HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vita klassikern får ny design och nytt namn

François Lurton är känd världen över för sina vita viner av Sauvignon Blanc. Nu kommer hans klassiska Sauvignon Blanc från Bordeaux i nya årgången 2019, med uppdaterad design och nytt namn; Sauvignon Blanc de Lurton.

François Lurtons favoritdruva är Sauvignon Blanc och här kommer druvorna från hans barndomsdistrikt Bordeaux, där vinet får extra elegans och komplexitet. Årgång 2019 anses som lyckad, trots inslag av värmeböljor med höga temperaturer. Men en fin sommar gav druvor som började skördas redan i slutet av augusti i Bordeaux – ett av världens största vinområden och förmodligen det mest berömda. Årsproduktionen i området ligger runt 900 miljoner flaskor och
vinodlingarna i Bordeaux uppgår till 120.000 hektar, vilket kan jämföras med exempelvis hela Sydafrikas eller Tysklands planteringar som uppgår 102.000 hektar vardera.

François Lurton är ett stort namn i vinvärlden, inte minst tack vare sina framgångar med vitvinsdruvan Sauvignon Blanc, till exempel i storsuccén Les Fumées Blanches. Född och uppvuxen på ett av legendariske pappan Andrés vinslott i Bordeaux, Château La Louivière, har han vinet i blodet i nästan bokstavlig bemärkelse.

Under mer än ett kvarts sekel har han nått stora framgångar med viner från Frankrike, Argentina, Chile och Spanien. François och hans bror Jaques var verksamma som flygande vinmakare världen över, innan de skaffade vingårdar i Sydamerika och Europa. 2007 skildes deras vägar och sedan dess är François ensam ägare till vinimperiet.

Sauvignon Blanc de Lurton i årgång 2019 är ett ungt, fruktigt och aromatiskt vin med elegant, druvtypisk doft med inslag av citrus, svartvinbärsblad och krusbär. Smaken är torr, frisk och fruktig med balanserad syra och en fin mineralitet. Här samsas toner av krusbär, citrus, gröna äpplen, nässlor och grapefrukt i harmoni. Det passar som sällskapsvin eller till sommarens sallader, milda ostar, skaldjur, fisk och till rätter smaksatta med gröna örter.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa