HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Ett italienskt vin som producerats bland kringströvande gäss, ett franskt vin där druvorna plockats för hand – eller kanske ett rött från en amerikansk familj?

Den 30 juni har du chans att stifta bekantskap med några nya, spännande röda viner, som finns i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi ger dig en snabbguide.

En härlig toscanare på huvudsakligen Sangiovese, Italiens viktigaste druva. På vinodlingen låter vinmakarna gäss ströva fritt mellan rankorna för att äta det gräs och på så sätt minskar man behovet av tunga maskiner i vingården.

Man använder även extrakt från sjögräs för att stärka vinrankornas motståndskraft. Odlingarna gödslas med kogödsel eller gödsel från grönsaker och gräs.

Fiorella Lepris egendom ligger 420 meter över havet och omfattar 23 hektar vinodlingar i Castellina in Chianti och Barberino Val d’Elsa. Casa Emma har lagrats 12 månader på franska ekfat och beskrivs som nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär,´salvia, fikon, nougat, kanel och pomerans.
750 ml - 14% -
149 kr

Ett franskt rödvin från Languedoc där Syrah-druvorna har plockats för hand och sen lagrats i ett år på ekfat.

Château de la Negly ägs av Jean Paux-Rosset, som ärvde slottet för cirka 20 år sen. Tidigare hade familjen använt egendomen som sommarbostad, och druvorna såldes till ett lokalt kooperativ.

Men när Jean ärvde egendomen beslöt han sig för att satsa på egen vinproduktion, och startade ett omfattande arbete med omplantering av vingårdarna. Nu har du chansen att avgöra hur väl han har lyckats.
750 ml - 15% -
239 kr

Mamma, pappa, son och dotter…familjen Hedges driver Hedges Family Estate i delstaten Washington på ett imponerande sätt. Dottern Sara Hedges Goedhart är vinmakaren, som lärts upp av föräldrarna och som nu ställt om vingårdarna till biodynamisk odling.

Vinet som kommit till Systembolaget består av in intressant druvblandning: 38% Merlot, 29% Cabernet Sauvignon, 12% Malbec, 8% Cabernet Franc, 5% Syrah, 5% Petit Verdot, 1% Touriga Nacional, 1% Tinto Cao och 1% Souzao.

Vinet har lagrats ett år och nio månader på ekfat (65 procent var franska och 35 procent amerikanska) och beskrivs som nyanserad, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av korinter, tobak, svarta vinbär, ceder, mörka körsbär, peppar och choklad.lyckats.
750 ml - 13.5% -
239 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa