HEM

Vermentino

Många viner på Vermentino med sina tropiska toner och oljiga inslag passar utmärkt till grillade fiskrätter, gärna med en sötaktig chutney som tillbehör. Även lättare kötträtter kan fungera utmärkt, i synnerhe om vinet legat på fat. Ett mer frivolt vin på druvan lämpar sig däremot som aperitif eller till snittar på mager fisk. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Vermentinoviner

Vermentino – bordsdruvan som äntligen uppgraderats

Det dröjde länge men till slut fick Vermentino den uppgradering den förtjänade. Den har sedan länge odlats i Provence där den går under namnet Rolle och vinerna härifrån blev ofta hellre än bra. Ofta användes Rolle dessutom som blanddruva, som gjort att kunskapen om druvans egenskaper ofta varit eftersatta.

Något som möjligt legat den i fatet, i alla fall i fråga om ära och berömmelse, är att den är en av få druvsorter man gör vin på som också konsumerats som bordsdruva, vilket är mycket ovanligt. Duvan är alltså en aning större än andra druvsorter mer ämnade för vinproduktion.
Idag har druvan emellertid fått ett rejält uppsving och räknas i vinkretsar som trendig, vilket föranlett stor internationell uppmärksamhet. På Sardinien har den alltid varit en favorit och en av de allra viktigaste gröna druvsorterna. Det är också där den kommit att bli som mest uttrycksfull. Vermentino di Gallura på Sardinien är idag ett av Italiens kanske mer intressanta områden för Italiens vita viner.

Vermentino ger viner med oljig konsistens

Vermentino kan göra med eller utan malolaktisk jäsning, liksom andra vita viner. Men i fallet med malolaktisk jäsning, då äppelsyror i vinet omvandlas till mjölkaktiga, mjuka syror, får vinet mycket karaktär med inslag av tropiska toner och lätt oljiga inslag, alltså en tjockare konsistens. Om man som vinproducent däremot undviker denna jäsning, blir vinet ofta stramt friskt med inslag av citrus och vitpäron.

vermentino

Mat som passar ihop med Vermentinoviner

Många viner på Vermentino med sina tropiska toner och oljiga inslag passar utmärkt till grillade fiskrätter, gärna med en sötaktig chutney som tillbehör. Även lättare kötträtter kan fungera utmärkt, i synnerhet om vinet legat på fat. Ett mer frivolt vin på druvan lämpar sig däremot som aperitif eller till snittar på mager fisk.


Fakta om Vermentino

  • Odlas: I norra Italien samt på Sardinien, i Provence i Frankrike där den går under namnet Rolle samt i viss utsträckning i Kalifornien, USA.
  • Kända områden: Provence (Frankrike), Vermentino di Gallura, Vermentino di Sardegna, båda på Sardinien, samt Candia dei Colli Apuani i Toscana (Italien) och i Carneros (Kalifornien, USA).
  • Smak: Blommig, fruktig, äpplen, päron och persika med örtiga inslag, ananas, vitpeppar samt smak av honung och jasmin. Vi för högt skördeuttag ger den anonyma viner.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Viner på Vermentino kan uppträda på många olika sätt, men gemensamt är den aromatiska tonen och inslag av tropiska frukter. Detta innebär att maten bör vara smakrik, gärna med inslag av en liten sötma.
  • Synonymer: Favorita i Piemonte och Pigato i Ligurien (Italien) samt Rolle (Frankrike).