HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vinet som de flesta svenskar druckit

Det finns klassiska viner – och så finns Ruffino Chianti. Toscana-vinet har funnits med sedan dagens Systembolag bildades 1955. Nu går Ruffino in i ett nytt decennium med ekologiskt certifierade viner.

I Systembolagets utbud finns några viner som har funnits med sedan starten 1955, då den omstridda och alkoholreglerade motboken skrotades i Sverige, och dagens Systembolag bildades. Det röda instegsvinet Ruffino Chianti fanns med från starten – och du minns kanske hur flaskan såg ut? I en klassisk bastkjol, fiascon, som blev en symbol för viner från Chianti. Flaskan slutade ofta som ljusstake i många svenska hem och på italienska restauranger. Basten var från början ett sätt att skydda flaskan under långa transporter, men på 80-talet övergavs bastflaskan eftersom den blev förknippad med billig, undermålig chianti.

Ruffino Chianti
2021
Ruffino Chianti
Bärig smak med inslag av hallon, körsbär, kryddor och sötlakrits. Serveras vid 14-16°C till lättare rätter av ljust kött eller pastarätter.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr

Det började med grundarna Ilario och Leopoldo Ruffino för över 140 år sedan, och länge förknippade världen deras viner med Chianti. Vår gamle kung Gustav VI Adolf fattade tidigt tycke för vinerna och utnämnde Ruffino till kunglig hovleverantör 1960.

Och Ruffino fortsätter att blomstra med mer än 800 hektar vingårdar spridda på ett flertal egendomar i framförallt Toscana. De senaste åren har Ruffino investerat stort i ett omfattande miljöarbete som omfattar både produktionsprocessen och nya ekologiskt odlade vingårdar.

Som ett led i detta lanserar de nu ett antal ekologiskt certifierade viner. Ruffino Prosecco Treviso och Ruffino Pinot Grigio delle Venezie finns idag tillgängliga på den svenska marknaden.

Dessutom finns Ruffino Chianti Superiore, 2017 för 129 kr.

Ruffino Chianti Superiore
2021
Ruffino Chianti Superiore
750 ml - 15.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
169 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Elegans i amaroneland

Elegans i amaroneland

Veneto har slagit världen med häpnad med sina röda viner, allt från lättsmälta viner från Bardolino och Valpolicella till sockerstinna, smakintensiva amaronerviner. Samtidigt finns de som jobbar med..

Läs mer
Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Italien)

Vinländerna som ökar mest (men ingen hotar Italien)

Svenskarnas kärlek till italienska viner fortsätter vara stark. Landet har över en fjärdedel av marknaden på det svenska monopolet då drygt 56 miljoner liter italienskt vin inhandlades på Systembola..

Läs mer
Bästa proseccon

Bästa proseccon

Visst håller trenden i sig, proseccon i var mans bubbelglas. Men nu börjar vi – äntligen – ställa krav på bubblet. Inte lika sött, aningen mer friskhet och bort med piggelin-tonen… så blir det rikti..

Läs mer
Nipozzano

Nipozzano

Snacka om klassisk mark. I hjärtat av Toscana, en felkörning österut från Florens, världens vackraste stad, genom gröna, mjuka kullar, i en närmast pastoral miljö, ser vi det torna upp sig i fjärran..

Läs mer
Druva: Sagrantino

Druva: Sagrantino

Sagrantino är en druva som trots att den bara odlas kring trakterna kring Perugia i italienska Umbrien, mitt i landet, är en av de mest kända. Det har att göra med att den samtidigt är en av de abso..

Läs mer
Dagen då hela världen äter pasta – och dricker..

Dagen då hela världen äter pasta – och dricker..

På söndag äts det mer pasta än normalt i världen. Då är det nämligen Världspastadagen. Och finns det något bättre än ett glas vin till? Här tipsar vi dig om några sorter som passar perfekt till mid..

Läs mer