HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå druvor. Hmm, inte lika självklart.

Lugn, det är inte så krångligt. Det som ger röda viner dess färg sitter i druvans skal. Blå druvor ger därför (trumvirvel) röda viner! Med vita viner kan vinmakaren använda både gröna eller blå druvor, om samme vinmakare tar bort skalet på den blå druvan.

Övning att göra hemma:
– Köp hem blå och gröna vindruvor. Sådana som finns i vilken matbutik som helst.
– Skala sen druvorna med en liten kniv. Var försiktig – inte skära sig.

Vad kommer vi finna? Jo, att båda druvorna när de ligger där nakna utan sina skyddande skal, faktiskt har grönt fruktkött. Alltså, de kan användas till vita viner – båda två.

Men skalet då, som ligger där emligt och ensamt bredvid kniven du just skar med – skalet som är grönt från den gröna druvan, och blårött från den blå? Just där, mitt framför dig på bordet, ligger alltså orsaken till röda viner – den blåröda färgen i de blåröda skalresterna. Det är den färgen som ger röda viner.

Sedan kan faktisk vinproducenterna få tillåtelse att använda lite gröna druvor när de tillverkar röda viner. Konstigt kanske, men det rör sig då enbart om någon ynka procent, och orsaken är oftast någon tradition som funnits sedan länge – och som vi alla vet är vinbranschen oerhört konservativ, och det kan ju vara kul när allt annat annars ska vara så nytt och fräscht.

Som vinet här nedan, Montfort Passemont Grande Réserve 2018. Ett rött vin som innehåller lite chardonnay – som ju är en grön druva.

Montfort Passemont Grande Réserve
2018
Montfort Passemont Grande Réserve
Doft: Diskret men fruktig doft av söta mörka bär och torkad frukt.

Smak: Ett mycket fylligt vin med smak av torkade frukter, vanilj, mogna svarta bär och russin

750 ml - 14% -
99 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Vi listar bästa dryckerna till julbordet

Vi listar bästa dryckerna till julbordet

Här listar vi de bästa dryckerna till julbordet. Decembermörkret har smugit sig in i varenda liten vrå och julen står för dörren. Planerar du för ett traditionellt julbord på julafton? Låt oss hjälp..

Läs mer
Världsberömd designer skapar väskor av druvläder

Världsberömd designer skapar väskor av druvläder

Veganska alternativ till skinn- och läderprodukter har blivit allt vanligare. Nu lanseras “Unwasted”, den första kollektionen väskor gjorda på skal från druvor. Det är vinproducenten Oddbird som til..

Läs mer
Fina vita viner till grillat

Fina vita viner till grillat

Att grilla fisk är nästan ännu lite roligare än att grilla kött. För snabbt ska det gå och nu kan man verkligen locka fram fantastiska karaktärer i både mat och dryck. Grejen är att jobba med bryggo..

Läs mer
Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Ett italienskt vin som producerats bland kringströvande gäss, ett franskt vin där druvorna plockats för hand – eller kanske ett rött från en amerikansk familj? Den 30 juni har du chans att sti..

Läs mer
Karl H Johners känsla för rött

Karl H Johners känsla för rött

Halvsött vitt vin av flexibel kvalitet? Tysk vinindustri har sannerligen profilerat sig. Men nu är det slut på tramset. Kvaliteten skjuter inte bara i höjden, utan även det röda vinet går mot världs..

Läs mer
Bästa av två världar: Vin och choklad

Bästa av två världar: Vin och choklad

Varför nöja sig med bara vin när man dränka flaskorna i choklad? Nu har den lilla amerikanska butiken gjort succé i USA och öppnat nätbutik för att klara efterfrågan. Kunderna vill uppleva det bästa..

Läs mer