HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Därför är många populära viner i fara

Global uppvärmning och klimatkatastrofer kommer även att få konsekvenser för oss vinälskare. Storsäljare som Chardonnay och Pinot noir är i fara eftersom deras smak påverkas av stigande temperaturer, menar experter. Men vi kanske även måste vänja oss vid att dricka vinet ur andra förpackningar än flaskor.

Det slås nya värmerekord i södra Frankrike och katastrofala bränder drabbar ofta vindistrikt som Kalifornien. Dessutom har vi de senaste månaderna fått se hur bränder rasar i södra Australien medan hettan vägrar ge med sig. Bränder och högre temperaturer kommer påverka vindistrikt i stora delar av världen. Och ett mindre utbud gör vinet dyrare. Men en undersökning visar att även vinets kvalitet försämras. Dåligt och dyrt vin är ett så stort problem att länderna tog med lösningar på problemet i Parisavtalet 2015.

Många odlare kan tvingas byta till andra, mindre kända druvtyper om den globala uppvärmningen fortsätter. Nästan all vinproduktion i världen baseras på ett fåtal druvsorter.

– Bra vin tillverkas inte – det odlas fram. När klimatet ändras snabbt blir det svårare att odla bra vin, säger Kimberly Nicholas, lektor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds universitet, till Svt. När klimatet blir varmare hamnar mognadsprocessen i osynk. Druvorna kan behöva skördas tidigare för att inte få för hög sockerhalt, men smaken kanske inte har hunnit utvecklats tillräckligt, vilket blir ett bekymmer.

Däremot kan vinodlare i kallare trakter – till exempel på Nya Zeeland och Storbritannien – uppleva att klimatförändringarna gynnar dem. Och vem vet, så småningom kanske vinodling blir en stor industri även i Sverige och de nordiska länderna.

Men även vinets paketering i flaskor kan ha för stor miljöpåverkan i framtiden och därför tittar producenter på att skapa flaskor i recyclad plast eller i aluminiumburkar som kan återvinnas.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Syrah – en kraftig fransos

Syrah – en kraftig fransos

Druvan Syrah är mycket välkänd och odlas över hela världen. Dess mörkblå druvor skapar viner med kraftiga smaker som passar väl till tyngre rätter av nöt och vilt. Men trots det finns en stor vidd i..

Läs mer
Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
Svenskarna tar över anrika vingården

Svenskarna tar över anrika vingården

Den välkända vingården Domaine Rabiega, utanför Saint-Tropez i Frankrike, har snart fått tillbaka sin forna glans. Och det är svenska entusiaster som står bakom lyftet. – Efter en tids renover..

Läs mer
Besök en vingård i sommar

Besök en vingård i sommar

Nu sitter vi och planerar vår semester för fullt. Kanske blir det Italien i år, igen, kanske Toscana, även denna gång. Varför då inte passa på att besöka en vingård? Vinguiden tipsar om några favori..

Läs mer
Dolcetto – när du inte kan vänta

Dolcetto – när du inte kan vänta

Piemonte är känt för sin Nebbiolo och de lätt blommiga vinerna från Barbaresco, samt de djupare och stiligt strukturerade vinerna från Barolo. Viner som, menar många, bör lagras i minst tio år innan..

Läs mer
Vill sälja vin i platta plastflaskor

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast. – Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarr..

Läs mer