HEM

Toppviner från Frankrikes experimentverkstad

Ännu ganska okänd i Frankrike, men så exporteras över 95 procent av vinerna. Nu lanseras dessutom ett vin från deras nyligen inköpta egendom i Corbières. Calmel & Joseph är en negociant som nu också producerar eget vingårdsvin i internationell toppklass.

Området är lite att betrakta som Frankrikes bakgård. Samtidigt är det en av världens största vinregioner och mäter över 200 000 hektar med 23 olika ursprungsområden för vin under etiketten AOP. Det är ändå en okänd region för många, eller betraktad som paradis för volym snarare än kvalitet. Men det är hög tid att ändra den uppfattningen. Här är det istället mångfald som är i fokus, visst finns volymviner för snabb konsumtion, men även riktiga toppviner. I synnerhet om man svänger förbi negocianten Calmel & Josephs nyligen införskaffade egendom.

– Vi har sedan starten för 20 år sedan alltid haft fokus på export. Det är egentligen sedan vi köpte den här egendomen som vi börjat jobba mer mot Frankrike, säger Jérôme Joseph, en av grundarna, ägarna, initiativtagarna bakom firman Calmel & Joseph.

Det är alltså en negociant vi talar om, en vinfirma som sedan starten åkt runt i områden och gjort vin hos andra, under egen etikett, och sedan sålt det under det övergripande namnet Calmel & Joseph, med tilläggsinformation. Precis som en negociant fungerar. Men det är ändå skillnad, för här är det ursprung och druva som gäller, att områdestypiskheten, när den är som bäst, ska få fritt spelrum. Inga stora volymer rakt norrut till boxfabrikerna, utan små volymer under etiketter som Les Crus, Les Cuvées Rare, Les Terroirs. Men det finns ett problem, och det stavas Languedoc-Roussillon.

– Vi behöver en tydlig exponent, en avsändare som borgar för kvalitet, som i exempelvis Rhône. Problemet med regionen är att det görs också mycket dåligt vin, vin som skymmer sikten för kvalitetsanspråken.

class=
Foto: Blaise de la Croix

Men i och med köpet av egendomen strax utanför Carcassonne, vill man göra ändring i större bemärkelse. Här produceras det idag ett vingårdsvin, La Madone, som är en av de exponenter Jérôme talar om, eller snarare behovet av. Ett enormt intressant vin med både ursprung, kvalitet och överraskande komplex karaktär. Att det produceras från egendomen ska också ses som ett statement, det går om man vill, om man kavlar upp ärmarna, har en annan syn och jobbar med selektering.

Kvalitetsarbetet ger också frukt. Nyligen blev Calmel & Joseph utnämnd till årets negociant, Les négociants de l'année av La Revue du Vin de France, en utnämning som kommer perfekt till deras fokus även mot den franska marknaden. Tidigare har exporten legat på över 95 procent, resterande del har hamnat framför allt på toppkrogar runt om i landet. Men att jobba lokalt har blivit viktigare för dessa parhästar som älskar jorden de gräver i. För trots ett emellanåt flexibelt rykte, tror de starkt på regionen Languedoc-Roussillon.

– Det är lite mer som Nya världen här, alltså att vi gillar att experimentera. Vi är inte bakbundna av traditioner som på många andra ställen. Nu börjar det hända saker, vinerna blir verkligen bättre på många håll och alltfler producenter tar hänsyn till vad de olika områdena ger. Vi har ju massor av olika terroir här.

Druvorna Calmel & Joseph jobbar med är mångfald, vi hittar udda skönheter som Marselan, Picpoul de Pinet och Terret Blanc, de mer områdestypiska Carignan, Syrah och Grenache men även de internationella kändisarna som Chardonnay, Sauvignon Blanc och Pinot Noir. Deras ingångsetikett, Villa Blanche – Les Grands Cépages, är alla endruvsviner med mycket tydlig druvtypiskhet. Och ändå mycket mer. Vid en mastodontprovning en torsdagsmorgon i mars, blir en sak mycket tydlig: balansen. Balansen är fantastisk oavsett vilket vin vi har i glaset, om det uppskattas för sin övriga smak eller ej. Och det är riktigt intressant med den hustypiskheten. Att jobba med druvor som Grenache Blanc eller Terret Blanc, som inte har den naturligt höga syran, och ändå få rejäl fräschör i vinerna vittnar om inte bara kunnande, smartness och vision, utan också om kärlek till både druva och vinområde. Respekt, med andra ord.

