var kritiska tidigare. Och andra som är det fortfarande. En sanning i vinvärlden tvättar man emellertid inte bort i första taget, den att Bordeaux är världens bästa vindistri..

Läs mer
Intensivt vin från 300 år gammalt vinhus

Intensivt vin från 300 år gammalt vinhus

Nu har du chansen att smaka ett exklusivt vin med en 300 år gammal historia. Druvorna odlas endast på 3,94 hektar vilket begränsar produktionen, så det gäller att vara först till kvarn. Redan år 17..

Läs mer
Alsace

Alsace

Frankrikes torraste område, men också ett av de nordligaste. Tacka Les Vosges för det, bergskedjan som skyddar det nordfranska vindistriktet från nederbörd. Vinerna blir därefter, aromatiska, eldiga..

Läs mer
Druvplockning i södra Frankrike

Druvplockning i södra Frankrike

Languedoc-Roussillon är Frankrikes största vindistrikt. Länge gjordes här framför allt billiga vardagsviner till de franska hushållen. Men de senaste 30 åren har produktionen förändrats och nu finns..

Läs mer
Vikten av vinnande växtplats

Vikten av vinnande växtplats

Det finns tre saker som är viktigt för Château Coussin i Provence: personlighet, blandviner och – inte minst – växtplatsens avgörande betydelse. Men så ger det också resultat. Det är något egendomli..

Läs mer