HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå druvor. Hmm, inte lika självklart.

Lugn, det är inte så krångligt. Det som ger röda viner dess färg sitter i druvans skal. Blå druvor ger därför (trumvirvel) röda viner! Med vita viner kan vinmakaren använda både gröna eller blå druvor, om samme vinmakare tar bort skalet på den blå druvan.

Övning att göra hemma:
– Köp hem blå och gröna vindruvor. Sådana som finns i vilken matbutik som helst.
– Skala sen druvorna med en liten kniv. Var försiktig – inte skära sig.

Vad kommer vi finna? Jo, att båda druvorna när de ligger där nakna utan sina skyddande skal, faktiskt har grönt fruktkött. Alltså, de kan användas till vita viner – båda två.

Men skalet då, som ligger där emligt och ensamt bredvid kniven du just skar med – skalet som är grönt från den gröna druvan, och blårött från den blå? Just där, mitt framför dig på bordet, ligger alltså orsaken till röda viner – den blåröda färgen i de blåröda skalresterna. Det är den färgen som ger röda viner.

Sedan kan faktisk vinproducenterna få tillåtelse att använda lite gröna druvor när de tillverkar röda viner. Konstigt kanske, men det rör sig då enbart om någon ynka procent, och orsaken är oftast någon tradition som funnits sedan länge – och som vi alla vet är vinbranschen oerhört konservativ, och det kan ju vara kul när allt annat annars ska vara så nytt och fräscht.

Som vinet här nedan, Montfort Passemont Grande Réserve 2018. Ett rött vin som innehåller lite chardonnay – som ju är en grön druva.

Montfort Passemont Grande Réserve
2018
Montfort Passemont Grande Réserve
Doft: Diskret men fruktig doft av söta mörka bär och torkad frukt.

Smak: Ett mycket fylligt vin med smak av torkade frukter, vanilj, mogna svarta bär och russin

750 ml - 14% -
99 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Vinflaska såldes för 127.000 kr i Sverige

Vinflaska såldes för 127.000 kr i Sverige

En av de dyraste vinflaskor som sålts i Sverige gick nyligen på Bukowskis dryckesauktion. Det handlar om en enda flaska 2016 Romanée-Conti som klubbades för 127.000 kr. – Romanée-Conti är ett mycket..

Läs mer
Malbec – en druva med franska rötter

Malbec – en druva med franska rötter

Stämningen är på topp och glödbädden har precis nått den där brandgula färgen du väntat på. När det marinerade köttet läggs på gallret och dofter som inte går att sätta ord på fångar dig inser du at..

Läs mer
Vin till lax

Vin till lax

Vin till lax kan ju inte vara så svårt. Vitt, ska det vara. Eller? Gärna, men vilket? Och hur tillagar vi laxen? Steker, kokar, eller ska den vara rå? Och vilka tillbehör? Vinguiden guidar i den – f..

Läs mer
Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Kocken & vinet: Chablis och skaldjur perfekta k..

Ny utmaning för Fredagskocken Mattias Larsson. Lättlagat och supergott.

Läs mer
Dolcetto – när du inte kan vänta

Dolcetto – när du inte kan vänta

Piemonte är känt för sin Nebbiolo och de lätt blommiga vinerna från Barbaresco, samt de djupare och stiligt strukturerade vinerna från Barolo. Viner som, menar många, bör lagras i minst tio år innan..

Läs mer
3 vintips till vårens grill

3 vintips till vårens grill

På våren ställer vi fram klockan en timme, och vi ställer fram grillen – den här sommaren som alla andra. Pandemi eller inte. Att grilla på sommaren är en svensk folksport. Jag vågar påstå at..

Läs mer