HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

3 Merlot-viner med olika karaktär

Druvan Merlot som är en av Frankrikes vanligaste blå druvsorter odlas på nära hälften av alla vingårdar i regionen Bordeaux. Förutom i Frankrike hittar vi odlingar även i Italien, delar av Östeuropa och USA.

Rena röda Merlot-viner är mer exklusiva då producenterna ofta blandar Merlot med andra druvor. För att visa på just den här bredden har vi valt ut tre viner att njuta av i vintermörkret.

Det här australiensiska vinet är en klassisk Merlot som passar bra till rätter av lamm och nötkött. Vinet som är blandat med druvan Shiraz är mycket fruktigt och smakrikt med inslag av plommon, björnbär, kryddor, körsbär samt färska örter.

I Australien genomförde en stor undersökning om vilken rätt som kan anses vara Australiens nationalrätt. Där röstades lammstek fram som vinnare i hård konkurrens med köttpaj och grillad korv med bröd. Detta vin skulle sannolikt kunna fungera bra med samtliga rätter, men paras kanske bäst med lammsteken.

750 ml - 14% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
90 kr

I detta Italienska vin samsas Merlot med druvorna Primitivo, Cabernet sauvignon och Teroldego. Vinet har en kryddig smak med tydlig rostad fatkaraktär, lite sötma och inslag av plommon, choklad, kaffe, körsbär samt vanilj. Detta gör att den passar bra till rätter av lamm, nöt eller en smakrik ostbricka.
750 ml - 14% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
89 kr

Det finns även roséviner gjorda på Merlot. Detta italienska rosévin är gjort på bland annat druvan Merlot har är ett torrt och fruktigt vin med friska smak. Vinet har inslag av smultron, hallon, jordgubbar, röda vinbär. Detta gör att vinet passar bra till fiskrätter, fågel, grönsaksanrättningar eller bara som ett enkelt sällskapsvin.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
89 kr

Denna så vanliga druva har med andra ord ett brett smakområde, något som även påverkas av var i världen den odlas. Merlot som odlas i Bordeaux är ofta sträva och nyanserade medan samma druva som odlas i USA eller Sydamerika är fruktiga.

Mer om Merlotdruvan finns att läsa i vår druvguide – här!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa