HEM

Muscat

Denna druva odlas främst i Alsace, Frankrike och i Östeuropa. Unga Muscatviner är fräscha och ger ofta lång eftersmak med aromer av rosor, apelsinblom, persika och citrus. Lite äldre och lagrade viner får andra toner som kaffe, choklad, katrinplommon och sultanrussin. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Muscatviner

 

Muscat – samlingsnamnet på en grön druvfamilj

Muscat är ett samlingsnamn för en hel druvfamilj med sitt ursprung i Mellanöstern. Av dessa druvor framställs torra, söta, starka och mousserande viner. Druvorna är gröna och odlas över hela världen, främst i Frankrike, Italien, Spanien och Portugal. Tre kända druvor för vinframställning inom Muscatfamiljen är Petit, Ottonell och Alexandrie.

Muscatdruvan har ett brett register och inom druvfamiljen finns garanterat ett vin för alla smaker. Beroende på var druvan har odlats och vinifierats ser vi tydliga skillnader i karaktär och smak. De bästa Muscatvinerna kommer dock från Spanien, Frankrike, Italien och Australien.

De tre kända Muscatdruvorna

Den vanligaste av de tre kända Muscatdruvorna heter Muscat d´Alexandrie. Denna druva odlas över hela världen men trivs bäst i varma och soliga områden. Druvan ger söta viner med smak av russin. Muscat Ottonell ger lättare, enklare viner. Denna druva odlas främst i Alsace, Frankrike och i Östeuropa. Den tredje kända Muscatdruvan heter Muscat Blanc à Petits Grains. Denna druva anses vara den finaste och mest karaktärsfulla druvan inom familjen. Den odlas främst i Asti (Italien), Samos (Grekland) och i Frankrike och Spaniens södra delar.

Unga Muscatviner är fräscha och ger ofta lång eftersmak med aromer av rosor, apelsinblom, persika och citrus. Lite äldre och lagrade viner får andra toner som kaffe, choklad, katrinplommon och sultanrussin.

muscat

Mat som passar med Muscatvin

Har du valt ett torrt Muscatvin kan du med fördel servera mat med sötsura eller kryddstarka smaker. Här fungerar maträtter från det asiatiska köket utmärkt till. Det sötare Muscatvinet passar utmärkt till filmkvällen då den kompletteras väl av sötsaker som godis, nötter eller söta bär eller bärdesserter.


Fakta om Muscat

  • Odlas: Frankrike, Italien, Österrike, Portugal, Spanien, Australien och Kalifornien.
  • Kända områden: Alsace (Frankrike), Beaumes de Venise (Frankrike), Piemonte (Italien) och Setúbal (Portugal).
  • Smak: Från torra, lätta till söta, fylliga viner, oftast kryddiga, fruktiga och med inslag av russin och apelsinblomster.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Beroende på vilket Muscatvin som serveras varierar tillbehören. Torra viner passar ihop med stark eller sötsur mat. Söta viner passar med frukt, godis och bärdesserter.
  • Synonymer: Moscato (Italien), Moscatel (Spanien och Portugal), Muskotály (Ungern) och Muskateller (Tyskland).