HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Avsnitt 2: Lusen som ödelade Europas vingårdar

Vinrankor har odlats i Europa under tusentals år. Men under 1800-talet var det nära att allt försvann.

I takt med att man började skeppa vinstockar över Atlanten, från Amerika till Europa, följde även fripassagerare med, bland annat vinlusen Phylloxera vastatrix.

– Lusen angrep rötterna och i slutet av 1800-talet försvann i stort sett alla europeiska vingårdar som enbart odlade med europeiska vinrankor, säger Anders Melldén.

Eftersom amerikanska vinstockar var resistenta mot vinlusen blev lösningen att korsa amerikanska rötter med europeiska rankor.

– Vinlusen finns fortfarande kvar och man ympar än i dag amerikanska rötter med europeiska rankor för att klara sig från vinlusens förödelse.

Lär dig mer om druvor och ursprung

Anders Melldén är författare och skribent med fokus på vin. I Vinguidens podcast berättar han mer om olika druvor och ursprung.

Lyssna på avsnittet här!


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Druvor för vintillverkning

Druvor för vintillverkning

Vindruvan är den enda råvaran som får användas för vintillverkning. Om man istället använder annan frukt och låter den jäsa till en alkoholhaltig dryck kallas den drycken fruktvin. Det är normalt sk..

Läs mer
Vad dricker du på International Syrah Day?

Vad dricker du på International Syrah Day?

Onsdag den 16/2 är det dags för International Syrah Day. Det är en dag när den välkända och älskade druvan Syrah får lite extra uppmärksamhet. Det finns sedan 2020 även en Shiraz-day som firas den 2..

Läs mer
Udda druvtrio i topp

Udda druvtrio i topp

Hört talas om Kyoho? Nej, trodde väl det. Och ändå är det världens mest odlade druva. Före storheter som Cabernet Sauvignon, Merlot och Tempranillo. Men det är inte den enda udda fågeln som hamnar i..

Läs mer
Avsnitt 4: Förvara vinflaskan på rätt sätt hemma

Avsnitt 4: Förvara vinflaskan på rätt sätt hemma

Det finns många faktorer i hemmet som kan påverka vinets kvalité. De största hoten är starkt solljus och värme. Så hur ska du förvara vinflaskorna över längre tid? Vinflaskorna mår som bäst på en p..

Läs mer
Syrah – en kraftig fransos

Syrah – en kraftig fransos

Druvan Syrah är mycket välkänd och odlas över hela världen. Dess mörkblå druvor skapar viner med kraftiga smaker som passar väl till tyngre rätter av nöt och vilt. Men trots det finns en stor vidd i..

Läs mer
Cabernet Sauvignon – världens mest berömda dru..

Cabernet Sauvignon – världens mest berömda dru..

Den druva som flest personer hört talas om, även om den kan vara svår att uttala, är utan tvekan Cabernet Sauvignon. Druvan odlas över hela världen och passar dessutom utmärkt att lagra, vilket bidr..

Läs mer