HEM

Aktuellt

3 Merlot-viner med olika karaktär

Druvan Merlot som är en av Frankrikes vanligaste blå druvsorter odlas på nära hälften av alla vingårdar i regionen Bordeaux. Förutom i Frankrike hittar vi odlingar även i Italien, delar av Östeuropa och USA.

Rena röda Merlot-viner är mer exklusiva då producenterna ofta blandar Merlot med andra druvor. För att visa på just den här bredden har vi valt ut tre viner att njuta av i vintermörkret.

The Fox and the grapes
2021
The Fox and the grapes
Det här australiensiska vinet är en klassisk Merlot som passar bra till rätter av lamm och nötkött. Vinet som är blandat med druvan Shiraz är mycket fruktigt och smakrikt med inslag av plommon, björnbär, kryddor, körsbär samt färska örter.

I Australien genomförde en stor undersökning om vilken rätt som kan anses vara Australiens nationalrätt. Där röstades lammstek fram som vinnare i hård konkurrens med köttpaj och grillad korv med bröd. Detta vin skulle sannolikt kunna fungera bra med samtliga rätter, men paras kanske bäst med lammsteken.

750 ml - 14% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
89 kr

Grande Alberone Vino Rosso
Grande Alberone Vino Rosso
I detta Italienska vin samsas Merlot med druvorna Primitivo, Cabernet sauvignon och Teroldego. Vinet har en kryddig smak med tydlig rostad fatkaraktär, lite sötma och inslag av plommon, choklad, kaffe, körsbär samt vanilj. Detta gör att den passar bra till rätter av lamm, nöt eller en smakrik ostbricka.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
99 kr

Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Organic Rosé
2022
Nashville Stories Jill Johnson Proudly Presents Organic Rosé
Det finns även roséviner gjorda på Merlot. Detta italienska rosévin är gjort på bland annat druvan Merlot har är ett torrt och fruktigt vin med friska smak. Vinet har inslag av smultron, hallon, jordgubbar, röda vinbär. Detta gör att vinet passar bra till fiskrätter, fågel, grönsaksanrättningar eller bara som ett enkelt sällskapsvin.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
89 kr

Denna så vanliga druva har med andra ord ett brett smakområde, något som även påverkas av var i världen den odlas. Merlot som odlas i Bordeaux är ofta sträva och nyanserade medan samma druva som odlas i USA eller Sydamerika är fruktiga.

Mer om Merlotdruvan finns att läsa i vår druvguide – här!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

3 naturinspirerade viner till International Sauvigno..

3 naturinspirerade viner till International Sauvigno..

Fredag den 6 maj är det dags för International Sauvignon Blanc Day. Det är druvans alldeles egna dag som bara måste firas med ett glas vin. Druvan som är känd för sina vilda och friska toner får os..

Läs mer
Dolcetto – när du inte kan vänta

Dolcetto – när du inte kan vänta

Piemonte är känt för sin Nebbiolo och de lätt blommiga vinerna från Barbaresco, samt de djupare och stiligt strukturerade vinerna från Barolo. Viner som, menar många, bör lagras i minst tio år innan..

Läs mer
Syrah – en kraftig fransos

Syrah – en kraftig fransos

Druvan Syrah är mycket välkänd och odlas över hela världen. Dess mörkblå druvor skapar viner med kraftiga smaker som passar väl till tyngre rätter av nöt och vilt. Men trots det finns en stor vidd i..

Läs mer
Därför är många populära viner i fara

Därför är många populära viner i fara

Global uppvärmning och klimatkatastrofer kommer även att få konsekvenser för oss vinälskare. Storsäljare som Chardonnay och Pinot noir är i fara eftersom deras smak påverkas av stigande temperature..

Läs mer
Ernst Billgren & Maya Samuelsson släpper En räv..

Ernst Billgren & Maya Samuelsson släpper En räv..

Nu lanseras En räv i Toscana. När två experter inom sitt respektive fält bestämmer sig för att skapa något tillsammans blir resultatet ofta enastående. Det är definitivt fallet med En Räv i Toscana...

Läs mer
Udda druvtrio i topp

Udda druvtrio i topp

Hört talas om Kyoho? Nej, trodde väl det. Och ändå är det världens mest odlade druva. Före storheter som Cabernet Sauvignon, Merlot och Tempranillo. Men det är inte den enda udda fågeln som hamnar i..

Läs mer