HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Syrah – en kraftig fransos

Druvan Syrah är mycket välkänd och odlas över hela världen. Dess mörkblå druvor skapar viner med kraftiga smaker som passar väl till tyngre rätter av nöt och vilt. Men trots det finns en stor vidd i de smaker som Syrahvinerna kännetecknas av. Här får du lära dig mer om denna druva som du med största sannolikhet redan smakat på.

Viner gjorda på Syrahdruvor kan ha en bred palett av olika smak- och dofttoner. Det som är druvans mest framträdande karaktärsdrag är en kryddighet åt svartpeppar. Andra vanliga smaker är mörka bär, björnbär och peppar samt i varierande utsträckning även rökta charkuterier, lagerblad, lakrits, plommon, viol, kakao/choklad och kaffe. För Syrahviner från Australien kan ofta toner av eukalyptus framträda, medan Sydafrikanska viner ofta har en mer rökig ton.

Med de kraftiga smaker och dofter som Syrahvinerna ofta har finns det ett par saker att ha i åtanke för att få ut det bästa av vinet.

Temperatur

Syrahvinernas fyllighet och kraftfullhet framträder bäst vid cirka 18 grader. Vinet värms ofta upp i glaset, så kyl det gärna ned till 16 grader innan du serverar.

Dekantering

Syrahviner tjänar ofta på att dekanteras, vilket minskar vinets strävhet. Dessutom snabbar det på oxidationen som ofta är angenäm och bidrar till vinets karaktär på ett positivt sätt.

Glas

För att på bästa sätt få fram Syrahvinernas fruktiga och kraftfulla aromer bör de serveras i Bordeauxglas. Dessa rödvinsglas har ofta djupa kupor och avsmalnande öppning, men är inte lika vida som Burgundyglas. Formen hjälper vinet att röra sig mot bakre delen av munnen, vilket balanserar de kraftiga smakerna bättre.

3 Syrahviner att testa

Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av plommon, kakao, lagerblad, björnbär, dragon, fikon, peppar och svarta oliver. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.
750 ml - 15.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
315 kr

Fruktig doft med ett nyanserat kryddigt inslag, toner av röda och mörka bär, lagerblad och peppar. Kryddigt, fruktigt och smakrikt vin med inslag av lakrits, björnbär och hallon. Passar perfekt till smakrika, gärna grillade rätter av lamm- eller nötkött.
750 ml - 13.5% -
179 kr

Kryddig, nyanserad smak med inslag av björnbär, skogshallon, vitpeppar, viol, örter och lagerblad.. Serveras vid 16-18°C till smakrika rätter av lamm- eller nötkött.
750 ml - 14.5% -
139 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa