HEM

Sangiovese

Man kan dela in Sangioveseviner i två vanliga stilar. Den ena är mer rustik med smaker av tomat och läder med högre syra där vaniljsmaken ersätts med örtiga toner. Denna stil får man fram genom att lagra vinet på äldre fat. Den andra Sangiovesevarianten kallas modern och lagras på små ekfat vilket lockar fram smaker av vanilj samt en mjukare syra. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Sangioveseviner

Sangiovese – en klassisk italiensk druva

Sangiovese är en italiensk klassiker och en av de mest planterade druvorna i Italien. Druvan odlas på flera ställen i landet, men främst i Toscana. Vi hittar även Sangioveseodlingar i bland annat USA, Argentina, Australien och Chile.

Den populära druvan har tilldelats många olika namn. Kring byn Montalcino kallas den för Brunello, i Montepulciano kallar man druvan för Prugnolo Gentile och i Scansano heter den Morellino. Sangiovese betyder Jupiters blod, varför druvan har fått det namnet vet man inte exakt men det kan bero på att druvor och vin ofta var en offergåva till guden Jupiter.

Druvan trivs bra i Toscanas relativt varma klimat med mycket sol och en jordmån bestående av grus, lera och kalksten. Sangiovesevinerna har bra syra och kan drickas som ett eget vin, eller i en blandning med andra druvor.

Rustik eller modern Sangiovese

Man kan dela in Sangioveseviner i två vanliga stilar. Den ena är mer rustik med smaker av tomat och läder med högre syra där vaniljsmaken ersätts med örtiga toner. Denna stil får man fram genom att lagra vinet på äldre fat. Den andra Sangiovesevarianten kallas modern och lagras på små ekfat vilket lockar fram smaker av vanilj samt en mjukare syra.

sangiovese

Mat som passar bra med Sangiovese

Sangiovese är italienarnas skatt och passar naturligt bra ihop med italiensk mat. Tänk pasta med tomatsås, pizza och kött. Andra rätter som går bra ihop med det röda relativt fylliga vinet är smakrika kötträtter och vilt. Även fläsk, nöt och lamm smakar fint i kombination med Sangiovesevin.


Fakta om Sangiovese

  • Odlas: Främst i Italien men även i Rumänien, Australien, USA, Chile och Argentina.
  • Kända områden: Toscana, Kampanien och Umbrien (Italien).
  • Smak: Hög syra med bra strävhet. Dominanta smaker av röda vinbär, lingon, rostad tomat, hallon och blommor.
  • Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: Fläsk, nöt och lamm. Rätter med friska smaker, gärna pasta med tomatbaserad sås.
  • Synonymer: Brunello, Prugnolo Gentile, Morellino samt Nielluccio (Italien).