HEM

Aktuellt

Låt vinet leda vägen! Här är ostarna som matchar

Hur matchar man egentligen ost och vin på bästa sätt? Här har vi valt ut sex goda viner och letat fram ostar som passar utmärkt till dessa.

Breda smakpaletter försvårar matchningen

Både ostar och vin har breda smakpaletter, något som gör att det är svårt att hitta ett vin som passar alla ostar du valt ut. Du vill inte heller matcha varje ost individuellt, då blir det otydligt för dina gäster vad som passar ihop.

Lösningen kan tyckas orimligt enkel – genom att först välja vin kan du hitta ostar som passar perfekt. Det ger dig dessutom möjlighet att utforska den väldigt omfångsrika ostvärlden och hitta verkliga smaksensationer.

Mousserande vin

Vi rekommenderar: Langlois Crémant de Loire Brut

Langlois Crémant de Loire Brut
Langlois Crémant de Loire Brut
Om du räknar med att servera ett mousserande vin, till exempel denna franska Crémant från Loire, rekommenderar vi krämiga färskostar såsom mozzarella, fetaost eller philadelphiaost. Den mjuka krämigheten och milda smaken går mycket väl ihop med de friska bubblorna.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 1.1 g per 100 ml
169 kr

Smakrikt rött vin

Vi rekommenderar: Lat 42 Gran Reserva, 2015

Lat 42 Gran Reserva
2015
Lat 42 Gran Reserva
Om du serverar ett smakrikt rött vin såsom detta spanska riojavin rekommenderas ostar som kan matcha de kraftiga smakerna. Då passar flera lagrade hårdostar, till exempel parmigiano reggiano, cheddar eller pecorino. Vinets fyllighet matchas bra av sältan och smakrikedomen från osten.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
239 kr

Fylligt vitt vin

Vi rekommenderar: Buttery Barrel Chardonnay, 2021

Buttery Barrel Chardonnay
2021
Buttery Barrel Chardonnay
Till ett fylligt vitt vin såsom denna ekfatslagrade chardonnay från Kalifornien passar många vitmögelostar utmärkt. Några vanliga exempel är brie och camembert, men även lite smakrikare vitmögelostar som brie de maux passar väldigt bra. De smöriga smakerna gifter sig mycket väl med vinets fyllighet.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
129 kr

Mjukt rött vin

Vi rekommenderar: Chat Sauvage, Pinot Noir Version 1, 2019

Chat Sauvage Pinot Noir Version 1
2019
Chat Sauvage Pinot Noir Version 1
Till ett mjukt och bärigt pinot noir så passar klassiska kittostar såsom port salut, munster, morbier och taleggio perfekt. Dessa halvhårda, lite krämiga ostar möter på ett utmärkt sätt de subtila och mjuka tonerna av detta tyska rödvin.
750 ml - 13.5% -
249 kr

Friskt vitt vin

Vi rekommenderar: Brochet Réserve Sauvignon Blanc, 2021

Brochet Réserve Sauvignon Blanc
2022
Brochet Réserve Sauvignon Blanc
Till ett friskt och fruktigt vitt vin, liksom detta franska sauvignon blanc, bör du välja get- och fårostar som chèvre och manchego. Här gifter sig ostens syrliga och lätta smak oerhört väl med vinets fruktiga friskhet.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
119 kr

Portvin

Vi rekommenderar: Graham’s Fine Ruby Port

Graham's Fine Ruby Port
Graham's Fine Ruby Port
För många är det självklart att servera portvin till ostbrickan. De söta och kraftiga smakerna i denna ruby port kräver dock en motsvarande kraftighet i ostarna som ska passa till. Därför bör en ostbricka som ska matcha ett portvin innehålla primärt blå- och grönmögelostar som exempelvis stillton, roquefort och gorgonzola.
750 ml - 19% - Sockerhalt 9.8 g per 100 ml
145 kr

Källor:
taysta.se, vinyang.com, vivavinomat.se, springwine.se, systembolaget.se


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nya platta flaskan gör premiär i Sverige

Nya platta flaskan gör premiär i Sverige

Den är platt och gjord av återvunnen plast. Nu kommer den unika flaskan till Systembolaget – och vi konsumenter kan göra en insats för miljön. – Vinet Anakena Sauvignon Blanc kommer i en extra..

Läs mer
Kocken & Vinet: Portvin perfekt i vintertid

Kocken & Vinet: Portvin perfekt i vintertid

Vad matchar Mattias Larsson bäst till nationalvinet från Portugal?

Läs mer
Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Här är det vita eleganta vinet som hyllas av Vinguidens användare. Irony Chardonnay 2017 bjuder på flirtiga toner av citrus, honung, färsk ananas och apelsin, medelfylligt med frisk syra och en fin ..

Läs mer
Magisk chardonnay från andra sidan jordklotet

Magisk chardonnay från andra sidan jordklotet

En entusiastisk guru och en perfekt plats för vinodling – och vips, här är resultatet från Nya Zeeland. – River Delta Chardonnay är ett riktigt litet charmtroll förpackat i en modern design. V..

Läs mer
Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Nu räknar vi ner timmarna tills lönen ligger på kontot. Om du vill fira att årets fattigaste månad officiellt är över så varsågod – här är tre supertips på fina och prisvärda viner. Januari är årets..

Läs mer
Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Nu kommer exklusiva vinet – i endast 528 flaskor

Handplockade druvor och små partier från ett anrikt vineri på Nya Zeeland. Idag släpps endast 528 flaskor på Systembolaget av Church Road Grand Reserve Chardonnay Vintage 18. Idag, den 22 november, ..

Läs mer