HEM

Aktuellt

Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvete

Systembolagets vill ha fler förpackningar som är bättre för klimatet.
– Vi vill visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget.
Se nyheterna som får oss att dricka med bättre miljösamvete.

I Systembolagets fasta sortiment kommer några nykomlingar i klimatsmart förpackning, både som PET och pappförpackning. Och det här är bara början på monopolets miljöarbete. Systembolagets ambition är att utöka erbjudandet av förpackningar som är bättre för klimatet, som t ex Tetra Pak.

Tetra Pak har funnits på vinmarknaden under lång tid, men genomslaget hos konsumenter har varit relativt svag. Ett skäl är att viner som tidigare tappats på kartong har varit av medioker kvalitet och gett förpackningen ett oförtjänt dåligt rykte. Men nu vill Systembolaget ändra på det genom att höja vinkvaliteten i klimatsmartare förpackningar, både i pappförpackning och PET-flaska.

– Vi lanserar ett vin tappat på plastflaska och i högre prisläge för att visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget på sin hemsida.

Fitou Calvet Mont Tauch är från Sydfrankrike och gjort på druvsorterna 48% Syrah, 28% Grenache och 24% Carignan. Åtta procent av vinet har lagrats ett halvår på tre år gamla ekfat om 300 liter. Resterande vin lagrades på ståltank.

– Och vi har samma tanke bakom nästa vin i pappförpackning, Côtes-du-Rhône-Villages. Vinet är gjort av 60 procent grenache och 40 procent syrah. Ursprunget är Côtes-du-Rhône-Villages och druvorna kommer från byarna Tulette och Valréas. Vinmusten har jäst i temperaturkontrollerade ståltankar. Det finns 95 vinbyar runt staden Orange som får beteckna sina viner med Côtes-du-Rhône-Villages, förklarar Systembolaget.

Ett nytt vin från Toscana har också kommit i växtbaserad förpackning: Leale Sangiovese är ett fruktigt rött vin från Toscana och lanserades den 1 september i Systembolagets alla butiker. Förpackningen består i huvudsak av växtbaserat material och koldioxidutsläppet från förpackningen är hela 81 procent lägre än från en vanlig glasflaska. Skruvkorken är även tillverkad av sockerrör istället för oljebaserat råmaterial.

Av utsläppen inom svenska dryckesbranschen kommer den största delen från produktion av förpackningar. År 2018 stod förpackningar för hela 77 procent av utsläppen. Det ger ett starkt incitament till vinbranschens klimatarbete och till vinimportörer som vill göra skillnad, förklarar Systembolaget. Pappförpackningar, boxar, aluminiumburkar och PET-flaskor väger mindre och är lättare att transportera (även på väg till återvinningsstationen) och kräver inte lika mycket energi att tillverka eller återvinna.

Fitou Calvet
2020
Fitou Calvet
Fruktig, nyanserad smak med inslag av fat, björnbär, plommon, svartpeppar, choklad, lagerblad och örter. Serveras vid cirka 18°C till grillade rätter av lamm- eller nötkött.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
92 kr

Côtes du Rhône Villages Cuvée Marion Papin
2021
Côtes du Rhône Villages Cuvée Marion Papin
Fruktig smak med inslag av björnbär, skogshallon, färska örter, svartpeppar och lagerblad. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
95 kr

Leale Sangiovese
2022
Leale Sangiovese
Fruktig, ungdomlig smak med inslag av mörka körsbär, färska örter, skogshallon och kryddor. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
85 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Fasta sortimentet på Systembolaget begåvas nu med 38 nya vinsorter. Det handlar om 22 rödviner, 11 vita, 4 mousserande och ett dessertvin. Bland nyheterna finns det ekologiska barberavinet Ricossa V..

Läs mer
Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersfla..

Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersfla..

Absolut Vodka blir snart Absolut Papper. Nästa månad ska 2.000 flaskor av återvunnet papper testas. – Vi har kommit långt nu, från koncept till en prototyp som snart ska testas på konsumenter, säger..

Läs mer
Italiens bästa bubbelvin

Italiens bästa bubbelvin

Kommersiella viner i alla ära, men det bästa bubblet hittar vi i norra Italien, i Lombardiet. Det är ett vin som närmast gömts bakom framgångarna med prosecco. Men nu är det dags, Vinguiden slår ett..

Läs mer
De 10 mest populära röda vinerna 2023

De 10 mest populära röda vinerna 2023

Varje vecka tipsar vi om spännande viner från hela världen, och vissa fångar er läsares intresse mer än andra. Här hittar du den exklusiva listan över 2023 års mest populära röda viner! 1. La Vecchi..

Läs mer
Tips på viner under 100 kronor

Tips på viner under 100 kronor

Finns det bra budgetvin? Januari månad är för många den månad där det finns minst pengar att röra sig med. Men det betyder inte att du helt måste avstå från bra vin. Här är sex riktigt bra viner för..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: vinnyheter i mars

Anders Melldén tipsar: vinnyheter i mars

Mars är här och så även ett gäng vinnyheter på Systembolaget. Under årets första riktiga vårmånad bjuds det på fyndbubblor under hundringen, tysk perfektion & maffigt presentvin. Håll till godo ..

Läs mer