HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvete

Systembolagets vill ha fler förpackningar som är bättre för klimatet.
– Vi vill visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget.
Se nyheterna som får oss att dricka med bättre miljösamvete.

I Systembolagets fasta sortiment kommer några nykomlingar i klimatsmart förpackning, både som PET och pappförpackning. Och det här är bara början på monopolets miljöarbete. Systembolagets ambition är att utöka erbjudandet av förpackningar som är bättre för klimatet, som t ex Tetra Pak.

Tetra Pak har funnits på vinmarknaden under lång tid, men genomslaget hos konsumenter har varit relativt svag. Ett skäl är att viner som tidigare tappats på kartong har varit av medioker kvalitet och gett förpackningen ett oförtjänt dåligt rykte. Men nu vill Systembolaget ändra på det genom att höja vinkvaliteten i klimatsmartare förpackningar, både i pappförpackning och PET-flaska.

– Vi lanserar ett vin tappat på plastflaska och i högre prisläge för att visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget på sin hemsida.

Fitou Calvet Mont Tauch är från Sydfrankrike och gjort på druvsorterna 48% Syrah, 28% Grenache och 24% Carignan. Åtta procent av vinet har lagrats ett halvår på tre år gamla ekfat om 300 liter. Resterande vin lagrades på ståltank.

– Och vi har samma tanke bakom nästa vin i pappförpackning, Côtes-du-Rhône-Villages. Vinet är gjort av 60 procent grenache och 40 procent syrah. Ursprunget är Côtes-du-Rhône-Villages och druvorna kommer från byarna Tulette och Valréas. Vinmusten har jäst i temperaturkontrollerade ståltankar. Det finns 95 vinbyar runt staden Orange som får beteckna sina viner med Côtes-du-Rhône-Villages, förklarar Systembolaget.

Ett nytt vin från Toscana har också kommit i växtbaserad förpackning: Leale Sangiovese är ett fruktigt rött vin från Toscana och lanserades den 1 september i Systembolagets alla butiker. Förpackningen består i huvudsak av växtbaserat material och koldioxidutsläppet från förpackningen är hela 81 procent lägre än från en vanlig glasflaska. Skruvkorken är även tillverkad av sockerrör istället för oljebaserat råmaterial.

Av utsläppen inom svenska dryckesbranschen kommer den största delen från produktion av förpackningar. År 2018 stod förpackningar för hela 77 procent av utsläppen. Det ger ett starkt incitament till vinbranschens klimatarbete och till vinimportörer som vill göra skillnad, förklarar Systembolaget. Pappförpackningar, boxar, aluminiumburkar och PET-flaskor väger mindre och är lättare att transportera (även på väg till återvinningsstationen) och kräver inte lika mycket energi att tillverka eller återvinna.

Fitou Calvet
2018
Fitou Calvet
Fruktig, nyanserad smak med inslag av fat, björnbär, plommon, svartpeppar, choklad, lagerblad och örter. Serveras vid cirka 18°C till grillade rätter av lamm- eller nötkött.
750 ml - 14% -
86 kr

Côtes du Rhône Villages Cuvée Marion Papin
2021
Côtes du Rhône Villages Cuvée Marion Papin
Fruktig smak med inslag av björnbär, skogshallon, färska örter, svartpeppar och lagerblad. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter.
750 ml - 14% -
89 kr

Leale Sangiovese
2020
Leale Sangiovese
Fruktig, ungdomlig smak med inslag av mörka körsbär, färska örter, skogshallon och kryddor. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
79 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

10 röda toppviner från Italien

10 röda toppviner från Italien

Italien är mer än amarone och prosecco. När det kommer till röda viner, är det inte ett dugg förvånande att landet intar tätpositionen på svenska marknaden. Det finns en enorm mångfald. Vinguiden ha..

Läs mer
Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Det var operasångaren Luciano Pavarottis favoritvin och har anor som går till romartiden. Nu har vi svenskar börjat uppskatta det röda bubblande vinet Lambrusco. Dags att prova en flaska på nyår, ka..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Hösten är kommen och det har blivit dags att titta på vinnyheter som släpps på Systembolaget under november månad. Det blir bjussigt och värmande med finbeaujolais, överraskande bubbel och egensinni..

Läs mer
Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Världspastadagen firas den 25 oktober varje år och är ett perfekt tillfälle att lägga lite extra energi på vinvalet. Vi hjälper dig hitta rätt kombination och ger dig tipsen du behöver för att lycka..

Läs mer
Vinguiden testar amaroneviner

Vinguiden testar amaroneviner

Amarone gick från trend till folkrörelse på några månader. Efter det var svenska vinkonsumenter fast. Sverige var under några skälvande år också den största marknaden för amaronevinerna. Men hur stå..

Läs mer
Fem snabba argument för burk-vin

Fem snabba argument för burk-vin

Dricka vin ur burk, kan det vara något? Ja, i England tycker man att det är trendigt och utbudet blir allt större. Här i Sverige är många tveksamma till att överge glasflaskan. Men låt oss ge fem sk..

Läs mer