HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vad dricker du på International Syrah Day?

Onsdag den 16/2 är det dags för International Syrah Day. Det är en dag när den välkända och älskade druvan Syrah får lite extra uppmärksamhet. Det finns sedan 2020 även en Shiraz-day som firas den 23 juli, trots att Syrah och Shiraz är olika beteckningar på samma druva. Här kan du läsa mer om Syrah och få några vintips inför festdagen.

Syrah är en druva som odlas världen över – från Frankrike och USA till Chile och Nya Zeeland. Den är Australiens mest odlade druva och har även bidragit till att sätta den franska Rhône-regionen på vinkartan. Viner som innehåller Syrah har en väldigt stor vidd vad det gäller smak och doft. Detta beror självklart på var de odlas och hur processer ser ut fram till ett färdigt vin. Du hittar Syrahdruvan i såväl Châteauneuf-du-Pape och Côtes-du-Rhône som Penfolds Grange samt flera viner från tillverkaren Rosemount.

Syrah eller Shiraz?

Syrah och Shiraz är egentligen samma druva fast den benämns olika beroende på var i världen den odlas. I Frankrike, USA och Sydamerika kallas druvan företrädesvis Syrah medan den i Australien kallas för Shiraz. När druvan kallas Shiraz har den ofta odlats i varmare klimat och fått mogna längre på stocken. Detta ger en högre sockerhalt med kraftigare smaker med toner av frukt och bär. Viner som benämns Syrah är ofta mer eleganta och har toner av rökta charkuterier och kryddor samt högre syrahalt.

10 år av International Syrah Day

International Syrah Day instiftades år 2012 och firar 10 år i år. Ursprungligen startades dagen av branschorganisationen Hospice du Rhône, som arbetar med att förbättra förhållandena för vinodlare och vinproducenter världen över. Dagens skapades för att ge uppmärksamhet till denna redan välkända druva och för att ge uppskattning till arbetet bakom vinerna.

Viner att fira Syrah Day

Systembolaget stora utbud av Syrah- och Shirazviner omfattar 253 olika viner på flaska som kostar från 29 kr till 4.899 kr. Av dessa finns 138 st i det fasta sortimentet.

För dig som vill ha ett mer klassiskt Syrahvin kan det vara värt att testa Paul Jaboulet, 2017, från Côte-Rôtie i östra Frankrike. Vinet har en komplex, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, hallon, lagerblad, svartpeppar, katrinplommon, rökta charkuterier och viol. Det kostar 399 kr.
750 ml - 13% -
449 kr

Ett annat alternativ kan vara Côtes-du-Rhône, 2018, även det från Rhônedalen i Frankrike. Vinet består utav 50% syrah, 40% grenache samt 10% mourvèdre och är ett så kallat “GSM”-vin, efter druvornas initialer. Vinet har en kryddig smak med inslag av fat, björnbär, lagerblad, vitpeppar, skogshallon, kakao, lakrits och kostar 129 kr.
750 ml - 14% -
135 kr

För dig som vill testa viner från andra delar i världen kanske Camp Syrah, 2019, ett Chilenskt Syrahvin, kan vara spännande. Det har en mer fruktig smak med inslag av fat, björnbär, peppar, plommon och lakrits. Vinet kostar 89 kr.
750 ml - 14% -
90 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa