HEM

Aktuellt

Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Ett italienskt vin som producerats bland kringströvande gäss, ett franskt vin där druvorna plockats för hand – eller kanske ett rött från en amerikansk familj?

Den 30 juni har du chans att stifta bekantskap med några nya, spännande röda viner, som finns i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi ger dig en snabbguide.

Casa Emma Chianti Classico Casa Emma
2017
Casa Emma Chianti Classico Casa Emma
En härlig toscanare på huvudsakligen Sangiovese, Italiens viktigaste druva. På vinodlingen låter vinmakarna gäss ströva fritt mellan rankorna för att äta det gräs och på så sätt minskar man behovet av tunga maskiner i vingården.

Man använder även extrakt från sjögräs för att stärka vinrankornas motståndskraft. Odlingarna gödslas med kogödsel eller gödsel från grönsaker och gräs.

Fiorella Lepris egendom ligger 420 meter över havet och omfattar 23 hektar vinodlingar i Castellina in Chianti och Barberino Val d’Elsa. Casa Emma har lagrats 12 månader på franska ekfat och beskrivs som nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär,´salvia, fikon, nougat, kanel och pomerans.
750 ml - 14% -
149 kr

Château de la Negly La Falaise
2018
Château de la Negly La Falaise
Ett franskt rödvin från Languedoc där Syrah-druvorna har plockats för hand och sen lagrats i ett år på ekfat.

Château de la Negly ägs av Jean Paux-Rosset, som ärvde slottet för cirka 20 år sen. Tidigare hade familjen använt egendomen som sommarbostad, och druvorna såldes till ett lokalt kooperativ.

Men när Jean ärvde egendomen beslöt han sig för att satsa på egen vinproduktion, och startade ett omfattande arbete med omplantering av vingårdarna. Nu har du chansen att avgöra hur väl han har lyckats.
750 ml - 15% -
239 kr

Hedges Family Estate Red Mountain
2020
Hedges Family Estate Red Mountain
Mamma, pappa, son och dotter…familjen Hedges driver Hedges Family Estate i delstaten Washington på ett imponerande sätt. Dottern Sara Hedges Goedhart är vinmakaren, som lärts upp av föräldrarna och som nu ställt om vingårdarna till biodynamisk odling.

Vinet som kommit till Systembolaget består av in intressant druvblandning: 38% Merlot, 29% Cabernet Sauvignon, 12% Malbec, 8% Cabernet Franc, 5% Syrah, 5% Petit Verdot, 1% Touriga Nacional, 1% Tinto Cao och 1% Souzao.

Vinet har lagrats ett år och nio månader på ekfat (65 procent var franska och 35 procent amerikanska) och beskrivs som nyanserad, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av korinter, tobak, svarta vinbär, ceder, mörka körsbär, peppar och choklad.lyckats.
750 ml - 13.5% -
281 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Det var operasångaren Luciano Pavarottis favoritvin och har anor som går till romartiden. Nu har vi svenskar börjat uppskatta det röda bubblande vinet Lambrusco. Dags att prova en flaska på nyår, ka..

Läs mer
Här är jättemissen i ”Game of Thrones” senaste avsni..

Här är jättemissen i ”Game of Thrones” senaste avsni..

När det firas med öl och vin efter segern i slaget om Winterfell dricker Daenerys kaffe ur en mugg från Starbucks. – Latten som syns i senaste avsnittet var ett misstag. Daenerys hade beställt örtte..

Läs mer
Vad dricker du på International Syrah Day?

Vad dricker du på International Syrah Day?

Onsdag den 16/2 är det dags för International Syrah Day. Det är en dag när den välkända och älskade druvan Syrah får lite extra uppmärksamhet. Det finns sedan 2020 även en Shiraz-day som firas den 2..

Läs mer
Här är Systembolagets största flaska

Här är Systembolagets största flaska

Det här är vinflaskan som tar rejäl plats i Systembolagets hyllor. Eller vad sägs om The Butcher Pinot Noir på 18 liter? – Många har tidigare frågat varför The Butcher inte finns på större flaskor. ..

Läs mer
Tips på viner under 100 kronor

Tips på viner under 100 kronor

Finns det bra budgetvin? Januari månad är för många den månad där det finns minst pengar att röra sig med. Men det betyder inte att du helt måste avstå från bra vin. Här är sex riktigt bra viner för..

Läs mer
Vill sälja vin som lagrats i rymden

Vill sälja vin som lagrats i rymden

Sugen på rymdlagrat rödvin? Förhoppningsvis kan du beställa det i framtiden. NASA har nämligen skickat upp 12 flaskor Bordeaux i en obemannad rymdfarkost i ett första test för att se hur vin åldras ..

Läs mer