HEM

Aktuellt

De 10 mest populära röda vinerna 2023

Varje vecka tipsar vi om spännande viner från hela världen, och vissa fångar er läsares intresse mer än andra. Här hittar du den exklusiva listan över 2023 års mest populära röda viner!

1. La Vecchia Via, 2016

La Vecchia Via
2016
La Vecchia Via
Listan toppas av detta italienska årgångsvin från Piemonte. Det är gjort på druvan barbera, som i folkmun kallas ”det italienska folkets vin”. Detta medelfylliga vin passar utmärkt till en krämig carbonara med mycket parmesanost där tonerna av vilda hallon, nypon, rosor och rostat kaffe matchar pastans fyllighet.
750 ml - 14% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
99 kr

2. Chill Out, 2022

CHILL OUT Vinho Regional Lisboa
2022
CHILL OUT Vinho Regional Lisboa
Namnet på listans andraplats skulle kunna vara en ordvits som syftar till det stormiga året 2022. Men i detta vin får du en välbalanserad syra och en frisk fruktighet med toner av hallon, björnbär och mörka körsbär. Det är gjort på de portugisiska druvorna touriga nacional, tinta roriz, castelão och är ett vin som passar perfekt till kötträtter av både nöt, lamm och fläsk.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
62 kr

3. Ernst Billgren En Räv i Toscana, 2021

Ernst Billgren En Räv i Toscana
2021
Ernst Billgren En Räv i Toscana
Även tredjeplatsen innehas av ett italienskt vin, nämligen En Räv i Toscana, som är framtaget i samarbete mellan konstnären Ernst Billgren och den välkända sommelieren Maya Samuelsson. Vinet har en fruktig smak av syrliga körsbär med toner av björnbär, plommon, tobak och lakrits. Kombinationen av druvorna sangiovese, merlot och syrah ger vinet en komplex helhet som ändå är lättdrucken.
3000 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
297 kr

4. In the Mood for Shiraz Cinsault, 2022

In the MOOD for Shiraz Cinsault
2023
In the MOOD for Shiraz Cinsault
På fjärde plats finner vi ett sydafrikanskt vin, och även listans första boxvin. Som namnet antyder är det gjort på druvorna shiraz och cinsault, vilket ger vinet en kryddig smak med tydlig fatkaraktär och inslag av plommon, nougat, kaffe och vanilj. Det lämpar sig mycket väl till rätter av lamm eller nötkött.
3000 ml - 14% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
207 kr

5. Polly Engraçado, 2021

Polly Engraçado
2021
Polly Engraçado
Även på femte plats finner vi ett portugisiskt vin, något som vittnar om Portugals frammarsch på vinmarknaden. Detta vin är fylligt med toner av mogna plommon, vanilj, björnbärskompott och söta kryddor. Det passar därför utmärkt till grillat kött eller varför inte en mustig höstgryta.
1000 ml - 13% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
69 kr

6. Château Les Trois Manoirs, 2012

Château Les Trois Manoirs
2013
Château Les Trois Manoirs
Detta franska slottsvin från Bordeaux är gjort på en spännande blandning av cabernet sauvignon, merlot, malbec, petit verdot och cabernet franc. De många druvorna bidrar alla med sin tydliga karaktär, vilket ger vinet en mångbottnad komplexitet. Vinet har en tydlig fatkaraktär och toner av torkad frukt, tobak, ceder och kanel som gör att det passar perfekt till en örtspäckad lammstek eller en gryta på nötkött.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
149 kr

7. Il Capolavoro Appassimento Rosso, 2022

Il Capolavoro Appassimento Rosso
2022
Il Capolavoro Appassimento Rosso
På sjunde plats hittar vi listans tredje italienare. Denna gång är vinet från Apulien, klacken på den italienska stöveln, som på senare år fått ett stort uppsving på vinmarknaden. Vinet är helt gjort på druvan primitivo, som ger en fruktig smak med inslag av mörka bär, vanilj, syltade körsbär och choklad. Det lämpar sig därför både som pratvin och till rätter av nöt eller fläsk.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
75 kr

8. Il Capolavoro Appassimento Rosso, 2021

Il Capolavoro Appassimento Rosso
2021
Il Capolavoro Appassimento Rosso
Åttondeplatsen innehas av samma vin som finns på sjundeplats, men denna gång på box och från året innan. Druvorna torkas innan de pressas till vin, vilket ger ett smakrikt vin med stor kryddighet. Tonerna av solmogna hallon och körsbär tillsammans med vinets sötma gör det utmärkt till italienska hårdostar eller mustiga rätter av lamm, nöt och fläsk.
3000 ml - 14.5% - Sockerhalt 1.2 g per 100 ml
219 kr

9. Zumbali Red Reserve

Zumbali Red Reserve
Zumbali Red Reserve
På nionde plats finner vi det sydafrikanska vinet Zumbali, som är lättdrucket utan att vara simpelt. Det har en eldig och fruktig smak med inslag av fat, plommon, jordgubbar och vanilj, vilket gör det perfekt till grillat kött av både nöt och lamm.
3000 ml - 14% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
187 kr

10. Diablo Dark Red, 2021

Diablo Dark Red
2021
Diablo Dark Red
Från Chile kommer listans sista vin, som både med sitt utseende och innehåll blivit mångas favorit. Det är lagrat på rostade ekfat i 6 månader, 6 veckor och 6 dagar, vilket ger en intensiv komplexitet. Med sina toner av mörk frukt, kaffe och vanilj gör det sig bäst tillsammans med mustiga kötträtter eller kryddiga charkbrickor. 
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 1.4 g per 100 ml
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Därför ger vin ökad sexlust

Därför ger vin ökad sexlust

Rödvin ger ökad sexlust, visar italiensk forskning. Det gäller både om du dricker vinet – eller luktar på det. Och det är framför allt kvinnor som får ökad lust av vinets aromer. Här får du ti..

Läs mer
5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

Var med och fira Spaniens nationaldag den 12 oktober med våra spännande dryckestips. Fem goda tips som alla klär i rött. Fiesta Nacional de España! I Madrid överfylls gatorna snart av förväntansfull..

Läs mer
Mest populära rödvinerna 2022 – topp 10

Mest populära rödvinerna 2022 – topp 10

Vilka var egentligen de mest populära röda vinerna under förra året? Vi på Vinguiden har sammanställt de mest populära röda vinerna under 2022 – ta del av hela listan här!  1. MYTH Red Blend [produc..

Läs mer
Otippade vinländer – guldkorn du inte får missa!

Otippade vinländer – guldkorn du inte får missa!

Låt oss prata vinländer. Nu ska du få höra något spännande. Det finns faktiskt en uppsjö av högst otippade länder som verkligen kan det här med vin. Är du redo att tänja lite på gränserna? Låt Frank..

Läs mer
Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – nu när julen står framför dörren igen vill vi dela med oss av några träffsäkra julklappstips. Klappar som uppskattas på riktigt. Vi ger dig de bästa vinerna för julen 2022. Vin för de..

Läs mer
Våga vägra Pinotage

Våga vägra Pinotage

Lika svårt som det är att uttala vinfirmans namn, lika lätt är det att konsumera vinfirmans vin. Så är det också en av Sydafrikas främsta producenter. Men nationaldruvan blir det däremot inget vin p..

Läs mer