HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vill sälja vin som lagrats i rymden

Sugen på rymdlagrat rödvin? Förhoppningsvis kan du beställa det i framtiden. NASA har nämligen skickat upp 12 flaskor Bordeaux i en obemannad rymdfarkost i ett första test för att se hur vin åldras i rymden.

Tanken är att vi inom en framtid kan beställa vin som lagrats i rymden. Och nu har det första historiska experimentet startat. 12 flaskor Bordeaux ska under 26 månader snurra runt jorden – och när rymdfarkosten landar kommer vetenskapsmän att noggrant utvärdera lasten. Syftet med vinflaskornas resa är nämligen att få en större inblick i hur saker och ting åldras i rymden. Forskarna vill även se hur vinet påverkas av den strålning som finns i rymden:

– Vi kommer även hur vinet reagerar på gravitationen, säger företaget Space Cargo Unlimited som betalat NASA en rejäl summa för att få skicka upp sin last. – Åldrande vin innehåller några av de mest väsentliga elementen i det jordbiologiska ekosystemet, såsom jäst, bakterier, kristaller, kolloider och polyfenoler. Nu kommer vi att få se om vinets beståndsdelar förändras i en utomjordisk miljö, säger Emmanuel Etcheparre, en av personerna bakom uppskjutningen.

Om experimentet faller väl ut kommer företaget att sätta igång sin affärsidé i stor skala – att sälja rymdlagrade varor till oss konsumenter.

– När flaskorna kommer ner på jorden igen kommer vi att kunna se vad som hänt med vinets smak, jästprocess och konservering, säger Space Cargo Unlimited.

Hur mycket extra vi får betala för en flaska rymdlagrat vin är ännu inte bestämt, men det lär bli en saftig prislapp.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Systembolagets nyheter i Fasta sortimentet

Fasta sortimentet på Systembolaget begåvas nu med 38 nya vinsorter. Det handlar om 22 rödviner, 11 vita, 4 mousserande och ett dessertvin. Bland nyheterna finns det ekologiska barberavinet Ricossa V..

Läs mer
Italiens bästa bubbelvin

Italiens bästa bubbelvin

Kommersiella viner i alla ära, men det bästa bubblet hittar vi i norra Italien, i Lombardiet. Det är ett vin som närmast gömts bakom framgångarna med prosecco. Men nu är det dags, Vinguiden slår ett..

Läs mer
Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Redan 1855 kom klassificeringen över delar av vin från Bordeaux. Än i dag är den kontroversiell, inte minst med tanke på att vinvärlden ser helt annorlunda ut i dag än vad den gjorde då. Eller? Ving..

Läs mer
Här är jättemissen i ”Game of Thrones” senaste avsni..

Här är jättemissen i ”Game of Thrones” senaste avsni..

När det firas med öl och vin efter segern i slaget om Winterfell dricker Daenerys kaffe ur en mugg från Starbucks. – Latten som syns i senaste avsnittet var ett misstag. Daenerys hade beställt örtte..

Läs mer
3 läskiga vintips till halloween

3 läskiga vintips till halloween

Halloween, årets läskigaste tidpunkt är snart här och då krävs läskiga vintips. Vissa föredrar bus eller godis men vi föredrar vin. Men då ska det vara ett riktigt Hallovin. Här är några viner som v..

Läs mer
Adventskalendern med rött vin som gör succé

Adventskalendern med rött vin som gör succé

Vi är många vuxna som också vill ha en julkalender. Det finns bara en sak som kan slå en chokladkalender: En adentskalender laddad med 24 flaskor gott rödvin. Ännu har ingen släppt en julkalender me..

Läs mer