HEM

Aktuellt

Låt vinet leda vägen! Här är ostarna som matchar

Hur matchar man egentligen ost och vin på bästa sätt? Här har vi valt ut sex goda viner och letat fram ostar som passar utmärkt till dessa.

Breda smakpaletter försvårar matchningen

Både ostar och vin har breda smakpaletter, något som gör att det är svårt att hitta ett vin som passar alla ostar du valt ut. Du vill inte heller matcha varje ost individuellt, då blir det otydligt för dina gäster vad som passar ihop.

Lösningen kan tyckas orimligt enkel – genom att först välja vin kan du hitta ostar som passar perfekt. Det ger dig dessutom möjlighet att utforska den väldigt omfångsrika ostvärlden och hitta verkliga smaksensationer.

Mousserande vin

Vi rekommenderar: Langlois Crémant de Loire Brut

Langlois Crémant de Loire Brut Réserve
Langlois Crémant de Loire Brut Réserve
Om du räknar med att servera ett mousserande vin, till exempel denna franska Crémant från Loire, rekommenderar vi krämiga färskostar såsom mozzarella, fetaost eller philadelphiaost. Den mjuka krämigheten och milda smaken går mycket väl ihop med de friska bubblorna.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
169 kr

Smakrikt rött vin

Vi rekommenderar: Lat 42 Gran Reserva, 2015

Lat 42 Gran Reserva
2016
Lat 42 Gran Reserva
Om du serverar ett smakrikt rött vin såsom detta spanska riojavin rekommenderas ostar som kan matcha de kraftiga smakerna. Då passar flera lagrade hårdostar, till exempel parmigiano reggiano, cheddar eller pecorino. Vinets fyllighet matchas bra av sältan och smakrikedomen från osten.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
249 kr

Fylligt vitt vin

Vi rekommenderar: Buttery Barrel Chardonnay, 2021

Buttery Barrel Chardonnay
2022
Buttery Barrel Chardonnay
Till ett fylligt vitt vin såsom denna ekfatslagrade chardonnay från Kalifornien passar många vitmögelostar utmärkt. Några vanliga exempel är brie och camembert, men även lite smakrikare vitmögelostar som brie de maux passar väldigt bra. De smöriga smakerna gifter sig mycket väl med vinets fyllighet.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
139 kr

Mjukt rött vin

Vi rekommenderar: Chat Sauvage, Pinot Noir Version 1, 2019

Chat Sauvage Pinot Noir Version 1
2019
Chat Sauvage Pinot Noir Version 1
Till ett mjukt och bärigt pinot noir så passar klassiska kittostar såsom port salut, munster, morbier och taleggio perfekt. Dessa halvhårda, lite krämiga ostar möter på ett utmärkt sätt de subtila och mjuka tonerna av detta tyska rödvin.
750 ml - 13.5% -
249 kr

Friskt vitt vin

Vi rekommenderar: Brochet Réserve Sauvignon Blanc, 2021

Brochet Réserve Sauvignon Blanc
2023
Brochet Réserve Sauvignon Blanc
Till ett friskt och fruktigt vitt vin, liksom detta franska sauvignon blanc, bör du välja get- och fårostar som chèvre och manchego. Här gifter sig ostens syrliga och lätta smak oerhört väl med vinets fruktiga friskhet.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
129 kr

Portvin

Vi rekommenderar: Graham’s Fine Ruby Port

Graham's Fine Ruby Port
Graham's Fine Ruby Port
För många är det självklart att servera portvin till ostbrickan. De söta och kraftiga smakerna i denna ruby port kräver dock en motsvarande kraftighet i ostarna som ska passa till. Därför bör en ostbricka som ska matcha ett portvin innehålla primärt blå- och grönmögelostar som exempelvis stillton, roquefort och gorgonzola.
750 ml - 19% - Sockerhalt 9.8 g per 100 ml
149 kr

Källor:
taysta.se, vinyang.com, vivavinomat.se, springwine.se, systembolaget.se


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fem okända fakta om vin från Portugal

Fem okända fakta om vin från Portugal

1. Portugal är känt för sitt vita vin, Vinho Verde, som betyder ”grönt vin”. Men vinet är alltså inte grönt, till färgen. Utan grönt betyder i det här fallet, ungt. Ett ungt olagrat vin. 2. Om det p..

Läs mer
Nya platta flaskan gör premiär i Sverige

Nya platta flaskan gör premiär i Sverige

Den är platt och gjord av återvunnen plast. Nu kommer den unika flaskan till Systembolaget – och vi konsumenter kan göra en insats för miljön. – Vinet Anakena Sauvignon Blanc kommer i en extra..

Läs mer
3 naturinspirerade viner till International Sauvigno..

3 naturinspirerade viner till International Sauvigno..

Fredag den 6 maj är det dags för International Sauvignon Blanc Day. Det är druvans alldeles egna dag som bara måste firas med ett glas vin. Druvan som är känd för sina vilda och friska toner får os..

Läs mer
Druvan som satte Nya Zeeland på kartan

Druvan som satte Nya Zeeland på kartan

Nya världen har sedan vi började upptäcka deras viner byggt mycket av sin exponering på enstaka druvor. Sällan är det så tydligt vilken betydelse detta fått när vi blickar mot Nya Zeeland. Här reger..

Läs mer
Fem bästa Blanc de blancs

Fem bästa Blanc de blancs

Hört talas om begreppet Blanc de blancs? Det är ett vitt vin tillverkat på endast gröna druvor. Helt normalt i vanliga fall, när man gör stilla viner, men inte lika normalt när det kommer till bubbe..

Läs mer
Ett elegant vin för ljumma augustikvällar

Ett elegant vin för ljumma augustikvällar

Passa på och njut av ljumma sensommarkvällar och fantastiska solnedgångar på balkongen med ett glas Pinot Noir. Eller varför inte bjuda vännerna på en härlig vinkväll med anekdoter från sommarens äv..

Läs mer