HEM

Aktuellt

Vinet som de flesta svenskar druckit

Det finns klassiska viner – och så finns Ruffino Chianti. Toscana-vinet har funnits med sedan dagens Systembolag bildades 1955. Nu går Ruffino in i ett nytt decennium med ekologiskt certifierade viner.

I Systembolagets utbud finns några viner som har funnits med sedan starten 1955, då den omstridda och alkoholreglerade motboken skrotades i Sverige, och dagens Systembolag bildades. Det röda instegsvinet Ruffino Chianti fanns med från starten – och du minns kanske hur flaskan såg ut? I en klassisk bastkjol, fiascon, som blev en symbol för viner från Chianti. Flaskan slutade ofta som ljusstake i många svenska hem och på italienska restauranger. Basten var från början ett sätt att skydda flaskan under långa transporter, men på 80-talet övergavs bastflaskan eftersom den blev förknippad med billig, undermålig chianti.

Ruffino Chianti
2022
Ruffino Chianti
Bärig smak med inslag av hallon, körsbär, kryddor och sötlakrits. Serveras vid 14-16°C till lättare rätter av ljust kött eller pastarätter.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr

Det började med grundarna Ilario och Leopoldo Ruffino för över 140 år sedan, och länge förknippade världen deras viner med Chianti. Vår gamle kung Gustav VI Adolf fattade tidigt tycke för vinerna och utnämnde Ruffino till kunglig hovleverantör 1960.

Och Ruffino fortsätter att blomstra med mer än 800 hektar vingårdar spridda på ett flertal egendomar i framförallt Toscana. De senaste åren har Ruffino investerat stort i ett omfattande miljöarbete som omfattar både produktionsprocessen och nya ekologiskt odlade vingårdar.

Som ett led i detta lanserar de nu ett antal ekologiskt certifierade viner. Ruffino Prosecco Treviso och Ruffino Pinot Grigio delle Venezie finns idag tillgängliga på den svenska marknaden.

Dessutom finns Ruffino Chianti Superiore, 2017 för 129 kr.

Ruffino Chianti Superiore
2021
Ruffino Chianti Superiore
750 ml - 15.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
175 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Fem bra bubbel från Italien

Fem bra bubbel från Italien

Bubbelvin från Italien är mer än prosecco. Det finns torrt, komplext och sött konsumtionsvänligt. Rätt bubbel i rätt sammanhang är emellertid det viktiga att tänka på. Här hittar du fem kul bubbel f..

Läs mer
Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Nu släpps det perfekta julvinet – en Barolo med en tomte på etiketten. Bakom tomten finns en godnattsaga som berättats på vingården i generationer. – Tomten ses köra över gårdsplanen i en vagn..

Läs mer
Bästa vinerna till vilt

Bästa vinerna till vilt

Säsongen för vilt är äntligen här. En kraftfull och extra fin råvara förtjänar ett vin vald med extra omsorg. Att välja ett gott vin till viltkött behöver inte vara en hel vetenskap men det är vikti..

Läs mer
3 goda Zinfandelvin värda att prova

3 goda Zinfandelvin värda att prova

Låt oss berätta lite mer om den mångsidiga druvan Zinfandel som ger allt ifrån smakrika och alkoholstarka rödviner till svala och lätta rosé. Vi passar även på att ge våra tre bästa tips på Zinfande..

Läs mer
Adventskalendern med rött vin som gör succé

Adventskalendern med rött vin som gör succé

Vi är många vuxna som också vill ha en julkalender. Det finns bara en sak som kan slå en chokladkalender: En adentskalender laddad med 24 flaskor gott rödvin. Ännu har ingen släppt en julkalender me..

Läs mer
Mest populära rödvinerna 2022 – topp 10

Mest populära rödvinerna 2022 – topp 10

Vilka var egentligen de mest populära röda vinerna under förra året? Vi på Vinguiden har sammanställt de mest populära röda vinerna under 2022 – ta del av hela listan här!  1. MYTH Red Blend [produc..

Läs mer