HEM

Aktuellt

Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvete

Systembolagets vill ha fler förpackningar som är bättre för klimatet.
– Vi vill visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget.
Se nyheterna som får oss att dricka med bättre miljösamvete.

I Systembolagets fasta sortiment kommer några nykomlingar i klimatsmart förpackning, både som PET och pappförpackning. Och det här är bara början på monopolets miljöarbete. Systembolagets ambition är att utöka erbjudandet av förpackningar som är bättre för klimatet, som t ex Tetra Pak.

Tetra Pak har funnits på vinmarknaden under lång tid, men genomslaget hos konsumenter har varit relativt svag. Ett skäl är att viner som tidigare tappats på kartong har varit av medioker kvalitet och gett förpackningen ett oförtjänt dåligt rykte. Men nu vill Systembolaget ändra på det genom att höja vinkvaliteten i klimatsmartare förpackningar, både i pappförpackning och PET-flaska.

– Vi lanserar ett vin tappat på plastflaska och i högre prisläge för att visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget på sin hemsida.

Fitou Calvet Mont Tauch är från Sydfrankrike och gjort på druvsorterna 48% Syrah, 28% Grenache och 24% Carignan. Åtta procent av vinet har lagrats ett halvår på tre år gamla ekfat om 300 liter. Resterande vin lagrades på ståltank.

– Och vi har samma tanke bakom nästa vin i pappförpackning, Côtes-du-Rhône-Villages. Vinet är gjort av 60 procent grenache och 40 procent syrah. Ursprunget är Côtes-du-Rhône-Villages och druvorna kommer från byarna Tulette och Valréas. Vinmusten har jäst i temperaturkontrollerade ståltankar. Det finns 95 vinbyar runt staden Orange som får beteckna sina viner med Côtes-du-Rhône-Villages, förklarar Systembolaget.

Ett nytt vin från Toscana har också kommit i växtbaserad förpackning: Leale Sangiovese är ett fruktigt rött vin från Toscana och lanserades den 1 september i Systembolagets alla butiker. Förpackningen består i huvudsak av växtbaserat material och koldioxidutsläppet från förpackningen är hela 81 procent lägre än från en vanlig glasflaska. Skruvkorken är även tillverkad av sockerrör istället för oljebaserat råmaterial.

Av utsläppen inom svenska dryckesbranschen kommer den största delen från produktion av förpackningar. År 2018 stod förpackningar för hela 77 procent av utsläppen. Det ger ett starkt incitament till vinbranschens klimatarbete och till vinimportörer som vill göra skillnad, förklarar Systembolaget. Pappförpackningar, boxar, aluminiumburkar och PET-flaskor väger mindre och är lättare att transportera (även på väg till återvinningsstationen) och kräver inte lika mycket energi att tillverka eller återvinna.

Fitou Calvet
2020
Fitou Calvet
Fruktig, nyanserad smak med inslag av fat, björnbär, plommon, svartpeppar, choklad, lagerblad och örter. Serveras vid cirka 18°C till grillade rätter av lamm- eller nötkött.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
59 kr

Côtes du Rhône Villages Cuvée Marion Papin
2021
Côtes du Rhône Villages Cuvée Marion Papin
Fruktig smak med inslag av björnbär, skogshallon, färska örter, svartpeppar och lagerblad. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
95 kr

Leale Sangiovese
2022
Leale Sangiovese
Fruktig, ungdomlig smak med inslag av mörka körsbär, färska örter, skogshallon och kryddor. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
85 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Ett italienskt vin som producerats bland kringströvande gäss, ett franskt vin där druvorna plockats för hand – eller kanske ett rött från en amerikansk familj? Den 30 juni har du chans att sti..

Läs mer
Vill sälja vin i platta plastflaskor

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast. – Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarr..

Läs mer
Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – nu när julen står framför dörren igen vill vi dela med oss av några träffsäkra julklappstips. Klappar som uppskattas på riktigt. Vi ger dig de bästa vinerna för julen 2022. Vin för de..

Läs mer
Bästa vinerna till höstens svamprätter

Bästa vinerna till höstens svamprätter

En kall och mörk höst behöver vi tröst för gommen. Så gå ut och plocka skogens lyxvara – svamp – och unna dig ett glas vin framför brasan. Här får du några tips på viner som gifter sig e..

Läs mer
Viking Line presenterar sju nya fartygsviner

Viking Line presenterar sju nya fartygsviner

Från och med februari presenterar Viking Line sju nya fartygsviner. Vinguiden blev inbjudna till en presentation av vinerna, vilka kommer att finnas ombord på båtarna i två år framöver. Urvalsproces..

Läs mer
Vinet avslöjar din personlighet

Vinet avslöjar din personlighet

Ditt val av vin avslöjar din personlighet. Vitvinsälskare är nattugglor som gillar katter. De som gillar rött är morgonpigga hundmänniskor. Är du mest förtjust i rött eller vitt vin? En ny undersökn..

Läs mer