HEM

Aktuellt

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå druvor. Hmm, inte lika självklart.

Lugn, det är inte så krångligt. Det som ger röda viner dess färg sitter i druvans skal. Blå druvor ger därför (trumvirvel) röda viner! Med vita viner kan vinmakaren använda både gröna eller blå druvor, om samme vinmakare tar bort skalet på den blå druvan.

Övning att göra hemma:
– Köp hem blå och gröna vindruvor. Sådana som finns i vilken matbutik som helst.
– Skala sen druvorna med en liten kniv. Var försiktig – inte skära sig.

Vad kommer vi finna? Jo, att båda druvorna när de ligger där nakna utan sina skyddande skal, faktiskt har grönt fruktkött. Alltså, de kan användas till vita viner – båda två.

Men skalet då, som ligger där emligt och ensamt bredvid kniven du just skar med – skalet som är grönt från den gröna druvan, och blårött från den blå? Just där, mitt framför dig på bordet, ligger alltså orsaken till röda viner – den blåröda färgen i de blåröda skalresterna. Det är den färgen som ger röda viner.

Sedan kan faktisk vinproducenterna få tillåtelse att använda lite gröna druvor när de tillverkar röda viner. Konstigt kanske, men det rör sig då enbart om någon ynka procent, och orsaken är oftast någon tradition som funnits sedan länge – och som vi alla vet är vinbranschen oerhört konservativ, och det kan ju vara kul när allt annat annars ska vara så nytt och fräscht.

Som vinet här nedan, Montfort Passemont Grande Réserve 2018. Ett rött vin som innehåller lite chardonnay – som ju är en grön druva.

Montfort Passemont Grande Réserve
2018
Montfort Passemont Grande Réserve
Doft: Diskret men fruktig doft av söta mörka bär och torkad frukt.

Smak: Ett mycket fylligt vin med smak av torkade frukter, vanilj, mogna svarta bär och russin

750 ml - 14% -
99 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa vinerna för grillfesten

Bästa vinerna för grillfesten

Grillsäsongen närmar sig med stormsteg, trots att vädret just nu är aningen trotsigt. Här listar vi några viner som garanterat kommer att sätta guldkant på sommarens grillfester! [product] 2400 |En..

Läs mer
Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Fasta sortimentet på Systembolaget begåvas nu med 38 nya vinsorter. Det handlar om 22 rödviner, 11 vita, 4 mousserande och ett dessertvin. Bland nyheterna finns det ekologiska barberavinet Ricossa V..

Läs mer
10 fantastiska viner till sommarens grillfester

10 fantastiska viner till sommarens grillfester

När solen strålar är det dags att ta fram grillen och bjuda på en härlig smakfest. För att matcha matens rökiga toner har vi tagit fram 10 perfekta “grillviner” som du bara måste testa. Vinerna funk..

Läs mer
Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Systembolagets vill ha fler förpackningar som är bättre för klimatet. – Vi vill visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget. Se nyheterna som får oss at..

Läs mer
Missen från 2007 – nu kostar den 975 kr

Missen från 2007 – nu kostar den 975 kr

Ett 12 år gammalt misstag – för 975 kr. Prestigeproducenten Keller släpper en spontanjäst Rheinhessen-riesling. Vinfatet blev för sött – men har lagrats på flaska i över 10 år. Vinfirman..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Hösten är kommen och det har blivit dags att titta på vinnyheter som släpps på Systembolaget under november månad. Det blir bjussigt och värmande med finbeaujolais, överraskande bubbel och egensinni..

Läs mer