HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Sommarens bästa grillviner 2017

Grillat hör sommaren till. Det råder inget tvivel om det. Vinguiden lät därför sommelieren Niklas Nordlander rekommendera favoritviner som går att kombinera med allt från den grillade hamburgaren på högrev till torskryggen inbäddad i folie.

Hur fel kan det bli om man frågar en sommelier, som dessutom har en respekterad bakgrund inom dagligvaruhandeln, när det gäller viner till maten från grillen? För finns det verkligen något specifikt som man kallar det optimala grillvinet? Vi frågade Vinguidens Niklas Nordlander.
– Nej, ett optimalt grillvin är svårt att hitta. Det viktiga är att man väljer ett vin som man själv tycker om och som passar bra till maten som ligger på grillen. Samtidigt är det nästan alltid tillbehören som avgör vilken typ av vin man bör välja. Till kraftiga marinader vill vi exempelvis gärna ha ett generösare, mer smakintensivt och fruktigare vin.
Vinguiden listar, med Niklas Nordlanders benägna expertis, några lämpliga, klassiska grillrätter och vin därtill.

Vin till grillat nötkött

Klassiskt rött vin från Gigondas i södra Rhônedalen. En generisk GSM (producerat på druvorna Grenache, Syrah och Mourvedre). Fruktigt, kryddigt med bäriga smaker, peppar och lagerblad. Utmärkt till en grillad entrecôte med bearnaisesås.
750 ml - 14.5% -
269 kr

Vin till grillat fläskkött

Jag väljer ett rött, härligt friskt vin från Toscana till örtgrillade fläskkotletter med salviabakade cocktailtomater. Och till det en lätt grönsallad.
750 ml - 14% -
189 kr

Vin till grillad kyckling

Valet faller på ett amerikanskt vin, gärna rosé från kultförklarade Washington State, till grillade thailändska kycklingspett med chili, lime och koriander. Yummy!
750 ml - 12.00% -
119.00 kr

Vin till grillad fisk

Här skulle jag satsa på ett friskt, fruktigt torrt, vitt vin från Bourgognes södra delar. Druvan Aligoté smakar mycket bra till fisk i foliepaket – ihop med smörslungad färskpotatis och grillade citroner.
750 ml - 12% -
213 kr

Vin till vegetariskt

Jag väljer ett ljust laxrosa rosévin från Provence och Château des Demoiselles, som ligger ungefär en halvtimmes bilfärd från rivierans St Tropez. Ett bärigt vin med örtiga inslag som passar utmärkt till sallad med grillade grönsaker eller grillade grönsaksspett. Varför inte en magnum?
1500 ml - 13% -
289 kr

Vin till grillad halloumi

Till en vegetarisk hamburgare på halloumi med dressing på mango vill jag gärna rekommendera ett fruktigt vin med tropisk karaktär, päron och honung i smaken. Restsötman som finns gör att vinet passar bra till den lite sötare dressingen. Vit Rioja är en klassiker.
750 ml - 13% -
129 kr

Vin till naturella skaldjur

Om vi håller oss till Spanien skulle jag slå ett slag för Albariñodruvan från Galicien till de naturella skaldjuren. Det är närmast en perfekt matchning då vinet fångar upp sältan på ett förträffligt sätt.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
399 kr

Vin till grillade skaldjur

Till grillade havskräftor och hummer får vinet gärna ha lite med tyngd än till naturella skaldjur. Den lite fylligare Godellon från Valdeorras, också det i Spanien, fungerar mycket väl smakmässigt till skaldjuren från grillen.
750 ml - 13.5% -
159 kr

Vin till grillade hamburgare

Amerikansk mat med amerikanskt vin? No doubt! Grillade amerikanska hamburgare med bbq-sås kräver ett generöst och smakrikt vin. En fruktig Zin med smak av björnbär, fat och vanilj harmoniserar med burgaren på ett utmärkt sätt.
750 ml - 15% -
309 kr

Vin till sött och gott

Sockersött, pärlande, ungdomligt vin som är blommigt, fruktigt som passar kalas till grillade persikor med vaniljglass.
375 ml - 5% - Sockerhalt 13.3 g per 100 ml
89 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa