HEM

Aktuellt

Vinet som de flesta svenskar druckit

Det finns klassiska viner – och så finns Ruffino Chianti. Toscana-vinet har funnits med sedan dagens Systembolag bildades 1955. Nu går Ruffino in i ett nytt decennium med ekologiskt certifierade viner.

I Systembolagets utbud finns några viner som har funnits med sedan starten 1955, då den omstridda och alkoholreglerade motboken skrotades i Sverige, och dagens Systembolag bildades. Det röda instegsvinet Ruffino Chianti fanns med från starten – och du minns kanske hur flaskan såg ut? I en klassisk bastkjol, fiascon, som blev en symbol för viner från Chianti. Flaskan slutade ofta som ljusstake i många svenska hem och på italienska restauranger. Basten var från början ett sätt att skydda flaskan under långa transporter, men på 80-talet övergavs bastflaskan eftersom den blev förknippad med billig, undermålig chianti.

Ruffino Chianti
2022
Ruffino Chianti
Bärig smak med inslag av hallon, körsbär, kryddor och sötlakrits. Serveras vid 14-16°C till lättare rätter av ljust kött eller pastarätter.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

Det började med grundarna Ilario och Leopoldo Ruffino för över 140 år sedan, och länge förknippade världen deras viner med Chianti. Vår gamle kung Gustav VI Adolf fattade tidigt tycke för vinerna och utnämnde Ruffino till kunglig hovleverantör 1960.

Och Ruffino fortsätter att blomstra med mer än 800 hektar vingårdar spridda på ett flertal egendomar i framförallt Toscana. De senaste åren har Ruffino investerat stort i ett omfattande miljöarbete som omfattar både produktionsprocessen och nya ekologiskt odlade vingårdar.

Som ett led i detta lanserar de nu ett antal ekologiskt certifierade viner. Ruffino Prosecco Treviso och Ruffino Pinot Grigio delle Venezie finns idag tillgängliga på den svenska marknaden.

Dessutom finns Ruffino Chianti Superiore, 2017 för 129 kr.

Ruffino Chianti Superiore
2022
Ruffino Chianti Superiore
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
209 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Sicilien – vinets ursprung?

Sicilien – vinets ursprung?

Vinhistorien tar sin början för omkring 6 000 år sedan. Georgien är ju allmänt känt som vinets vagga. Men är det verkligen så? Italienarna vill att vi omvärderar detta. För omkring 6 000, kanske 7 0..

Läs mer
För lite vin kan göra dig deprimerad

För lite vin kan göra dig deprimerad

Stressad av första arbetsveckan efter semestern – eller över tanken att börja jobba på måndag? Ett glas rött vin kan faktiskt hjälpa mot stress. En ny forskningsstudie visar att ett ämne i röt..

Läs mer
10 fantastiska viner till sommarens grillfester

10 fantastiska viner till sommarens grillfester

När solen strålar är det dags att ta fram grillen och bjuda på en härlig smakfest. För att matcha matens rökiga toner har vi tagit fram 10 perfekta “grillviner” som du bara måste testa. Vinerna funk..

Läs mer
Spaningsarbete bakom druvas ursprung

Spaningsarbete bakom druvas ursprung

Vilken druva är Zinfandel, egentligen? Har den släktskap med italienska Primitivo? Fanns den tidigare någon annanstans? Dessa och en rad andra frågor ställde sig professor Carol Meredith och fann et..

Läs mer
Prosecco rosé – årets nya trend?

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé? Rosévinet var en av de starkast växande vintrendern..

Läs mer
Karl H Johners känsla för rött

Karl H Johners känsla för rött

Halvsött vitt vin av flexibel kvalitet? Tysk vinindustri har sannerligen profilerat sig. Men nu är det slut på tramset. Kvaliteten skjuter inte bara i höjden, utan även det röda vinet går mot världs..

Läs mer