HEM

Aktuellt

Bordeaux

Det franska vindistriktet Bordeaux är tveklöst världens mest kända. Med sina rödviner slår området årgång efter årgång världen med häpnad. Men är Bordeaux verkligen också det bästa?

Det bästa sättet att närma sig Bordeaux är att dela in området i geografiska beståndsdelar och i vinstilar. För vi ska veta att Bordeaux är en av världens mest komplexa vinregioner, en av världens största och en av världens bästa. Kanske rent utav den allra bästa, i alla fall om vi ser till de bästa vinerna som kommer från området.

Historiskt har det tillverkats kvalitetsviner under århundraden. Mycket av det vin kom att landa på den engelska marknaden och under många år tillhörde området faktiskt England under namnet Akvitanien eller Aquitaine. De brittiska öarna har varit den självklara marknaden för Bordeaux viner, inte bara tack vare detta faktum. I England har man alltid ställt krav på det vin som konsumeras och vi ska tacka engelsmännen för att vinindustrin ser ut som den gör idag: Utan deras kvalitetssträvan, skulle vinerna än idag ha en annan kvalitet.

Men även Bordeaux har haft sina motgångar. Återigen var det engelsmännen som på 1300-talet upplevde vinerna från Bordeaux som lite klena, färglösa, tråkiga. Men ville ha mer kraft, mer färg, mer vin för pengarna. I början var de flera Bordeauxproducenter som spetsade sitt vin med det kraftigare vinet från Hermitage i norra Rhône, men så småningom la tillverkarna om produktionen i Bordeaux och började skapa ett kraftigare vin.

Marknadsanpassning a och o

På sätt och vis kan man säga att allt som gjorts i vinnäringen kring staden Bordeaux har varit för att marknadsanpassa sig, men också för att höja kvaliteten. Något som emellanåt gått hand i hand. Sedan har det faktum att staden Bordeaux, en av Europas största hamnstäder under många år, bidragit till möjligheten att skeppa sitt vin till andra marknader och på så vis få reaktioner på sitt vin. En del omöjlig att underskatta när det kommer till kvalitetsutveckling.

När det var dags för världsutställning i Paris 1855, bad man handelskammaren i Bordeaux att komma med ett klassificeringssystem för de bästa vinerna. Tanken var ju att området skulle få god exponering under utställningen. Men det visade sig vara svårt och när politikerna i Bordeaux var klara med sitt system, var det också inledningen till en kontrovers som ännu inte lagt sig. En del av anledningen till denna ständiga diskussion är att det knappt gjorts några förändringar i de fem klasser som spaltades upp. Detta sedan 1855.

Under delar av 1980-talet kom en reaktion mot vinerna och i synnerhet priserna på Bordeaux viner. Många ansåg att de var på tok för dyra och när Nya världen hade lyckats armbåga sig in på den europeiska marknaden, var det många som insåg att traditionalisterna i Bordeaux var tvungna att göra något, att uppdatera sin syn på både viner och vinkonsumenter.

Men den allra största motgången var av politisk karaktär, när franska regeringen beslöt att provspränga kärnvapen i Mururoaatollen på andra sidan jordklotet. Reaktionerna lät inte vänta på sig och många konsumenter och restauranger världen över slutade handla franska produkter och här fick landets nationalsymbol, vin och i synnerhet vin från Bordeaux, ta enormt mycket stryk. På den svenska marknaden har regionen faktiskt ännu inte återhämtat sig.

Se alla viner från Bordeaux här

Olika områden ger olika viner

Så, hur då dela in det väldiga området? Jo, rent geografisk och därefter se vilka viner som produceras.

Västra Bordeaux
Området kallas ibland för Médoc, och täcker vänstra sidan om Gironde, inloppet till Bordeaux. Här produceras det framför allt kraftigt rött vin med mycket lång lagringsbarhet. Druvan Cabernet Sauvignon dominerar och är att betrakta som världens kanske främsta blå druva för tillverkning av kvalitetsviner. Druvan kompletteras gärna med främst Merlot men också Cabernet Franc.

I detta område hittar vi också de kanske mest kända vindistrikten i världen: Paulliac, Margaux och Saint-Estèphe där flera av de allra bästa vinegendomarna är placerade.

Östra Bordeaux
Detta område ligger då till höger om staden Bordeaux, norr om floden Dordogne, och står bakom röda viner som domineras av druvan Merlot. I vinerna hittar vi också Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon men där den sistnämna har en underordnande roll.

Ofta har detta område, inklusive storheter som Pomerol, och Saint-Émilion, betraktas med visst överseende i jämförelse med västra delen. Men det är nu något som kommit på skam då flera producenter tillverkar viner med samma komplex karaktär som sina vingrannar i väster.

Landet mellan floderna

Entre-Deux- Mers heter ett annat område i Bordeaux. Det ligger mellan den östligt gående floden Dordogne och den sydligt orienterade floden Garonne, alltså mellan två vattendrag, eller hav, Mers, som fransmännen säger.

