HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vinet som de flesta svenskar druckit

Det finns klassiska viner – och så finns Ruffino Chianti. Toscana-vinet har funnits med sedan dagens Systembolag bildades 1955. Nu går Ruffino in i ett nytt decennium med ekologiskt certifierade viner.

I Systembolagets utbud finns några viner som har funnits med sedan starten 1955, då den omstridda och alkoholreglerade motboken skrotades i Sverige, och dagens Systembolag bildades. Det röda instegsvinet Ruffino Chianti fanns med från starten – och du minns kanske hur flaskan såg ut? I en klassisk bastkjol, fiascon, som blev en symbol för viner från Chianti. Flaskan slutade ofta som ljusstake i många svenska hem och på italienska restauranger. Basten var från början ett sätt att skydda flaskan under långa transporter, men på 80-talet övergavs bastflaskan eftersom den blev förknippad med billig, undermålig chianti.

Bärig smak med inslag av hallon, körsbär, kryddor och sötlakrits. Serveras vid 14-16°C till lättare rätter av ljust kött eller pastarätter.
750 ml - 13% -
99 kr

Det började med grundarna Ilario och Leopoldo Ruffino för över 140 år sedan, och länge förknippade världen deras viner med Chianti. Vår gamle kung Gustav VI Adolf fattade tidigt tycke för vinerna och utnämnde Ruffino till kunglig hovleverantör 1960.

Och Ruffino fortsätter att blomstra med mer än 800 hektar vingårdar spridda på ett flertal egendomar i framförallt Toscana. De senaste åren har Ruffino investerat stort i ett omfattande miljöarbete som omfattar både produktionsprocessen och nya ekologiskt odlade vingårdar.

Som ett led i detta lanserar de nu ett antal ekologiskt certifierade viner. Ruffino Prosecco Treviso och Ruffino Pinot Grigio delle Venezie finns idag tillgängliga på den svenska marknaden.

Dessutom finns Ruffino Chianti Superiore, 2017 för 129 kr.

750 ml - 14% -
145 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa