HEM

Aktuellt

För lite vin kan göra dig deprimerad

Stressad av första arbetsveckan efter semestern – eller över tanken att börja jobba på måndag? Ett glas rött vin kan faktiskt hjälpa mot stress. En ny forskningsstudie visar att ett ämne i rött vin motverkar både stress och depression.

Här är dagens glada nyhet för oss som älskar rött vin. En ny forskningsstudie visar att rött vin kan motverka depression. Åtminstone gäller det laboratoriemöss.

Kan ett glas rött vin hjälpa när du känner dig lite nere? Ja, amerikanska forskare från universitetet i Buffalo och kinesiska forskare från Xuzhou Medical University tror det. Tillsammans har de publicerat en forskningsstudie i tidskriften Neuropharmacology.

Studien visar att resveratrol, ett ämne som finns i rik omfattning i röd vin, är effektivt mot depression och oro. Forskarna fann att resveratrolet blockerade ett enzym som är från stresshormoner. Testerna gjordes på möss, men de blev betydligt mindre oroliga när de fick konsumera resveratrol.

Nu rekommenderar forskarna att resveratrol ska användas i stället för antidepressiva mediciner.

Resveratrol är redan känt för att ha andra hälsofördelar, såsom att skydda mot hjärtsjukdomar och även minska risken för cancer i vissa försök. Forskare har funnit att det också påverkar våra neurologiska processer.

En sak att ha i åtanke att mössen fick resveratrol i betydligt högre koncentration än vad som finns i rött vin. Men ett litet glas rött kan nog inte skada i alla fall!


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – vi tipsar om de bästa vinerna att ge ..

Julklappsvin – nu när julen står framför dörren igen vill vi dela med oss av några träffsäkra julklappstips. Klappar som uppskattas på riktigt. Vi ger dig de bästa vinerna för julen 2022. Vin för de..

Läs mer
Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Guide: Röda rariteter på tillfälligt besök

Ett italienskt vin som producerats bland kringströvande gäss, ett franskt vin där druvorna plockats för hand – eller kanske ett rött från en amerikansk familj? Den 30 juni har du chans att sti..

Läs mer
Italiens bästa bubbelvin

Italiens bästa bubbelvin

Kommersiella viner i alla ära, men det bästa bubblet hittar vi i norra Italien, i Lombardiet. Det är ett vin som närmast gömts bakom framgångarna med prosecco. Men nu är det dags, Vinguiden slår ett..

Läs mer
Bästa vinerna till höstens matlagning

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför va..

Läs mer
Vinet låg gömt och glömt i 60 år

Vinet låg gömt och glömt i 60 år

Flaskan av det berömda vinet Romanée Conti låg bortglömd i en källare nästan 60 år. När ägarparet skulle fira diamantbröllop hittades buteljen av en slump – den är i dag värd en förmögenhet. Nu sälj..

Läs mer