HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Därför är många populära viner i fara

Global uppvärmning och klimatkatastrofer kommer även att få konsekvenser för oss vinälskare. Storsäljare som Chardonnay och Pinot noir är i fara eftersom deras smak påverkas av stigande temperaturer, menar experter. Men vi kanske även måste vänja oss vid att dricka vinet ur andra förpackningar än flaskor.

Det slås nya värmerekord i södra Frankrike och katastrofala bränder drabbar ofta vindistrikt som Kalifornien. Dessutom har vi de senaste månaderna fått se hur bränder rasar i södra Australien medan hettan vägrar ge med sig. Bränder och högre temperaturer kommer påverka vindistrikt i stora delar av världen. Och ett mindre utbud gör vinet dyrare. Men en undersökning visar att även vinets kvalitet försämras. Dåligt och dyrt vin är ett så stort problem att länderna tog med lösningar på problemet i Parisavtalet 2015.

Många odlare kan tvingas byta till andra, mindre kända druvtyper om den globala uppvärmningen fortsätter. Nästan all vinproduktion i världen baseras på ett fåtal druvsorter.

– Bra vin tillverkas inte – det odlas fram. När klimatet ändras snabbt blir det svårare att odla bra vin, säger Kimberly Nicholas, lektor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds universitet, till Svt. När klimatet blir varmare hamnar mognadsprocessen i osynk. Druvorna kan behöva skördas tidigare för att inte få för hög sockerhalt, men smaken kanske inte har hunnit utvecklats tillräckligt, vilket blir ett bekymmer.

Däremot kan vinodlare i kallare trakter – till exempel på Nya Zeeland och Storbritannien – uppleva att klimatförändringarna gynnar dem. Och vem vet, så småningom kanske vinodling blir en stor industri även i Sverige och de nordiska länderna.

Men även vinets paketering i flaskor kan ha för stor miljöpåverkan i framtiden och därför tittar producenter på att skapa flaskor i recyclad plast eller i aluminiumburkar som kan återvinnas.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Vad dricker du på International Syrah Day?

Vad dricker du på International Syrah Day?

Onsdag den 16/2 är det dags för International Syrah Day. Det är en dag när den välkända och älskade druvan Syrah får lite extra uppmärksamhet. Det finns sedan 2020 även en Shiraz-day som firas den 2..

Läs mer
Världsberömd designer skapar väskor av druvläder

Världsberömd designer skapar väskor av druvläder

Veganska alternativ till skinn- och läderprodukter har blivit allt vanligare. Nu lanseras “Unwasted”, den första kollektionen väskor gjorda på skal från druvor. Det är vinproducenten Oddbird som til..

Läs mer
Tänk klimatsmart när du handlar vin

Tänk klimatsmart när du handlar vin

På lördag den 30/3 så är det Earth Hour. Under en timma så ska du släcka all belysning hemma för att uppmärksamma klimatfrågan. Så varför inte ta tillfället i akt och njuta av ett riktigt bra vin i ..

Läs mer
Druvor för vintillverkning

Druvor för vintillverkning

Vindruvan är den enda råvaran som får användas för vintillverkning. Om man istället använder annan frukt och låter den jäsa till en alkoholhaltig dryck kallas den drycken fruktvin. Det är normalt sk..

Läs mer
Avsnitt 2: Lusen som ödelade Europas vingårdar

Avsnitt 2: Lusen som ödelade Europas vingårdar

Vinrankor har odlats i Europa under tusentals år. Men under 1800-talet var det nära att allt försvann. I takt med att man började skeppa vinstockar över Atlanten, från Amerika till Europa, följde ä..

Läs mer
Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Systembolagets vill ha fler förpackningar som är bättre för klimatet. – Vi vill visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget. Se nyheterna som får oss at..

Läs mer