HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Dolcetto – när du inte kan vänta

Piemonte är känt för sin Nebbiolo och de lätt blommiga vinerna från Barbaresco, samt de djupare och stiligt strukturerade vinerna från Barolo. Viner som, menar många, bör lagras i minst tio år innan de avnjuts i stora kupor och till tunga köttbitar från gryta eller grill.

Men, varför lagra så länge när mörka bär, körsbär, blåbär och kryddor kan njutas redan idag?

Mitt personliga råd är att införskaffa viner på druvan Dolcetto, även den med ursprung vid foten av berget, i just Piemonte. Där görs alltså ett av de allra läckraste vinerna på Dolcetto, en druva som länge missförståtts och därför ansetts vara alltför vardaglig och enkel för att över huvud taget tas upp i diskussion eller ens bry sig om.

Därför blir vi på Vinguiden lite extra till oss när vi hittat en flaska Giacosa Fratelli Dolcetto d’Alba Sarrocco i beställningssortimentet, för 89 kronor.

Den skulle jag inte tveka att genast servera till en grillad fläskfilé med melonsallad.

För passande recept – klicka här!

Giacosa Fratelli ligger i Neive, i mitten av Langhe regionen i Piemonte känt för sina Barolo och Barbaresco viner. Vineriet grundades 1895 av Guiseppe Giacosa och har drivits sedan dess som ett familjeföretag. Fokus hos bröderna i Giacosa Fratelli är att låta respektive druva komma till sin fulla rätt och arbeta med ett hållbart fokus genom bland annat solceller, inga  bekämpningsmedel och att ta väl hand om det regnvatten som faller över gården likväl som skogarna runt omkring.

Giacosa Fratelli Dolcetto d'Alba Sarrocco

Giacosa Fratelli Dolcetto d'Alba Sarrocco 2019

Den inbjudande doften har inslag av mörka bär, körsbär, blåbär och kryddor. Eftersmaken är smakrik och mycket aptitretande.
Art.nr: 71709 - Pris: 89 kr


Du kanske även vill läsa dessa