HEM

Colombard

Viner på Colombard passar bra till rena, enkla smaker med fin syrlighet och massor av grönfruktiga inslag. Servera gärna till en enkel sallad typ Ceasar eller Nicoise. Men glöm inte att maten måste ha en syrlig karaktär. Fungerar också till skaldjur men av enklare karaktär, gärna färska räkor eller ångkokta musslor med några droppar citron på. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Colombardviner

Colombard – enkelt vin men storslagen sprit

Det finns naturligtvis en anledning till att Colombard används främst till druvdestillat och inte till färdigt vin, den är helt enkelt för anonym för att buteljeras som vin. Men av detta anonyma vin gör man istället några utav världens bästa druvdestillat, konjak och armagnac då den växer ymnigt i de båda distrikten.

Nu finns det producenter som ändå gör vin av druvan, ofta enkelt vin med rättfram ton, inga krusiduller utan med bra frukt och fin syra. Vinerna står då oftast utan urpsrung annat än Vin de France. Eller också vanligt under etiketten Côtes de Gascogne IGP. Då ser vi den ofta i sällskap med en annan, mer aromatisk druva, inte sällan Sauvignon Blanc.

I Kalifornien står den gärna för volymen bakom vita endruvsviner, gärna Chardonnay, då den tillför en del syra, men framför allt mängd. Den är dessutom relativt högavkastande och som så bidrar den rejält till ekonomin i vinnäringen. i Kalifornien får endruvsviner innehålla så mycket som en fjärdedel av en kompletterande druva där Colombard har en ganska given plats.

Colombard ger enkla, lättdruckna viner

När det väl görs viner på Colombard handlar det om enkla viner, lättdruckna med fin frisk karaktär och grönfruktiga toner. Det går att tillverka även sött vin, vanligare i Kalifornien, men även då bli karaktären enkel. I blandviner står den för syra och frisk fruktighet men blandas då gärna med aromatiska och smakrika druvsorter då den druvsorten följaktligen dominerar vinets egenskaper.

colombard

Mat som passar ihop med Colombardviner

Viner på Colombard passar bra till rena, enkla smaker med fin syrlighet och massor av grönfruktiga inslag. Servera gärna till en enkel sallad typ Ceasar eller Nicoise. Men glöm inte att maten måste ha en syrlig karaktär. Fungerar också till skaldjur men av enklare karaktär, gärna färska räkor eller ångkokta musslor med några droppar citron på.


Fakta om Colombard

  • Odlas: I Frankrike och i USA där den går under namnet French Colombard samt i Sydafrika.
  • Kända områden: Charentes och Gascogne för produktion av druvdestillat men även för vinproduktion, mer specifikt under etiketten Côtes de Gascogne IGP, samt i Napa County i norra Kalifornien. På väg att försvinna från Bordeaux.
  • Smak: Fruktig med inslag av gröna äpplen, päron, citrus och en hel del syra, dock kan vinerna bli tämligen anonyma och få en ungdomligt grön smak.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Viner på Colombard passar till syrlig mat som inte får vara för smakintensiv, utan snarare enkel, med få, lätta smaker. Vinets syrliga karaktär gör dessutom vinerna till bra aperitifer.