HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

För lite vin kan göra dig deprimerad

Stressad av första arbetsveckan efter semestern – eller över tanken att börja jobba på måndag? Ett glas rött vin kan faktiskt hjälpa mot stress. En ny forskningsstudie visar att ett ämne i rött vin motverkar både stress och depression.

Här är dagens glada nyhet för oss som älskar rött vin. En ny forskningsstudie visar att rött vin kan motverka depression. Åtminstone gäller det laboratoriemöss.

Kan ett glas rött vin hjälpa när du känner dig lite nere? Ja, amerikanska forskare från universitetet i Buffalo och kinesiska forskare från Xuzhou Medical University tror det. Tillsammans har de publicerat en forskningsstudie i tidskriften Neuropharmacology.

Studien visar att resveratrol, ett ämne som finns i rik omfattning i röd vin, är effektivt mot depression och oro. Forskarna fann att resveratrolet blockerade ett enzym som är från stresshormoner. Testerna gjordes på möss, men de blev betydligt mindre oroliga när de fick konsumera resveratrol.

Nu rekommenderar forskarna att resveratrol ska användas i stället för antidepressiva mediciner.

Resveratrol är redan känt för att ha andra hälsofördelar, såsom att skydda mot hjärtsjukdomar och även minska risken för cancer i vissa försök. Forskare har funnit att det också påverkar våra neurologiska processer.

En sak att ha i åtanke att mössen fick resveratrol i betydligt högre koncentration än vad som finns i rött vin. Men ett litet glas rött kan nog inte skada i alla fall!


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Italiens bästa bubbelvin

Italiens bästa bubbelvin

Kommersiella viner i alla ära, men det bästa bubblet hittar vi i norra Italien, i Lombardiet. Det är ett vin som närmast gömts bakom framgångarna med prosecco. Men nu är det dags, Vinguiden slår ett..

Läs mer
MYTH Red Blend – gripande god röd italienare

MYTH Red Blend – gripande god röd italienare

Nu lanseras MYTH Red Blend i Systembolagets beställningssortiment. Förpackad i en flaska helt unik i sitt slag kommer detta vin att bli höstens stora samtalsämne. The wine. The myth. The legend! Gr..

Läs mer
3 läskiga vintips till halloween

3 läskiga vintips till halloween

Halloween, årets läskigaste tidpunkt är snart här och då krävs läskiga vintips. Vissa föredrar bus eller godis men vi föredrar vin. Men då ska det vara ett riktigt Hallovin. Här är några viner som v..

Läs mer
Framgångssagan Priorat

Framgångssagan Priorat

Överskattat eller ett av världens bästa vindistrikt? Meningarna går isär om Priorat, men otvivelaktigt är att när det dök upp för något tiotal år sedan, föll vi till föga. Hur är det idag? Står det ..

Läs mer
Supervinet från Kalifornien – nu på Systembola..

Supervinet från Kalifornien – nu på Systembola..

Med sina rötter under den varma kaliforniska solen, grundades den familjeägda vinproducenten J. Lohr för snart 50 år sedan av pionjären Jerry Lohr. Han var farmarpojke från South Dakota och hade kna..

Läs mer
Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Vilket vin väljer du på Världspastadagen?

Världspastadagen firas den 25 oktober varje år och är ett perfekt tillfälle att lägga lite extra energi på vinvalet. Vi hjälper dig hitta rätt kombination och ger dig tipsen du behöver för att lycka..

Läs mer