HEM

Aktuellt

Vill sälja vin som lagrats i rymden

Sugen på rymdlagrat rödvin? Förhoppningsvis kan du beställa det i framtiden. NASA har nämligen skickat upp 12 flaskor Bordeaux i en obemannad rymdfarkost i ett första test för att se hur vin åldras i rymden.

Tanken är att vi inom en framtid kan beställa vin som lagrats i rymden. Och nu har det första historiska experimentet startat. 12 flaskor Bordeaux ska under 26 månader snurra runt jorden – och när rymdfarkosten landar kommer vetenskapsmän att noggrant utvärdera lasten. Syftet med vinflaskornas resa är nämligen att få en större inblick i hur saker och ting åldras i rymden. Forskarna vill även se hur vinet påverkas av den strålning som finns i rymden:

– Vi kommer även hur vinet reagerar på gravitationen, säger företaget Space Cargo Unlimited som betalat NASA en rejäl summa för att få skicka upp sin last. – Åldrande vin innehåller några av de mest väsentliga elementen i det jordbiologiska ekosystemet, såsom jäst, bakterier, kristaller, kolloider och polyfenoler. Nu kommer vi att få se om vinets beståndsdelar förändras i en utomjordisk miljö, säger Emmanuel Etcheparre, en av personerna bakom uppskjutningen.

Om experimentet faller väl ut kommer företaget att sätta igång sin affärsidé i stor skala – att sälja rymdlagrade varor till oss konsumenter.

– När flaskorna kommer ner på jorden igen kommer vi att kunna se vad som hänt med vinets smak, jästprocess och konservering, säger Space Cargo Unlimited.

Hur mycket extra vi får betala för en flaska rymdlagrat vin är ännu inte bestämt, men det lär bli en saftig prislapp.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa vinerna till höstens matlagning

Bästa vinerna till höstens matlagning

Snart är det höstdagjämning och det börjar bli dags att bjuda vänner och familj på härliga höstgrytor fyllda med mustiga smaker. Givetvis måste höstens mat matchas med bra viner och vi har därför va..

Läs mer
Här är årtiondets bästa vin

Här är årtiondets bästa vin

En rubinröd chilenare med lång eftersmak – där har du det senaste decenniets bästa vin. Åtminstone enligt den kände vinkritikern James Suckling och hans kolleger som smakat sig igenom 100 000 ..

Läs mer
Därför ger vin ökad sexlust

Därför ger vin ökad sexlust

Rödvin ger ökad sexlust, visar italiensk forskning. Det gäller både om du dricker vinet – eller luktar på det. Och det är framför allt kvinnor som får ökad lust av vinets aromer. Här får du ti..

Läs mer
Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Temperaturen börjar falla och kvällarna blir mörkare. Det är dags att trösta oss med en härlig gryta och ett glas rött vin. Men tänk på att matcha vinet med grytans smaker. Här är några snabba och e..

Läs mer
Lafite – spännande historia och fantastiska viner

Lafite – spännande historia och fantastiska viner

Vinhuset Lafite och Baron de Rothschild är välkända för sin långa tradition av riktigt bra Bordeauxviner. Historien sträcker sig nästan 800 år tillbaka, och idag drivs verksamheten av Saskia de Roth..

Läs mer
Toscana – där vin och konst möts

Toscana – där vin och konst möts

Italienska Toscana är välkänt för sina vackra vyer, och det är inte svårt att förstå varför många konstnärer kommer från detta område. Det böljande landskapet är dessutom hem till några av världens ..

Läs mer