HEM

Aktuellt

För lite vin kan göra dig deprimerad

Stressad av första arbetsveckan efter semestern – eller över tanken att börja jobba på måndag? Ett glas rött vin kan faktiskt hjälpa mot stress. En ny forskningsstudie visar att ett ämne i rött vin motverkar både stress och depression.

Här är dagens glada nyhet för oss som älskar rött vin. En ny forskningsstudie visar att rött vin kan motverka depression. Åtminstone gäller det laboratoriemöss.

Kan ett glas rött vin hjälpa när du känner dig lite nere? Ja, amerikanska forskare från universitetet i Buffalo och kinesiska forskare från Xuzhou Medical University tror det. Tillsammans har de publicerat en forskningsstudie i tidskriften Neuropharmacology.

Studien visar att resveratrol, ett ämne som finns i rik omfattning i röd vin, är effektivt mot depression och oro. Forskarna fann att resveratrolet blockerade ett enzym som är från stresshormoner. Testerna gjordes på möss, men de blev betydligt mindre oroliga när de fick konsumera resveratrol.

Nu rekommenderar forskarna att resveratrol ska användas i stället för antidepressiva mediciner.

Resveratrol är redan känt för att ha andra hälsofördelar, såsom att skydda mot hjärtsjukdomar och även minska risken för cancer i vissa försök. Forskare har funnit att det också påverkar våra neurologiska processer.

En sak att ha i åtanke att mössen fick resveratrol i betydligt högre koncentration än vad som finns i rött vin. Men ett litet glas rött kan nog inte skada i alla fall!


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Italiens bästa bubbelvin

Italiens bästa bubbelvin

Kommersiella viner i alla ära, men det bästa bubblet hittar vi i norra Italien, i Lombardiet. Det är ett vin som närmast gömts bakom framgångarna med prosecco. Men nu är det dags, Vinguiden slår ett..

Läs mer
Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Temperaturen börjar falla och kvällarna blir mörkare. Det är dags att trösta oss med en härlig gryta och ett glas rött vin. Men tänk på att matcha vinet med grytans smaker. Här är några snabba och e..

Läs mer
Malbec – en druva med franska rötter

Malbec – en druva med franska rötter

Stämningen är på topp och glödbädden har precis nått den där brandgula färgen du väntat på. När det marinerade köttet läggs på gallret och dofter som inte går att sätta ord på fångar dig inser du at..

Läs mer
Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Det var operasångaren Luciano Pavarottis favoritvin och har anor som går till romartiden. Nu har vi svenskar börjat uppskatta det röda bubblande vinet Lambrusco. Dags att prova en flaska på nyår, ka..

Läs mer
Carl Jan: Rött vin kan hjälpa dig att gå ner

Carl Jan: Rött vin kan hjälpa dig att gå ner

Ett glas rött vin på kvällen kan hjälpa dig att gå ner i vikt, visar ny forskning. Vinoraklet Carl Jan Granqvist bekräftar att forskningen stämmer. – Det stämmer på mitt leverne, dessutom sover jag ..

Läs mer
10 röda toppviner från Italien

10 röda toppviner från Italien

Italien är mer än amarone och prosecco. När det kommer till röda viner, är det inte ett dugg förvånande att landet intar tätpositionen på svenska marknaden. Det finns en enorm mångfald. Vinguiden ha..

Läs mer