HEM

För lite vin kan göra dig deprimerad

Stressad av första arbetsveckan efter semestern – eller över tanken att börja jobba på måndag? Ett glas rött vin kan faktiskt hjälpa mot stress. En ny forskningsstudie visar att ett ämne i rött vin motverkar både stress och depression.

Här är dagens glada nyhet för oss som älskar rött vin. En ny forskningsstudie visar att rött vin kan motverka depression. Åtminstone gäller det laboratoriemöss.

Kan ett glas rött vin hjälpa när du känner dig lite nere? Ja, amerikanska forskare från universitetet i Buffalo och kinesiska forskare från Xuzhou Medical University tror det. Tillsammans har de publicerat en forskningsstudie i tidskriften Neuropharmacology.

Studien visar att resveratrol, ett ämne som finns i rik omfattning i röd vin, är effektivt mot depression och oro. Forskarna fann att resveratrolet blockerade ett enzym som är från stresshormoner. Testerna gjordes på möss, men de blev betydligt mindre oroliga när de fick konsumera resveratrol.

Nu rekommenderar forskarna att resveratrol ska användas i stället för antidepressiva mediciner.

Resveratrol är redan känt för att ha andra hälsofördelar, såsom att skydda mot hjärtsjukdomar och även minska risken för cancer i vissa försök. Forskare har funnit att det också påverkar våra neurologiska processer.

En sak att ha i åtanke att mössen fick resveratrol i betydligt högre koncentration än vad som finns i rött vin. Men ett litet glas rött kan nog inte skada i alla fall!


Du kanske även vill läsa dessa