HEM

Aktuellt

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå druvor. Hmm, inte lika självklart.

Lugn, det är inte så krångligt. Det som ger röda viner dess färg sitter i druvans skal. Blå druvor ger därför (trumvirvel) röda viner! Med vita viner kan vinmakaren använda både gröna eller blå druvor, om samme vinmakare tar bort skalet på den blå druvan.

Övning att göra hemma:
– Köp hem blå och gröna vindruvor. Sådana som finns i vilken matbutik som helst.
– Skala sen druvorna med en liten kniv. Var försiktig – inte skära sig.

Vad kommer vi finna? Jo, att båda druvorna när de ligger där nakna utan sina skyddande skal, faktiskt har grönt fruktkött. Alltså, de kan användas till vita viner – båda två.

Men skalet då, som ligger där emligt och ensamt bredvid kniven du just skar med – skalet som är grönt från den gröna druvan, och blårött från den blå? Just där, mitt framför dig på bordet, ligger alltså orsaken till röda viner – den blåröda färgen i de blåröda skalresterna. Det är den färgen som ger röda viner.

Sedan kan faktisk vinproducenterna få tillåtelse att använda lite gröna druvor när de tillverkar röda viner. Konstigt kanske, men det rör sig då enbart om någon ynka procent, och orsaken är oftast någon tradition som funnits sedan länge – och som vi alla vet är vinbranschen oerhört konservativ, och det kan ju vara kul när allt annat annars ska vara så nytt och fräscht.

Som vinet här nedan, Montfort Passemont Grande Réserve 2018. Ett rött vin som innehåller lite chardonnay – som ju är en grön druva.

Montfort Passemont Grande Réserve
2018
Montfort Passemont Grande Réserve
Doft: Diskret men fruktig doft av söta mörka bär och torkad frukt.

Smak: Ett mycket fylligt vin med smak av torkade frukter, vanilj, mogna svarta bär och russin

750 ml - 14% -
99 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Viking Line presenterar sju nya fartygsviner

Viking Line presenterar sju nya fartygsviner

Från och med februari presenterar Viking Line sju nya fartygsviner. Vinguiden blev inbjudna till en presentation av vinerna, vilka kommer att finnas ombord på båtarna i två år framöver. Urvalsproces..

Läs mer
3 vintips – som varit med ett tag

3 vintips – som varit med ett tag

Nytt, hett och trendigt! Det är det vi allt som oftast letar efter. Det nya, det senaste, det heta. Ibland behöver vi ta ett steg tillbaks. Inte alltid tråna efter sådant som är nyinkommet. Det gäll..

Läs mer
Solaris – en druva för nordiskt klimat

Solaris – en druva för nordiskt klimat

Har du hört om Solaris? Kan Sverige bli ett vinland att räkna med i framtiden? Med tanke på den mångsidigt tåliga druvan Solaris går det faktiskt inte helt att räkna bort. Här har vi samlat allt du ..

Läs mer
Vad dricker du på International Syrah Day?

Vad dricker du på International Syrah Day?

Onsdag den 16/2 är det dags för International Syrah Day. Det är en dag när den välkända och älskade druvan Syrah får lite extra uppmärksamhet. Det finns sedan 2020 även en Shiraz-day som firas den 2..

Läs mer
Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Världspastadagen firas den 25 oktober varje år och är ett perfekt tillfälle att lägga lite extra energi på vinvalet. Vi hjälper dig hitta rätt kombination och ger dig tipsen du behöver för att lycka..

Läs mer
Missen från 2007 – nu kostar den 975 kr

Missen från 2007 – nu kostar den 975 kr

Ett 12 år gammalt misstag – för 975 kr. Prestigeproducenten Keller släpper en spontanjäst Rheinhessen-riesling. Vinfatet blev för sött – men har lagrats på flaska i över 10 år. Vinfirman..

Läs mer