HEM

Aktuellt

Låt vinet leda vägen! Här är ostarna som matchar

Hur matchar man egentligen ost och vin på bästa sätt? Här har vi valt ut fem goda viner och letat fram ostar som passar utmärkt till dessa.

Breda smakpaletter försvårar matchningen

Både ostar och vin har breda smakpaletter, något som gör att det är svårt att hitta ett vin som passar alla ostar du valt ut. Du vill inte heller matcha varje ost individuellt, då blir det otydligt för dina gäster vad som passar ihop.

Lösningen kan tyckas orimligt enkel – genom att först välja vin kan du hitta ostar som passar perfekt. Det ger dig dessutom möjlighet att utforska den väldigt omfångsrika ostvärlden och hitta verkliga smaksensationer.

 

Mousserande vin

Vi rekommenderar: Langlois Crémant de Loire Brut

Langlois Crémant de Loire Brut Réserve
Langlois Crémant de Loire Brut Réserve
Om du räknar med att servera ett mousserande vin, till exempel denna franska Crémant från Loire, rekommenderar vi krämiga färskostar såsom mozzarella, fetaost eller philadelphiaost. Den mjuka krämigheten och milda smaken går mycket väl ihop med de friska bubblorna.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
169 kr

 

Smakrikt rött vin

Vi rekommenderar: Lat 42 Gran Reserva, 2015

Lat 42 Gran Reserva
2016
Lat 42 Gran Reserva
Om du serverar ett smakrikt rött vin såsom detta spanska riojavin rekommenderas ostar som kan matcha de kraftiga smakerna. Då passar flera lagrade hårdostar, till exempel parmigiano reggiano, cheddar eller pecorino. Vinets fyllighet matchas bra av sältan och smakrikedomen från osten.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
249 kr

 

Fylligt vitt vin

Vi rekommenderar: Buttery Barrel Chardonnay, 2021

Buttery Barrel Chardonnay
2022
Buttery Barrel Chardonnay
Till ett fylligt vitt vin såsom denna ekfatslagrade chardonnay från Kalifornien passar många vitmögelostar utmärkt. Några vanliga exempel är brie och camembert, men även lite smakrikare vitmögelostar som brie de maux passar väldigt bra. De smöriga smakerna gifter sig mycket väl med vinets fyllighet.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
139 kr

 

Friskt vitt vin

Vi rekommenderar: Brochet Réserve Sauvignon Blanc, 2021

Brochet Réserve Sauvignon Blanc
2023
Brochet Réserve Sauvignon Blanc
Till ett friskt och fruktigt vitt vin, liksom detta franska sauvignon blanc, bör du välja get- och fårostar som chèvre och manchego. Här gifter sig ostens syrliga och lätta smak oerhört väl med vinets fruktiga friskhet.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
129 kr

 

Portvin

Vi rekommenderar: Graham’s Fine Ruby Port

Graham's Fine Ruby Port
Graham's Fine Ruby Port
För många är det självklart att servera portvin till ostbrickan. De söta och kraftiga smakerna i denna ruby port kräver dock en motsvarande kraftighet i ostarna som ska passa till. Därför bör en ostbricka som ska matcha ett portvin innehålla primärt blå- och grönmögelostar som exempelvis stillton, roquefort och gorgonzola.
750 ml - 19% - Sockerhalt 9.8 g per 100 ml
149 kr

Källor:
taysta.se, vinyang.com, vivavinomat.se, springwine.se, systembolaget.se


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Handplockade druvor och små partier från ett anrikt vineri på Nya Zeeland. Idag släpps endast 528 flaskor på Systembolaget av Church Road Grand Reserve Chardonnay Vintage 18. Idag, den 22 november, ..

Läs mer
Rosa bubbel älskar Pinot Noir

Rosa bubbel älskar Pinot Noir

Tidigare ansett som något närmast obskyrt har det rosa bubblet nu fått sin revansch. Aldrig tidigare har det nämligen producerats och konsumerats så bra rosébubbel som i detta nu. Vinguiden förklara..

Läs mer
3 italienska viner – som gjorda för ost

3 italienska viner – som gjorda för ost

Vad passar bäst ihop med italienska viner? Ost såklart! Ost och vin kan vara något av det bästa som finns – om de kombineras på rätt sätt. Vi har valt ut tre italienska rödviner vilka alla är som gj..

Läs mer
Förläng sommaren – med uppfriskande aperitif

Förläng sommaren – med uppfriskande aperitif

Sommar, sol och en Lillet. Njut av den franska aperitif-klassikern med hjälp av prisbelönte bartendern Björn Kjellberg. Här är hans fyra unika recept som passar perfekt till picknicken eller kvällsh..

Läs mer
Fem okända fakta om vin från Portugal

Fem okända fakta om vin från Portugal

1. Portugal är känt för sitt vita vin, Vinho Verde, som betyder ”grönt vin”. Men vinet är alltså inte grönt, till färgen. Utan grönt betyder i det här fallet, ungt. Ett ungt olagrat vin. 2. Om det p..

Läs mer
Fem saker du måste veta om Chardonnay

Fem saker du måste veta om Chardonnay

En av världens mest uppskattade druvor från konsumenthåll är också – föga överraskande – vinproducenternas favorit. Likheterna mellan vinerna är slående, det finns också mycket som skiljer dem åt. ..

Läs mer