HEM

Aktuellt

Grillning som social positionering

Att grilla har blivit lite av en social positionering: dyraste grillen, bästa redskapen, finaste styckdetaljerna och de mest exklusiva tillbehören. För att nu inte tala om vinet som ska konsumeras till. Har grillningen gått överstyr?

Vi skriver sommaren 2018. Den kom tidigt i år. Efter en kall förvår, exploderade det och sommaren hittade hit redan i maj. Med rekordvärme som följd. Maj 2018 är enligt statistik den varmaste maj månad vi haft, någonsin. Uteserveringarna öppnade också rekordtidigt, folk struntade i att boka utlandssemestrar och grillarna sålde slut.

Att vi är ett grillälskande folk vet vi. Men de proportioner det tar överraskar. Med råge. Från att ha varit något man gör en lördag eller söndag under sommaren, är grillandet idag ett fullkomligt naturligt inslag i vardagen. Och det bästa av allt, vi grillar numera inte bara färdiggjorda hamburgare eller förmarinerad grillbiff med möjligen tveksamt ursprung, nu är det amerikanska chuckrolls, hängmörad oxfilé med tydlig adress, kobebiff eller navajas, knivmusslor som grillas och serveras à la minute.

Endast intresserad av grillvin under hundringen? Läs mer här.

Vi har gått från stenåldersgrillandet till exklusivt på rekordkort tid. Men har det gått för snabbt? Har det blivit mer en social markör än autentisk matkultur? Risken finns ju, för efter huset och bilen är grillen nu den dyraste pjäs vi nu har hemma. Med sina multifunktioner i glänsande stål, signalerar den kanske inte så mycket kärlek till mat som status.

Och med grill kommer grillviner.

grillvin

Grillviner ja, ett kärt ämne som också det övergått i prestige. Det räcker inte med vilket rödtjut som helst, boxviner är rena dödssynden, det ska vara exklusiva viner från spännande vinområden, gärna udda, nyupptäckta, bästa producenter, lokala, svåruttalade druvsorter, vingårdsviner och årgångar, bara de ädlaste. Gärna på magnum. Helst av allt ska vi ha köpt det på en resa där vi besökte vingården ”som normalt inte tar emot besök”, och lyckades deala till oss några exklusiviteter som inte längre går att få tag på.

Och under tiden vi står där och grillar till ett glas rött vin upphällt i Riedelglas tillhörande serien Sommelier, och förklarar, snarare övertygar oss själva, varför gasolgrillar är betydligt bättre än de enkla kolgrillarna (kommer ni ihåg när det var precis tvärtom?), slår oss plötsligen tanken att grillandet kanske tagit oöverstigliga proportioner. Vi längtar plötsligt tillbaka till det enkla, den marinerade fläskfilén, grillkryddan, boxvinet från La Mancha, inga stresspåslag över gästernas förväntningar eller om matchningen inte överraskar med sin exklusivitet.

Men en välkomstskål suddar bort tvivlet, i synnerhet när vi står där med en Barolo Monvigliero 2010 från Paolo Scavino i kristallglaset på hög fot. Och när vi väl sätter oss till bords inser vi varför vi lagt ned så mycket möda och stort besvär på grillandet: Det smakar gudomligt gott! Social positionering eller ej.

Bästa grillviner budget

Lobita Loca Sauvignon Blanc Verdejo
2022
Lobita Loca Sauvignon Blanc Verdejo
Doft: Frisk, aningen bitter ton, inslag av krusbär, svarta vinbär i fruktorienterad stil.
Smak: Bra balans, frisk stil, fruktig, bär, krusbär, litet gräsigt inslag.
Passar till: grillad kyckling med enkel grönsallad och citronmajonnäs.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
79 kr

Pasqua Mucchietto Chardonnay Grillo Organic
2021
Pasqua Mucchietto Chardonnay Grillo Organic
Doft: Fruktsöt ton, vegegativt, vanilj, moget äpple, nöt, aromatisk.
Smak: Nötig ton, inslag av fat, vaniljsötma, frukt, äpple, stenfrukter, viss eldig ton med både mineral och syrlig ton i avslut.
Passar till: grillad sej med grillad sparris, löksallad och färskpotatis.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
109 kr