Här produceras det endast vita viner och då på Sauvignon Blanc och Semillon. Vinerna är relativt enkla men enstaka hus tillverkar högst intressanta vita viner som också skvallrar om potentialen i området.

Pessac-Léognan/ Graves
Precis söder om staden Bordeaux och därmed söder om västra Bordeaux hittar vi området som kallas Pessac-Léognan med tillhörande appellation Graves. Detta område är speciellt då det tillverkas både rött och vitt vin, inte sällan av mycket hög kvalitet. Ett av de högsta klassade slotten i Bordeaux återfinns här, Cabernet Sauvignon-dominerade Château Haut-Brion.

De vita vinerna produceras åter på Sauvignon Blanc och Semillon och det är inte ovanligt att de får ligga på fat för att få än mer karaktär.

Södra Bordeaux
Säg Sauternes och de flesta som gillar vin får något tindrande i blicken. Här görs, enligt många, världens främsta söta viner och de tillverkas på framför allt druvan Semillon. Det är ett vin med ädelrötakaraktär, alltså där en svamp kramat musten ur druvans vatten och låter den bli mycket koncentrerad. Vinerna får en smak av både nöt, saffran, honung och inte minst torkade aprikoser. Skördeuttaget är lågt, kvaliteten och lagringsbarheten extremt hög. Och priserna därefter.

Även i omkringliggande distrikt produceras det söta viner med ädelröta. Mindre kända, men då med ett helt annat prisläge.

Druvorna i Bordeaux

När det kommer till druvorna i området är det en aning enklare än på många andra håll. För nu handlar det om enstaka druvor, druvor som dessutom idag återfinns i nästan samtliga vindistrikt med självaktning.

Blå druvsorter är Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec och Carmenere där de tre sistnämnda brukas i all mindre utsträckning.

Gröna druvsorter är Semillon, Sauvignon Blanc och Muscadelle. Även Colombard, Merlot Blanc, Sauvignon Gris samt Ugni Blanc är tillåtna i vita viner från Bordeaux. Men de är mycket ovanliga.

Kortfakta Bordeaux

  • Vinregionen Bordeaux mäter omkring 120 000 hektar, vilket är mer än exempelvis Sydafrikas sammanlagda vingårdsodlingar.
  • Klimatet är relativt svalt med varma sommardagar. Det är ett maritimt klimat vilket innebär att klimatet inte når höga toppar och låga dalar som i ett inlandsklimat.
  • Jordmånen är mycket varierande och består av grus, stenar och sand.
  • Blå druvor som odlas är Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec och Carmenere.
  • Gröna druvor som odlas är Semillon, Sauvignon Blanc och Muscadelle m fl.
  • De viktigaste appellationerna i Bordeaux är Paulliac (rött), Margaux (rött), Graves (rött och vitt), Saint-Émilion (rött), Pomerol (rött) och Sauternes (sött vitt).

Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar

199.00 kr

Du kanske även vill läsa dessa

Vinklassiker med religiös bakgrund

Vinklassiker med religiös bakgrund

Att religionen betytt mycket för vinets utveckling blir aldrig så tydligt som i Châteauneuf-du-Pape i södra Frankrike. Distriktet bär ju namn efter den tid då påvarna flyttade sitt centrum från Rom ..

Läs mer
Sauvignon Blanc – den vilda vita

Sauvignon Blanc – den vilda vita

Näst efter Chardonnay är Sauvignon Blanc sannolikt världens mest berömda gröna druva. Den odlas framför allt i Frankrike och Nya Zeeland. Dess karaktäristiska aromer gör att den lätt känns igen och ..

Läs mer
Bordeaux vindistrikt – världens mest kända vin..

Bordeaux vindistrikt – världens mest kända vin..

Ett av världens i särklass mest kända vindistrikt är Bordeaux i Frankrike och du har säkert druckit något av deras berömda viner. Den bördiga jorden, det opålitliga klimatet och en kontroversiell kl..

Läs mer
Granit gör Cornas viner oemotståndliga

Granit gör Cornas viner oemotståndliga

Ett av Rhônes minsta områden är också ett av det största. Sett till vinerna står det lilla området på 145 hektar bakom några av regionens mest smakintensiva viner. Tacka granitjorden för det! Cornas..

Läs mer
Ingen kommer undan Bordeaux

Ingen kommer undan Bordeaux

Världens bästa vindistrikt. Eller kanske världens mest överskattade? Meningarna går isär, inte minst bland kännare och box-konsumenter. Men idag är det nog få som vänder sig på tvären när viner från..

Läs mer
Klimatkaos kräver cavakalibrering

Klimatkaos kräver cavakalibrering

Cavan står inför sin viktigaste utmaning, klimatförändringen. För att behålla produktionen innebär det att framför allt standardcavan kommer att se annorlunda ut i framtiden. Detta tack vare en av d..

Läs mer