HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vill sälja vin som lagrats i rymden

Sugen på rymdlagrat rödvin? Förhoppningsvis kan du beställa det i framtiden. NASA har nämligen skickat upp 12 flaskor Bordeaux i en obemannad rymdfarkost i ett första test för att se hur vin åldras i rymden.

Tanken är att vi inom en framtid kan beställa vin som lagrats i rymden. Och nu har det första historiska experimentet startat. 12 flaskor Bordeaux ska under 26 månader snurra runt jorden – och när rymdfarkosten landar kommer vetenskapsmän att noggrant utvärdera lasten. Syftet med vinflaskornas resa är nämligen att få en större inblick i hur saker och ting åldras i rymden. Forskarna vill även se hur vinet påverkas av den strålning som finns i rymden:

– Vi kommer även hur vinet reagerar på gravitationen, säger företaget Space Cargo Unlimited som betalat NASA en rejäl summa för att få skicka upp sin last. – Åldrande vin innehåller några av de mest väsentliga elementen i det jordbiologiska ekosystemet, såsom jäst, bakterier, kristaller, kolloider och polyfenoler. Nu kommer vi att få se om vinets beståndsdelar förändras i en utomjordisk miljö, säger Emmanuel Etcheparre, en av personerna bakom uppskjutningen.

Om experimentet faller väl ut kommer företaget att sätta igång sin affärsidé i stor skala – att sälja rymdlagrade varor till oss konsumenter.

– När flaskorna kommer ner på jorden igen kommer vi att kunna se vad som hänt med vinets smak, jästprocess och konservering, säger Space Cargo Unlimited.

Hur mycket extra vi får betala för en flaska rymdlagrat vin är ännu inte bestämt, men det lär bli en saftig prislapp.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa