HEM

Aktuellt

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå druvor. Hmm, inte lika självklart.

Lugn, det är inte så krångligt. Det som ger röda viner dess färg sitter i druvans skal. Blå druvor ger därför (trumvirvel) röda viner! Med vita viner kan vinmakaren använda både gröna eller blå druvor, om samme vinmakare tar bort skalet på den blå druvan.

Övning att göra hemma:
– Köp hem blå och gröna vindruvor. Sådana som finns i vilken matbutik som helst.
– Skala sen druvorna med en liten kniv. Var försiktig – inte skära sig.

Vad kommer vi finna? Jo, att båda druvorna när de ligger där nakna utan sina skyddande skal, faktiskt har grönt fruktkött. Alltså, de kan användas till vita viner – båda två.

Men skalet då, som ligger där emligt och ensamt bredvid kniven du just skar med – skalet som är grönt från den gröna druvan, och blårött från den blå? Just där, mitt framför dig på bordet, ligger alltså orsaken till röda viner – den blåröda färgen i de blåröda skalresterna. Det är den färgen som ger röda viner.

Sedan kan faktisk vinproducenterna få tillåtelse att använda lite gröna druvor när de tillverkar röda viner. Konstigt kanske, men det rör sig då enbart om någon ynka procent, och orsaken är oftast någon tradition som funnits sedan länge – och som vi alla vet är vinbranschen oerhört konservativ, och det kan ju vara kul när allt annat annars ska vara så nytt och fräscht.

Som vinet här nedan, Montfort Passemont Grande Réserve 2018. Ett rött vin som innehåller lite chardonnay – som ju är en grön druva.

Montfort Passemont Grande Réserve
2018
Montfort Passemont Grande Réserve
Doft: Diskret men fruktig doft av söta mörka bär och torkad frukt.

Smak: Ett mycket fylligt vin med smak av torkade frukter, vanilj, mogna svarta bär och russin

750 ml - 14% -
99 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Temperaturen börjar falla och kvällarna blir mörkare. Det är dags att trösta oss med en härlig gryta och ett glas rött vin. Men tänk på att matcha vinet med grytans smaker. Här är några snabba och e..

Läs mer
Vinet låg gömt och glömt i 60 år

Vinet låg gömt och glömt i 60 år

Flaskan av det berömda vinet Romanée Conti låg bortglömd i en källare nästan 60 år. När ägarparet skulle fira diamantbröllop hittades buteljen av en slump – den är i dag värd en förmögenhet. Nu sälj..

Läs mer
För lite vin kan göra dig deprimerad

För lite vin kan göra dig deprimerad

Stressad av första arbetsveckan efter semestern – eller över tanken att börja jobba på måndag? Ett glas rött vin kan faktiskt hjälpa mot stress. En ny forskningsstudie visar att ett ämne i röt..

Läs mer
Viner till grillen

Viner till grillen

Maillard-effekten kallas den väldoftande brynta, karamelliserade ytan som uppstår på kött, fisk och grönsaker när de grillas. Louis Camille Maillard hette mannen som beskrev fenomenet 1912, något vi..

Läs mer
Kallt rött vin? Här är sorterna som funkar

Kallt rött vin? Här är sorterna som funkar

Vitt vin, mousserande och rosé – vi serverar dem kylda. Men nästan alla dricker rött vin som är rumstempererat, eller strax under. Visste du att det finns rött vin som smakar bra vid lite lägr..

Läs mer
Här är Systembolagets största flaska

Här är Systembolagets största flaska

Det här är vinflaskan som tar rejäl plats i Systembolagets hyllor. Eller vad sägs om The Butcher Pinot Noir på 18 liter? – Många har tidigare frågat varför The Butcher inte finns på större flaskor. ..

Läs mer