HEM

Aktuellt

Vill sälja vin som lagrats i rymden

Sugen på rymdlagrat rödvin? Förhoppningsvis kan du beställa det i framtiden. NASA har nämligen skickat upp 12 flaskor Bordeaux i en obemannad rymdfarkost i ett första test för att se hur vin åldras i rymden.

Tanken är att vi inom en framtid kan beställa vin som lagrats i rymden. Och nu har det första historiska experimentet startat. 12 flaskor Bordeaux ska under 26 månader snurra runt jorden – och när rymdfarkosten landar kommer vetenskapsmän att noggrant utvärdera lasten. Syftet med vinflaskornas resa är nämligen att få en större inblick i hur saker och ting åldras i rymden. Forskarna vill även se hur vinet påverkas av den strålning som finns i rymden:

– Vi kommer även hur vinet reagerar på gravitationen, säger företaget Space Cargo Unlimited som betalat NASA en rejäl summa för att få skicka upp sin last. – Åldrande vin innehåller några av de mest väsentliga elementen i det jordbiologiska ekosystemet, såsom jäst, bakterier, kristaller, kolloider och polyfenoler. Nu kommer vi att få se om vinets beståndsdelar förändras i en utomjordisk miljö, säger Emmanuel Etcheparre, en av personerna bakom uppskjutningen.

Om experimentet faller väl ut kommer företaget att sätta igång sin affärsidé i stor skala – att sälja rymdlagrade varor till oss konsumenter.

– När flaskorna kommer ner på jorden igen kommer vi att kunna se vad som hänt med vinets smak, jästprocess och konservering, säger Space Cargo Unlimited.

Hur mycket extra vi får betala för en flaska rymdlagrat vin är ännu inte bestämt, men det lär bli en saftig prislapp.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Vin till pizza? Här är våra favoriter just nu

Vin till pizza? Här är våra favoriter just nu

Vad dricker för vin till pizza egentligen? När skålarna tystnat och det nya årets ljus nalkas är det många som längtar efter en god pizza. Däremot söker inte alla efter ett bra vin till pizza just p..

Läs mer
Här är Systembolagets största flaska

Här är Systembolagets största flaska

Det här är vinflaskan som tar rejäl plats i Systembolagets hyllor. Eller vad sägs om The Butcher Pinot Noir på 18 liter? – Många har tidigare frågat varför The Butcher inte finns på större flaskor. ..

Läs mer
Smaka på Frankrike under nationaldagen

Smaka på Frankrike under nationaldagen

Den 14:e juli är det vinlandet Frankrikes nationaldag. Det betyder att det är dags att laga en Boeuf Bourguignon, ta fram lite ostron och franska charkuterier och såklart pricken över “i”, några rik..

Läs mer
Mest populära rödvinerna 2022 – topp 10

Mest populära rödvinerna 2022 – topp 10

Vilka var egentligen de mest populära röda vinerna under förra året? Vi på Vinguiden har sammanställt de mest populära röda vinerna under 2022 – ta del av hela listan här!  1. MYTH Red Blend [produc..

Läs mer
För lite vin kan göra dig deprimerad

För lite vin kan göra dig deprimerad

Stressad av första arbetsveckan efter semestern – eller över tanken att börja jobba på måndag? Ett glas rött vin kan faktiskt hjälpa mot stress. En ny forskningsstudie visar att ett ämne i röt..

Läs mer
Bordeaux vindistrikt – världens mest kända vin..

Bordeaux vindistrikt – världens mest kända vin..

Ett av världens i särklass mest kända vindistrikt är Bordeaux i Frankrike och du har säkert druckit något av deras berömda viner. Den bördiga jorden, det opålitliga klimatet och en kontroversiell kl..

Läs mer