– Carignan är den druva som gör oss unik. Inte bara för att den är lokal utan också för att den ger riktigt bra viner om man jobbar hårt för det. Gamla stockar och odlingar i anslutning till bergen en bit in i landet ger det optimala resultatet. För oss, i alla fall, påpekar Jérôme Joseph.


Foto: Blaise de la Croix

Nu går vinmakaren Laurent Calmel och parhästen Jérôme Joseph in i ett nytt spännande skede, något som de saknat länge men inte riktigt kunnat tillåta sig då det kräver ekonomi på ett helt annat sätt: nämligen att låta vinerna lagras en tid innan de går ut i vinbutik. Många av vinerna har en ungdomlighet som ibland kan uppfattas som knuten, och det är precis detta de vill undvika. Vinerna ska vara så drickfärdiga som möjligt när de når konsumenten. En smart strategi men som innebär bundet kapital, i flera år. Har man dessutom nyligen förvärvat en egendom på 200 hektar mark där endast en bråkdel, omkring 20 hektar, är odlad med vinstockar, blir mötena med banken ingen direkt rogivande paus i vingårdsarbetet. Men de kommer genomföra det stegvis, långsiktigt, för tillgänglighetens skull men också för att säkerställa en kontinuitet i produktionen. De må göra vin under ett trettiotal etiketter, men det är små volymer, omkring 800 000 flaskor från över 20 olika appellationer och därför är risken större att något skulle kunna gå snett.

– Ingen bryr sig om ifall vi skulle ha en dålig årgång, vi måste producera vin ändå. Och hålla nere priserna. Det är också en avigsida med regionen. Hade vi varit i Bourgogne, hade det varit helt annorlunda.

Men nu är de inte i Bourgogne, utan i det som i Frankrike kallas Occitanie, ett begrepp som också fler och fler använder. Kanske krävs det ett namnbyte för att folk ska hitta hit, till kvalitetsviner, att ge dessa en chans. Experimentverkstad utan traditioner som bakbinder kreativiteten, ett allt större internationellt intresse för regionen, fler och fler producenter som satsar på kvalitet är några av de nämnare som gör området till upptäckarland.

Det är dags nu.

Kortfakta Calmel & Joseph


Tips på viner från Languedoc-Roussillon:

Du kanske även vill läsa dessa

Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Redan 1855 kom klassificeringen över delar av vin från Bordeaux. Än i dag är den kontroversiell, inte minst med tanke på att vinvärlden ser helt annorlunda ut i dag än vad den gjorde då. Eller? Ving..

Läs mer
Hur mycket kan vi betala för en flaska vin?

Hur mycket kan vi betala för en flaska vin?

Hur mycket är ett vin värt? Eller snarare: vad är vi villiga att betala för det? Två frågor som kräver en stunds fundering. Det är precis det Vinguidens Johan Franco Cereceda gör efter att ha provat..

Läs mer
Podd: Spanskt och exklusivt

Podd: Spanskt och exklusivt

Spanska viner när de är som bäst. Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda träffas och testar.

Läs mer
Granit gör Cornas viner oemotståndliga

Granit gör Cornas viner oemotståndliga

Ett av Rhônes minsta områden är också ett av det största. Sett till vinerna står det lilla området på 145 hektar bakom några av regionens mest smakintensiva viner. Tacka granitjorden för det! Cornas..

Läs mer
Vinklassiker med religiös bakgrund

Vinklassiker med religiös bakgrund

Att religionen betytt mycket för vinets utveckling blir aldrig så tydligt som i Châteauneuf-du-Pape i södra Frankrike. Distriktet bär ju namn efter den tid då påvarna flyttade sitt centrum från Rom ..

Läs mer
Condrieu

Condrieu

Vita viner från Condrieu stavas Viognier. Denna kombination, säregen druva möter unikt vindistrikt, ger också något av det mest intressanta vita vin som finns. Men är det ett vin att lagra? För att ..

Läs mer