HEM

Aktuellt

Därför är många populära viner i fara

Global uppvärmning och klimatkatastrofer kommer även att få konsekvenser för oss vinälskare. Storsäljare som Chardonnay och Pinot noir är i fara eftersom deras smak påverkas av stigande temperaturer, menar experter. Men vi kanske även måste vänja oss vid att dricka vinet ur andra förpackningar än flaskor.

Det slås nya värmerekord i södra Frankrike och katastrofala bränder drabbar ofta vindistrikt som Kalifornien. Dessutom har vi de senaste månaderna fått se hur bränder rasar i södra Australien medan hettan vägrar ge med sig. Bränder och högre temperaturer kommer påverka vindistrikt i stora delar av världen. Och ett mindre utbud gör vinet dyrare. Men en undersökning visar att även vinets kvalitet försämras. Dåligt och dyrt vin är ett så stort problem att länderna tog med lösningar på problemet i Parisavtalet 2015.

Många odlare kan tvingas byta till andra, mindre kända druvtyper om den globala uppvärmningen fortsätter. Nästan all vinproduktion i världen baseras på ett fåtal druvsorter.

– Bra vin tillverkas inte – det odlas fram. När klimatet ändras snabbt blir det svårare att odla bra vin, säger Kimberly Nicholas, lektor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds universitet, till Svt. När klimatet blir varmare hamnar mognadsprocessen i osynk. Druvorna kan behöva skördas tidigare för att inte få för hög sockerhalt, men smaken kanske inte har hunnit utvecklats tillräckligt, vilket blir ett bekymmer.

Däremot kan vinodlare i kallare trakter – till exempel på Nya Zeeland och Storbritannien – uppleva att klimatförändringarna gynnar dem. Och vem vet, så småningom kanske vinodling blir en stor industri även i Sverige och de nordiska länderna.

Men även vinets paketering i flaskor kan ha för stor miljöpåverkan i framtiden och därför tittar producenter på att skapa flaskor i recyclad plast eller i aluminiumburkar som kan återvinnas.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Syrah – en kraftig fransos

Syrah – en kraftig fransos

Druvan Syrah är mycket välkänd och odlas över hela världen. Dess mörkblå druvor skapar viner med kraftiga smaker som passar väl till tyngre rätter av nöt och vilt. Men trots det finns en stor vidd i..

Läs mer
Hockeyproffset som blev vinbonde av en slump

Hockeyproffset som blev vinbonde av en slump

Just nu är det skördetider på många vingårdar, vilket det betyder bråda dagar med mycket tungt arbete. För att höra om hur skördearbetet går till pratade vi med Bruno Ohlzon som driver en vingård i ..

Läs mer
Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersfla..

Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersfla..

Absolut Vodka blir snart Absolut Papper. Nästa månad ska 2.000 flaskor av återvunnet papper testas. – Vi har kommit långt nu, från koncept till en prototyp som snart ska testas på konsumenter, säger..

Läs mer
Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
3 naturinspirerade viner till International Sauvigno..

3 naturinspirerade viner till International Sauvigno..

Fredag den 6 maj är det dags för International Sauvignon Blanc Day. Det är druvans alldeles egna dag som bara måste firas med ett glas vin. Druvan som är känd för sina vilda och friska toner får os..

Läs mer
5 bra tips – gör vinresan i Sverige

5 bra tips – gör vinresan i Sverige

Utforska det spirande vinlandet Sverige! Här är 5 tips att besöka i sommar. Vinentusiasterna har rest till Frankrike och Italien under många år, men nu stannar allt fler hemma i Sverige för att uppl..

Läs mer