Periquita Original
2021
Periquita Original
Doft: Varmfruktig, liten mineral karaktärton, fruktig med intensiv körsbärsdoft, vanilj, kryddig, stålig, aningen kärv med utvecklad ton.
Smak: Balanserad i konsumentvänlig, körsbär, kärv, inslag av mineral, röda bär, torr med inslag av lingon.
Passar till: grillade lammracks med ugnsbakad sötpotatis och chèvre.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
89 kr

Bästa grillviner lyx

Langmeil Chardonnay
2021
Langmeil Chardonnay
Doft: Exotisk frukt, nötter, smör, frisk ton, ren, citrus.
Smak: Balanserad i djupfruktig stil koncentrerad, kryddig, smör, vanilj, lite kola, bra balanserad med ton av aprikos.
Passar till: grillad torskrygg, grillad citron, pommes frites på sötpotatis och mangochutney.
750 ml - 13.5% -
229 kr

Mandrarossa Cavadiserpe
2019
Mandrarossa Cavadiserpe
Doft: Varmfruktig med inslag av mint, ek, markerad fruktighet i blåbärsstil, kryddig med balans.
Smak: Inslag av kryddor, peppar, örtiga toner, markerad frukt, bäriga toner, fin balans, viss strävhet med medellång eftersmak i matvänlig stil.
Passar till: grillade vildsvinsspjäll med bönsallad, picklad rödlök och grillade rotfrukter.
750 ml - 13.5% -
189 kr

Salentein Barrel Selection Malbec
2021
Salentein Barrel Selection Malbec
Doft: Mörka bär, fruktig, mogna blåbär med liten mineral släng, balanserad.
Smak: Fruktig, mogna blåbär, svarta vinbär, fattoner, liten vaniljsötma, mycket balanserad med inslag av kryddor, mineral och en mer sval karaktär, frisk.
Passar till: grillad ryggbiff med smakintensiv röra på paprika och tryffelmajonnäs.
750 ml - 14% -
189 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Våga lägga en lax på grillen nu i helgen! Grillad lax passar perfekt ute i försommarvärmen. Dessutom smakar den underbart tillsammans med flera olika sorters vin. Här är de tre bästa tipsen och ett ..

Läs mer
10 mest prisvärda champagnerna på Systembolaget

10 mest prisvärda champagnerna på Systembolaget

Det finns över 800 champagner på Systembolaget. Många bra, andra mycket bra. Vi tipsar om de 10 bästa just nu. [product]6792|Fruktig, frisk ton med inslag av gröna äpplen, gyllenbär, rostade inslag,..

Läs mer
Vin till festen – men hur mycket?

Vin till festen – men hur mycket?

Fyrtioårsfest, bröllop eller bara en helt vanlig middag för de närmaste. Inga problem med maten, men hur mycket vin ska vi ha? Den ständiga frågan: för det är inte kul om man står där med tomma glas..

Läs mer
5 vanliga myter om rosé

5 vanliga myter om rosé

Håll ut – snart är våren här! Men det går faktiskt utmärkt att dricka rosévin året om, även om det är mulet och kallt. Här är 5 vanliga myter om rosévin och våra rosa favoriter just nu.  Rosévin har..

Läs mer
Fem bästa matchningar vegetariskt + vin

Fem bästa matchningar vegetariskt + vin

Vin och vegetarisk mat är en succé. Dessutom är det inte längre av nöd tvunget, framkrystat eller hastigt uppkommit. Nu är det bästa kombination som gäller, där vinet och maten samspelar och det bli..

Läs mer
Vinguiden live på Fotografiska

Vinguiden live på Fotografiska

Vi på Vinguiden har glädjen att bjuda in dig till inspelning av säsongens sista avsnitt av vår podd ”Vinguiden pratar om…” – live på Fotografiska i Stockholm. Efter ett helt år och..

Läs mer