HEM

Aktuellt

Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvete

Systembolagets vill ha fler förpackningar som är bättre för klimatet.
– Vi vill visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget.
Se nyheterna som får oss att dricka med bättre miljösamvete.

I Systembolagets fasta sortiment kommer några nykomlingar i klimatsmart förpackning, både som PET och pappförpackning. Och det här är bara början på monopolets miljöarbete. Systembolagets ambition är att utöka erbjudandet av förpackningar som är bättre för klimatet, som t ex Tetra Pak.

Tetra Pak har funnits på vinmarknaden under lång tid, men genomslaget hos konsumenter har varit relativt svag. Ett skäl är att viner som tidigare tappats på kartong har varit av medioker kvalitet och gett förpackningen ett oförtjänt dåligt rykte. Men nu vill Systembolaget ändra på det genom att höja vinkvaliteten i klimatsmartare förpackningar, både i pappförpackning och PET-flaska.

– Vi lanserar ett vin tappat på plastflaska och i högre prisläge för att visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget på sin hemsida.

Fitou Calvet Mont Tauch är från Sydfrankrike och gjort på druvsorterna 48% Syrah, 28% Grenache och 24% Carignan. Åtta procent av vinet har lagrats ett halvår på tre år gamla ekfat om 300 liter. Resterande vin lagrades på ståltank.

– Och vi har samma tanke bakom nästa vin i pappförpackning, Côtes-du-Rhône-Villages. Vinet är gjort av 60 procent grenache och 40 procent syrah. Ursprunget är Côtes-du-Rhône-Villages och druvorna kommer från byarna Tulette och Valréas. Vinmusten har jäst i temperaturkontrollerade ståltankar. Det finns 95 vinbyar runt staden Orange som får beteckna sina viner med Côtes-du-Rhône-Villages, förklarar Systembolaget.

Ett nytt vin från Toscana har också kommit i växtbaserad förpackning: Leale Sangiovese är ett fruktigt rött vin från Toscana och lanserades den 1 september i Systembolagets alla butiker. Förpackningen består i huvudsak av växtbaserat material och koldioxidutsläppet från förpackningen är hela 81 procent lägre än från en vanlig glasflaska. Skruvkorken är även tillverkad av sockerrör istället för oljebaserat råmaterial.

Av utsläppen inom svenska dryckesbranschen kommer den största delen från produktion av förpackningar. År 2018 stod förpackningar för hela 77 procent av utsläppen. Det ger ett starkt incitament till vinbranschens klimatarbete och till vinimportörer som vill göra skillnad, förklarar Systembolaget. Pappförpackningar, boxar, aluminiumburkar och PET-flaskor väger mindre och är lättare att transportera (även på väg till återvinningsstationen) och kräver inte lika mycket energi att tillverka eller återvinna.

Fitou Calvet
2020
Fitou Calvet
Fruktig, nyanserad smak med inslag av fat, björnbär, plommon, svartpeppar, choklad, lagerblad och örter. Serveras vid cirka 18°C till grillade rätter av lamm- eller nötkött.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
89 kr

Côtes du Rhône Villages Cuvée Marion Papin
2021
Côtes du Rhône Villages Cuvée Marion Papin
Fruktig smak med inslag av björnbär, skogshallon, färska örter, svartpeppar och lagerblad. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
89 kr

Leale Sangiovese
2020
Leale Sangiovese
Fruktig, ungdomlig smak med inslag av mörka körsbär, färska örter, skogshallon och kryddor. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
79 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa vinerna till höstens matlagning

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför va..

Läs mer
Vill sälja vin som lagrats i rymden

Vill sälja vin som lagrats i rymden

Sugen på rymdlagrat rödvin? Förhoppningsvis kan du beställa det i framtiden. NASA har nämligen skickat upp 12 flaskor Bordeaux i en obemannad rymdfarkost i ett första test för att se hur vin åldras ..

Läs mer
Vinet som de flesta svenskar druckit

Vinet som de flesta svenskar druckit

Det finns klassiska viner – och så finns Ruffino Chianti. Toscana-vinet har funnits med sedan dagens Systembolag bildades 1955. Nu går Ruffino in i ett nytt decennium med ekologiskt certifierade vi..

Läs mer
Sommarens galnaste vindrink

Sommarens galnaste vindrink

Här är sommarens galnaste vindrink – men gud så festligt god! Kalimotxo är rött vin blandat med Coca-Cola och eventuellt lite extra kryddor.  Smaken påminner varken om vin eller Coca-Cola R..

Läs mer
MYTH Red Blend – gripande god röd italienare

MYTH Red Blend – gripande god röd italienare

Nu lanseras MYTH Red Blend i Systembolagets beställningssortiment. Förpackad i en flaska helt unik i sitt slag kommer detta vin att bli höstens stora samtalsämne. The wine. The myth. The legend! Gr..

Läs mer
Mendoza – där torka och höjd gör vinodlingen unik

Mendoza – där torka och höjd gör vinodlingen unik

Regionen som stoltserar med den fantastiska druvan Malbec. I västra Argentina, i höjd med Buenos Aires, ligger regionen Mendoza som är Argentinas viktigaste vinregion. Härifrån kommer närmare 70 pro..

Läs mer