HEM

Aktuellt

Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Ett italienskt vin som producerats bland kringströvande gäss, ett franskt vin där druvorna plockats för hand – eller kanske ett rött från en amerikansk familj?

Den 30 juni har du chans att stifta bekantskap med några nya, spännande röda viner, som finns i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi ger dig en snabbguide.

Casa Emma Chianti Classico Casa Emma
2017
Casa Emma Chianti Classico Casa Emma
En härlig toscanare på huvudsakligen Sangiovese, Italiens viktigaste druva. På vinodlingen låter vinmakarna gäss ströva fritt mellan rankorna för att äta det gräs och på så sätt minskar man behovet av tunga maskiner i vingården.

Man använder även extrakt från sjögräs för att stärka vinrankornas motståndskraft. Odlingarna gödslas med kogödsel eller gödsel från grönsaker och gräs.

Fiorella Lepris egendom ligger 420 meter över havet och omfattar 23 hektar vinodlingar i Castellina in Chianti och Barberino Val d’Elsa. Casa Emma har lagrats 12 månader på franska ekfat och beskrivs som nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär,´salvia, fikon, nougat, kanel och pomerans.
750 ml - 14% -
149 kr

Château de la Negly La Falaise
2018
Château de la Negly La Falaise
Ett franskt rödvin från Languedoc där Syrah-druvorna har plockats för hand och sen lagrats i ett år på ekfat.

Château de la Negly ägs av Jean Paux-Rosset, som ärvde slottet för cirka 20 år sen. Tidigare hade familjen använt egendomen som sommarbostad, och druvorna såldes till ett lokalt kooperativ.

Men när Jean ärvde egendomen beslöt han sig för att satsa på egen vinproduktion, och startade ett omfattande arbete med omplantering av vingårdarna. Nu har du chansen att avgöra hur väl han har lyckats.
750 ml - 15% -
239 kr

Hedges Family Estate Red Mountain
2020
Hedges Family Estate Red Mountain
Mamma, pappa, son och dotter…familjen Hedges driver Hedges Family Estate i delstaten Washington på ett imponerande sätt. Dottern Sara Hedges Goedhart är vinmakaren, som lärts upp av föräldrarna och som nu ställt om vingårdarna till biodynamisk odling.

Vinet som kommit till Systembolaget består av in intressant druvblandning: 38% Merlot, 29% Cabernet Sauvignon, 12% Malbec, 8% Cabernet Franc, 5% Syrah, 5% Petit Verdot, 1% Touriga Nacional, 1% Tinto Cao och 1% Souzao.

Vinet har lagrats ett år och nio månader på ekfat (65 procent var franska och 35 procent amerikanska) och beskrivs som nyanserad, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av korinter, tobak, svarta vinbär, ceder, mörka körsbär, peppar och choklad.lyckats.
750 ml - 13.5% -
281 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Det här dricker du till Thanksgiving

Det här dricker du till Thanksgiving

Kalkon, fyllning och pumpapaj kännetecknas av Thanksgiving som i år firas den 24 november. Men visste du att Thanksgiving kommer från 1500-talets England och då firade man en lyckad skörd. För oss s..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Ny månad, nya viner på Systembolaget! Maj månad bjuder på fyndig årgångschampagne, burkbourgogne och seriös rosé. Listan uppdateras kontinuerligt under månaden så glöm inte att kolla in den då och d..

Läs mer
Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Ett av vinvärldens starkaste varumärken tycks ha tappat lite av sin lyskraft. De klassiska Bordeaux-vinerna har fallit 20 procent i försäljning på bara ett år. – Bordeaux lider just nu, säger Bernar..

Läs mer
Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Världspastadagen firas den 25 oktober varje år och är ett perfekt tillfälle att lägga lite extra energi på vinvalet. Vi hjälper dig hitta rätt kombination och ger dig tipsen du behöver för att lycka..

Läs mer
Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
Vinguiden testar amaroneviner

Vinguiden testar amaroneviner

Amarone gick från trend till folkrörelse på några månader. Efter det var svenska vinkonsumenter fast. Sverige var under några skälvande år också den största marknaden för amaronevinerna. Men hur stå..

Läs mer