HEM

Aktuellt

Därför är många populära viner i fara

Global uppvärmning och klimatkatastrofer kommer även att få konsekvenser för oss vinälskare. Storsäljare som Chardonnay och Pinot noir är i fara eftersom deras smak påverkas av stigande temperaturer, menar experter. Men vi kanske även måste vänja oss vid att dricka vinet ur andra förpackningar än flaskor.

Det slås nya värmerekord i södra Frankrike och katastrofala bränder drabbar ofta vindistrikt som Kalifornien. Dessutom har vi de senaste månaderna fått se hur bränder rasar i södra Australien medan hettan vägrar ge med sig. Bränder och högre temperaturer kommer påverka vindistrikt i stora delar av världen. Och ett mindre utbud gör vinet dyrare. Men en undersökning visar att även vinets kvalitet försämras. Dåligt och dyrt vin är ett så stort problem att länderna tog med lösningar på problemet i Parisavtalet 2015.

Många odlare kan tvingas byta till andra, mindre kända druvtyper om den globala uppvärmningen fortsätter. Nästan all vinproduktion i världen baseras på ett fåtal druvsorter.

– Bra vin tillverkas inte – det odlas fram. När klimatet ändras snabbt blir det svårare att odla bra vin, säger Kimberly Nicholas, lektor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds universitet, till Svt. När klimatet blir varmare hamnar mognadsprocessen i osynk. Druvorna kan behöva skördas tidigare för att inte få för hög sockerhalt, men smaken kanske inte har hunnit utvecklats tillräckligt, vilket blir ett bekymmer.

Däremot kan vinodlare i kallare trakter – till exempel på Nya Zeeland och Storbritannien – uppleva att klimatförändringarna gynnar dem. Och vem vet, så småningom kanske vinodling blir en stor industri även i Sverige och de nordiska länderna.

Men även vinets paketering i flaskor kan ha för stor miljöpåverkan i framtiden och därför tittar producenter på att skapa flaskor i recyclad plast eller i aluminiumburkar som kan återvinnas.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersfla..

Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersfla..

Absolut Vodka blir snart Absolut Papper. Nästa månad ska 2.000 flaskor av återvunnet papper testas. – Vi har kommit långt nu, från koncept till en prototyp som snart ska testas på konsumenter, säger..

Läs mer
Klimatkaos kräver cavakalibrering

Klimatkaos kräver cavakalibrering

Cavan står inför sin viktigaste utmaning, klimatförändringen. För att behålla produktionen innebär det att framför allt standardcavan kommer att se annorlunda ut i framtiden. Detta tack vare en av d..

Läs mer
Cabernet Sauvignon – världens mest berömda dru..

Cabernet Sauvignon – världens mest berömda dru..

Den druva som flest personer hört talas om, även om den kan vara svår att uttala, är utan tvekan Cabernet Sauvignon. Druvan odlas över hela världen och passar dessutom utmärkt att lagra, vilket bidr..

Läs mer
Vill sälja vin i platta plastflaskor

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast. – Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarr..

Läs mer
Världsberömd designer skapar väskor av druvläder

Världsberömd designer skapar väskor av druvläder

Veganska alternativ till skinn- och läderprodukter har blivit allt vanligare. Nu lanseras “Unwasted”, den första kollektionen väskor gjorda på skal från druvor. Det är vinproducenten Oddbird som til..

Läs mer
Besök en vingård i sommar

Besök en vingård i sommar

Nu sitter vi och planerar vår semester för fullt. Kanske blir det Italien i år, igen, kanske Toscana, även denna gång. Varför då inte passa på att besöka en vingård? Vinguiden tipsar om några favori..

Läs mer